Wat voor soorten e-sigaretten zijn er zowel?

Wat voor soorten e-sigaretten zijn er zowel?

Wat voor soorten e-sigaretten zijn er zowel?In de afgelopen tien jaar zijn er veel nieuwe ‘stoppen met roken’ methodes op de markt gekomen waaronder de elektronische sigaret. Sinds het begin van het voorgaande decennium is de e-sigaret niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

Er zijn veel verschillende soorten e-sigaretten. Maar wat voor e-sigaretten zijn er nu allemaal? We gaan het toelichten in deze blog. Soms zie je namelijk door de bomen het bos niet meer en sinds dat e-sigaretten niet meer ‘uitgestald’ mogen worden, moet je eigenlijk naar een specialistische winkel gaan om goede informatie te ontvangen.

De ouderwetse maar veelgebruikte hervulbare e-sigaret

De eerste modellen e-sigaretten die in Nederland beschikbaar waren, zijn hervulbare e-sigaretten. Deze e-sigaretten zijn hervulbaar waardoor ze met iedere gewenste vloeistof bijgevuld kunnen worden. De werking van deze modellen is zeer eenvoudig, echter is er wel een klein beetje basiskennis nodig over deze producten om goed van start te kunnen. Anders is het namelijk goed mogelijk dat het product niet goed werkt en dat je dan maar weer terug grijpt naar het gebruik van tabak.
Hervulbare e-sigaretten, maken gebruik van een vloeistof, deze vloeistof wordt over het algemeen e-liquid genoemd. Deze e-liquid kan in elke soort smaak worden gekocht en kan ook worden gemengd om een eigen smaakje te realiseren. Daarnaast zit er in deze modellen over het algemeen een vervangbare coil of pod. Deze zorgen voor de verdamping van de vloeistof. Ook werken deze e-sigaretten met een oplaadbare batterij. Deze zorgt voor de opslag van de energie die vrij kan worden gegeven naar de coil of pod om op deze manier het verdampingsproces in gang te zetten.
Voordelen van een hervulbare e-sigaret is dat dit duurzamer en goedkoper in gebruik is ten opzichte van veel andere opties die we later zullen toelichten. Daarnaast heb je zelf de vrijheid over je smaak en het nicotinegehalte dat je gebruikt. Echter is een nadeel dat je een klein beetje kennis nodig hebt over de werking van het apparaat. Zo moet je weten dat je de e-sigaret regelmatig moet bijvullen en de coil ook periodiek moet vervangen om het optimale resultaat te behalen. Er zijn dus enkele handelingen nodig om het product goed te laten werken. Indien dit te moeilijk is? Dan kun je altijd kiezen voor een andere optie zoals hier onder omschreven.

De wegwerp e-sigaretten

Sinds kort winnen de wegwerp e-sigaretten enorm veel populariteit. Zo ziet iedereen ze tegenwoordig wel voorbijkomen wanneer je bijvoorbeeld op een festival staat of op het terras. Deze wegwerp modellen zijn wat duurder in gebruik ten opzichte van een hervulbaar model. Dit komt doordat deze maar een keer kunnen worden gebruikt en niet bijgevuld kunnen worden zoals je dat met een hervulbaar model wel kan doen. Dit is belangrijk om te weten.
Echter kiezen steeds meer mensen voor wegwerp e-sigaretten vanwege het gemak van deze producten. Het is een kwestie van openen van de verpakking en het product is direct klaar voor gebruik.
Echter zijn er ook een aantal vervelende nadelen aan dit product. Zo is het een stuk duurder ten opzichte van een hervulbaar model. In een wegwerp e-sigaret, zit namelijk slechts 2 ml vloeistof en deze apparaten kosten al snel 6 of 7 euro per stuk. Ten opzichte van een hervulbaar model waarbij een navulling van 10 ml (5 maal zo veel), slechts een euro of 5 hoeft te kosten. Zo heb je de kosten bij een hervulbaar model snel terugverdiend.


Een ander belangrijk nadeel van een wegwerp e-sigaret of ook wel een disposable e-sigaret genoemd, is dat deze erg slecht zijn voor het milieu. Deze modellen hebben namelijk een ingebouwd batterijtje dat direct weg wordt gegooid wanneer deze leeg is. Gelukkig is er steeds meer besef over de schadelijke effecten van deze producten en denken producenten hierover mee door milieuvriendelijkere producten te produceren. Dit doet men dan door bijvoorbeeld de plastic buitenzijde te vervangen voor hard karton en er voor te zorgen dat de batterij gemakkelijk uit het apparaat kan worden gehaald zodat deze gerecycled kan worden. Een ander nadeel van wegwerp e-sigaretten is dat je bij het gebruik van dit type e-sigaret over het algemeen geen invloed hebt op de hoeveelheid nicotine in het product. Hierdoor kun je eigenlijk niet stapsgewijs afbouwen zoals je dat wel kan doen met een hervulbaar product.
Wegwerp e-sigaretten zijn vandaag de dag erg populair en zijn het meest gebruikte type e-sigaret. Dit komt dan ook voornamelijk door de gezondheidsvoordelen en dat deze modellen nog steeds een stuk goedkoper zijn in gebruik ten opzichte van het gebruik van tabak. Echter is het wellicht een idee dat wanneer je veel gebruik maakt van wegwerp e-sigaretten, je eens na kan denken om eventueel een hervulbaar model aan te schaffen om op deze manier kosten te besparen.

Heet not Burn producten

Niet erg populair in Nederland maar in andere Europese landen is dat wel anders. Heet not Burn producten zijn e-sigaretten die geen gebruik maken van vloeistoffen maar gebruik maken van tabak. Deze producten maken gebruik van kleine tabak sigaretjes die verwarmd worden tot een temperatuur waarbij de nicotine en ‘rook’ vrijkomt, maar er geen teer en koolstofmonoxide wordt achtergelaten. Het bijzondere van deze e-sigaret is dat deze dus nog wel gebruik maakt van tabak. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die graag willen dat de ervaring van het product veel lijkt op het roken van tabak. Echter is een nadeel van dit product dat het erg duur is in gebruik. Je hebt niet of nauwelijks een kostenbesparing ten opzichte van het roken van sigaretten.

Wat voor soort e-sigaret is iets voor jou?

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat wanneer je geen roker bent, het niet verstandig is om te beginnen met een e-sigaret. Maar wanneer je wel een roker bent en cold-turkey stoppen lukt niet? Dan kan een e-sigaret de uitkomst bieden om dit proces wat makkelijker te maken. Het is belangrijk om de verschillende soorten goed te begrijpen wat de voor en nadelen zijn. Zo bestaan er veel producten die erg gemakkelijk zijn in gebruik, maar waarmee je wellicht in de toekomst niet het gewenste resultaat mee behaald namelijk, volledig stoppen met roken. Dus maak je eigen keuze, zoek zelf informatie op en ga naar een geregistreerde Nederlandse detaillist zodat je zeker weet dat je goedgekeurde en gecontroleerde producten ontvangt. Bestel dus nooit e-sigaretten of navullingen uit het buitenland en zeker niet van buiten de EU. Wij zijn erg benieuwd of je iets hebt gehad aan deze informatie en of je een beter idee hebt gekregen tussen wat voor soort e-sigaretten er allemaal op de markt beschikbaar zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 912x
Toegevoegd: 25-10-2022 15:39
Gewijzigd: 26-10-2022 10:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!