Vaak lijkt het ook alsof deze twee doelstellingen haaks op elkaar staan. Maar een technologie waarvan gehoopt wordt dat het een oplossing kan zijn is 3D printen. Denk aan het 3D printen van pla filament.
In dit artikel bespreken we het gebruik van 3D printen in de bouwindustrie. Lees dus snel verder voor en aantal handige tips en tricks voor bij jouw eigen bouwproject!
Opvallend is dat de bouwsector als traditionele sector lange tijd achterliep op andere sectoren met betrekking tot de implementatie van 3D printen. Zo is bijvoorbeeld de gezondheidszorg en de luchtvaart veel sneller begonnen met het gebruik van 3D printen. Desondanks is er in de afgelopen jaren veel innovatie geweest in de bouw en is 3D printen daar nu ook onderdeel van geworden. Sowieso is 3D printen een innovatie waarvan echt verwacht wordt dat het de wereld zoals we die kennen heel erg zal veranderen. Het is een innovatie die voornamelijk zijn kracht haalt uit duurzaamheid, kostenbesparingen en flexibiliteit. Wel vraagt het van bouwbedrijven significante investeringen. Onder andere in computertechnologie en IT systemen. Dit is een van de redenen dat bouwbedrijven nog wat conservatiever waren rondom de implementatie van deze nieuwe technologie.
meestgebruikte methodes is FDM, ofwel Fused Deposition Modeling, in het Nederlands filament extrusie genoemd. Dit werkt door filamenten te verwarmen en uit te persen, laag voor laag, zodat je uiteindelijk een driedimensionaal ding kan maken. Tot nu toe werd het vooral gebruikt voor het maken van schaalmodellen en prototypes in de bouw, maar tegenwoordig beginnen ze het ook voor echte, grote structuren te gebruiken.
Een toffe nieuwe techniek in de bouw is 'concrete printing', waarbij ze echt dingen bouwen van betonmengsels. Dit is superbelangrijk voor het bouwen van betaalbare huizen en helpt ook om minder bouwafval te hebben.
we hadden het er al over, maar laten we het duidelijk maken. Ook al is het in het begin een investering in tijd en geld voor bedrijven, een van de grootste voordelen van 3D printen in de bouw is hoe efficiënt het is en hoeveel tijd je ermee bespaart. En laten we eerlijk zijn, wie wilt dat nou niet? De meeste bouwprojecten die op de traditionele manier worden uitgevoerd, kosten vaak meerdere jaren. Door de implementatie van printen kan de bouwtijd significant verkort worden. Dit zorgt natuurlijk ook voor kostenbesparing. Deze kostenbesparingen zien we niet alleen in de kosten van bouwmaterialen maar ook in arbeidskosten en de verminderde bouwtijden.
Een van de leukste voordelen van 3D printen in de bouw is hoe het een vrijheid van architecturale ambitie met zich meebrengt. In de afgelopen 50 jaar was snel en efficiënt bouwen belangrijker dan het creëren van prachtige maar complexe architecturale gebouwen. Maar met de komst van 3D printen is er veel meer vrijheid. Complexe architectuur kan nu met grote precisie gemaakt worden. Niet alleen kunnen er meer complexe dingen gemaakt worden, er is ook een hoge mate van flexibiliteit. Ontwerpen kunnen snel aangepast worden. Regulaties in de bouw kunnen snel veranderen en het is belangrijk dat bouwbedrijven en architecten hier efficiënt op kunnen reageren.
3D printen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er zitten ook wat nadelen aan. Eerder in het artikel hadden we het al een beetje over dat het best duur is om te beginnen met 3D printen, vooral voor bouwbedrijven. Die printers die hele bouwstructuren kunnen printen zijn echt high-tech en niet goedkoop, omdat de technologie nog vrij nieuw is. Maar, er wordt wel verwacht dat de prijzen de komende jaren gaan dalen, omdat de technologie zich verder ontwikkelt en goedkoper wordt. Voor nu is die hoge begininvestering nog wel een struikelblok voor veel bedrijven, maar het ziet er dus naar uit dat dat in de toekomst gaat veranderen.
Natuurlijk, in de bouwsector heb je te maken met een hoop regels over veiligheid en hoe je moet bouwen. En nu komen er ook steeds meer regels bij over het milieu. Maar omdat 3D printen nog best nieuw is, wordt daar in de regelgeving nog niet echt rekening mee gehouden. Dit zorgt soms voor vertragingen en extra kosten, omdat je met 3D technieken toch aan al die eisen moet voldoen. Dan kan het soms even duren voordat je ook echt kunt starten met jouw bouwproject. Houd hier dus ook rekening mee als je aan de slag gaat met 3D technieken in de bouw.
Het laatste nadeel wat we in dit artikel willen bespreken is dat er momenteel nog een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten. De meeste mensen in de bouwsector zijn opgeleid voor traditionele bouwmethoden. Omdat 3D printtechnieken nog zo nieuw zijn, zijn er maar weinig professionals die echt weten hoe ze deze technieken moeten gebruiken en toepassen. Ook is er een mate van technologische onzekerheid omdat het nog zo’n nieuwe techniek is. Het landschap kan in de komende jaren heel erg veranderen wat een investering in de huidige 3D print apparatuur en software risicovol maakt. Er is een kans dat de dure machine en software waar een bedrijf in investeert over een paar jaar niet meer relevant is.
Toch is de verwachting dat 3D printen over een aantal jaar steeds vaker gebruikt zal worden. Uiteindelijk komt er een omslagpunt als er genoeg schapen over de dam zijn waar alle andere bouwbedrijven volgen. Momenteel kijken veel bedrijven nog de kat uit te bomen omdat ze willen zien hoe de sector zich in de komende jaren zal ontwikkelen. Het is dus niet zozeer de vraag óf de switch naar 3D printen in de bouw zal komen maar eerder wanneer. Uiteindelijk wegen de voordelen van 3D printen zeker op tegen de nadelen, zeker ook op het gebied van duurzaamheid en milieubewust bouwen. De hoop is natuurlijk ook dat deze technieken de komende jaren zullen helpen in het oplossen van het woontekort. Momenteel hebben veel starters in Nederland namelijk moeite met het vinden van een koopwoning. Zowel 3D printen als andere nieuwe woonvormen kunnen bijdragen aan het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Voor meer informatie kun je verder kijken op deze website.