Een 3D-printer aan het printen

Een 3D-printer kopen: waar moet ik beginnen?

Een 3D-printer aan het printenEen 3D-printer kopen is voor een groot deel van de consumenten nog een lastige opgaaf. Doordat de technologie vrij nieuw is voor de consumentenmarkt, zijn er een hoop spelers op de markt. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een aanbieder te kiezen die goed in de markt staat, zodat je eventuele garantie nog kan claimen. Er zijn ook een hoop start-ups die bijvoorbeeld een 3D-printer aanbieden, deze zijn vaak onstabieler.

Een 3D printer kopen: de tips

In dit artikel hebben we een aantal tips opgesomd die gelden wanneer je een 3D printer overweegt aan te schaffen. Met deze richtlijn wordt het eenvoudiger om als consument de geschikte printer te kiezen. Een 3D printer kopen is namelijk een hevige investering, kijkend naar de kosten die ermee gemoeid gaan. Natuurlijk zijn er ook goedkopere 3D printers, maar deze markt is nog vrij klein.

Kijk naar het printbed

Het printbed is van enorm belang. Het printbed staat voor het gebied dat printbaar is. Dit is het plateau wat onder de printkop ligt. De 3D printer kan op dit gebied een print maken. Hoe groter het printbed is, des te meer mogelijkheden heb je om te printen. De kosten van de printer zijn echter wel een stuk hoger wanneer het printbed groter is. Denk daarom goed na over de producten en objecten die je wilt printen. Kom je tot de conclusie dat je niet per se een groot printbed nodig hebt, dan kan je beter een kleinere variant nemen.

Welke materialen wil ik gebruiken?

Het materiaal waarmee je kan 3D printen wordt ook wel filament genoemd. Dit kan van alles zijn, tegenwoordig is er zelfs filament van hout. Wanneer je een 3D printer koopt, dan kan deze met diverse materialen printen. De standaard printers kunnen bijvoorbeeld alleen maar met plastics zoals ABS printen. Als consument dien je dus na te gaan met welke materialen je een print wil maken. Hoe meer variatie hoe geavanceerder de printer moet zijn.

Gezond 3D printen

De goedkopere 3D printers die op de markt zijn, kunnen vaak slechter zijn voor de gezondheid. Dit heeft alles te maken met het filament dat wordt gebruikt, gecombineerd met de ventilatie. De geavanceerde 3D printers hebben een afgesloten ruimte welke de dampen van het printen filtert. De goedkopere varianten zijn open, waardoor je zelf moet zorgen voor goede ventilatie. Bij de aanschaf van een 3D printer dien je rekening te houden met de ventilatie. Bedenk daarom waar je de 3D printer gaat neerzetten en hoe je er mee om wilt gaan.

Kosten 3D printer

De kosten van een 3D printer variëren enorm. Er zijn tegenwoordig al 3D printers verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro. Vandaar dat het voor de consument alsmaar onduidelijker wordt. Wat is nu een goede 3D printer? Welke 3D printer is geschikt voor mijn situatie? Wanneer je een hobbyist bent die uitgebreide opties wilt hebben dan moet je denken aan een 3D printer die tegen de 1000 a 1500 euro ligt. Echter, wanneer je simpelweg kennis wilt maken met de technologie, kan je ook een 3D printer nemen van een paar honderd euro.

Printsnelheid

Een ander element dat door consumenten vaak wordt overzien de printsnelheid. De oude 3D printers deden er soms uren over om een simpel en klein objecten te printen. De technologie is natuurlijk verder doorontwikkeld, maar er zijn nog steeds enorme verschillen. Kijk voor de aanschaf al op het internet naar wat filmpjes van andere consumenten. Er staan vaak goede reviews en informatie op het internet, welke je kan gebruiken om een 3D printer kopen.

Kwaliteit van de print

De kwaliteit van de 3D print heeft alles te maken met de dikheid van de laagjes. Wanneer je goed filament gebruikt en een goede 3D printer, zal je zien dat de laagjes dunner zijn. Hierdoor kan je meer detail aanbrengen in de print. Dit kan zorgen voor een langere printtijd, maar ook voor meer kwaliteit en detail. Een 3D printer kopen neemt dan ook deze factor mee: hoe goed moet de kwaliteit zijn? Als hobbyist kunnen we ons voorstellen dat de kwaliteit een mindere rol speelt dan bij een architect.

Doe het zelf

Naast de bestaande 3D printers die op de markt zijn is er ook een groep die een doe-het-zelf pakket aanbiedt. Hiermee kan je zelf een 3D printer in elkaar knutselen met een handig bouwpakket. Dit is niet eens een heel gek idee. Dit is ook hoe Ultimaker begon met het aanbieden van 3D printers. De printer bestond toen nog uit een houten frame welke de consument zelf in elkaar moest zetten. Tegenwoordig biedt de producent wel kant en klare 3D printers aan.

We kunnen ons voorstellen dat, als hobbyist zijnde, het leuk is om een 3D printer zelf te bouwen. Hierdoor heb je meteen een goede indruk van alle componenten en de werking van de 3D printer. Het vergt echter wel tijd en moeite om de 3D printer succesvol in elkaar te zetten. Mocht je hier interesse in hebben, is het een verstande aankoop. Een 3D printer kopen die als bouwpakket wordt geleverd is namelijk een stuk voordeliger.

Nederlandse 3D printers

De internationale 3D printing markt begint steeds verder te groeien, maar toch zijn er een aantal Nederlandse spelers. Een van de bekendere 3D printing bedrijven is Ultimaker, dat komt uit Geldermalsen. Dit bedrijf heeft zich al bijna 10 jaar gespecialiseerd in het maken van 3D printers. Zij maken hoogwaardige en mooie 3D printers, welke ietwat aan de dure kant zijn. Dat weegt niet op tegen het feit dat het degelijke printers zijn.

Daarnaast heb je diverse platforms die ontwikkeld zijn door Nederlanders. Het bekendste platform is 3D Hubs. Hier bieden consumenten hun 3D printer aan om andere mensen te helpen. Mocht je bijvoorbeeld een object willen printen kan je bij deze website terecht. Zo kan je met de 3D printer eigenaar afstemmen welk materiaal gewenst is en de omvang van het object. Vervolgens wordt er een prijs voorgelegd. Ga je akkoord, dan wordt het object direct geprint. Vaak kan je het al binnen een aantal dagen ophalen bij de consumenten. Een 3D printer kopen is dus niet noodzakelijk.

Een ontmoeting met een 3D printing eigenaar uit de buurt kan tevens een goede introductie zijn naar de technologie. Zo kan de eigenaar voorlichting geven en demonstreren hoe het project in zijn werk gaat. Hiermede kan je voordat je een 3D printer kopen al een idee krijgen hoe de technologie werkt. Op basis van die kennis kan je tevens een betere beslissing maken. Het kopen van een 3D printer is namelijk een lastige opgave.

Wil je een aantal objecten laten printen? Dit hoeft niet via een consument uit de buurt, maar kan ook via een online platform. Een van deze platforms heet Shapeways. Dit is een Nederlandse website die een hoop mogelijkheden aanbiedt. Zoals bestaande 3D modellen, maar ook de optie om zelf een model te uploaden. Zij hebben geavanceerde 3D printers welke een heel mooi egaal object kunnen printen. De kwaliteit van deze 3D printers ligt vaak een stuk hoger dan consumentenprinters.

Lees reviews van consumenten

Een 3D printer kopen gaat vaak gepaard met de nodige frustratie. Je wilt vanzelfsprekend de juiste 3D printer uitkiezen, wat vaak lastig is. Door bovenstaande tips mee te nemen in je beslissing heb je al een goed startpunt. Tevens is communiceren met bestaande 3D printing eigenaren een goede zet. Neem vooral de tijd en lees ook reviews op het internet. Een 3D printer kopen is niet alleen leuk voor de 3D printer, maar ook voor de weg ernaartoe.

Garantie 3D printers

De garantie is afhankelijk van de fabrikant. Waar in Nederland je standaard 2 jaar garantie hebt op elektronica, kan dit soms een lastige opgaaf zijn. Een 3D printer kopen bij een buitenlandse fabrikant op start-up zal het claimen van garantie lastiger maken. De aanbieders hebben vaak geen winkels of resellers in Nederland, waardoor zij ver van de markt afstaan. Een 3D printer koop je dan op de website van de fabrikant. Het kan lastig zijn om vervolgens support of garantie te krijgen.

Bij de aanschaf van een 3D printer is dit ook een factor die je kunt meenemen bij je beoordeling. Het nemen van een Nederlandse printer is veiliger, maar er zijn ook een hoop Europese en Amerikaanse 3D printers die net zo goed zijn.

Levensduur 3D printers

Doordat de markt op dit moment nog vrij nieuw is, kan het lastig zijn om de levensduur te bepalen. Een 3D printer die nu wordt aangeschaft zal waarschijnlijk een stuk langer meegaan dan een printer die 5 jaar geleden is aangeschaft. Het is nog te lastig om de exacte levensduur te bepalen, vandaar dat het gemiddeld genomen wordt geschat op 5 jaar. Dit is ook afhankelijk van de intensiteit waarmee je print en het materiaal dat je kiest. Mocht je vaker printen dan zal je 3D printer eerder toe zijn aan vervanging.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: tdenakker
Aantal keer gelezen: 4578x
Toegevoegd: 22-02-2016 07:34
Gewijzigd: 22-02-2016 23:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!