Geld besparen door led lampen te nemen

Geld besparen door led lampen te nemen

Geld besparen door led lampen te nemenWe willen allemaal graag wat extra besteedbaar inkomen overhouden. Door meer te verdienen, maar ook door minder uit te geven. In dit artikel gaan we in op een interessante vorm van geld besparen: led verlichting (in plaats van traditionele verlichting). In dit artikel vertellen we je hoe je geld kan besparen door het gebruik van LED licht.

We zijn allemaal geïnteresseerd in het vinden van manieren om meer dollars toe te voegen aan onze bankrekeningen. Een van de beste manieren om geld te besparen in uw huis is om over te schakelen op LED-verlichting. Hoewel het de afgelopen jaren misschien een beetje verwarrend is geweest over waarom de overstap zinvol is, wordt het nu steeds duidelijker dat LED de beste keuze is voor energie- en kostenbesparingen.

Wat zijn LED lampen?

LED's worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van remlichten in auto's, tot parkeerverlichting, benzinestationverlichting, TV's en, natuurlijk, verlichting voor thuis en op kantoor. Het gebruik ervan blijft groeien omdat ze eenvoudig te onderhouden, duurzaam en veelzijdig zijn.
Bespaar geld met LED-verlichting

Een LED is een lichtgevende diode die gebruik maakt van een ingebouwde halfgeleider die elektrische energie omzet in lichtopbrengst. Het zijn niet bepaald lampen, hoewel ze lijken op gloeilampen en CFL (compact fluorescerende) lampen, ze werken op een andere manier.
Ten eerste, LED-lampen zijn directioneel, wat betekent dat ze hun lichtstraal kunnen richten ten opzichte van lampen die reflectoren nodig hebben om hun licht te sturen. Vervolgens hebben ze geen giftige materialen zoals kwik nodig om te kunnen werken.

Gloeilampen hebben een gloeidraad nodig die wordt verwarmd om licht te produceren. Helaas komt het grootste deel van de energie die vrijkomt bij traditionele verlichting af in de vorm van warmte. LED maakt gebruik van een koud verwarmingsproces en geeft slechts een minimale hoeveelheid warmte vrij. Alle gebruikte energie gaat direct naar de totale lichtopbrengst.

In de eenvoudigste termen is een lichtgevende diode (LED) een halfgeleiderapparaat dat licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom doorheen wordt geleid. Licht wordt geproduceerd wanneer de deeltjes die de stroom dragen (de zogenaamde elektronen en gaten) zich samenvoegen in het halfgeleidermateriaal.

Aangezien licht wordt gegenereerd binnen het vaste halfgeleidermateriaal, worden LED's beschreven als solid-state apparaten. De term halfgeleiderverlichting, die ook organische LED's (OLED's) omvat, onderscheidt deze verlichtingstechnologie van andere bronnen die gebruik maken van verwarmde gloeidraden (gloei- en wolfraamhalogeenlampen) of gasontladingen (fluorescentielampen).

Verschillende kleuren

In het halfgeleidermateriaal van de LED zitten de elektronen en gaten in de energiebanden. De scheiding van de banden (d.w.z. de bandkloof) bepaalt de energie van de fotonen (lichtdeeltjes) die door de LED worden uitgezonden.
De fotonenergie bepaalt de golflengte van het uitgestraalde licht en daarmee de kleur ervan. Verschillende halfgeleidermaterialen met verschillende bandgaps produceren verschillende kleuren licht. De exacte golflengte (kleur) kan worden ingesteld door de samenstelling van de lichtgevende of actieve regio te wijzigen.

LED's bestaan uit samengestelde halfgeleidermaterialen, die bestaan uit elementen uit groep III en groep V van het periodiek systeem (deze zijn bekend als III-V materialen). Voorbeelden van III-V materialen die vaak worden gebruikt om leds te maken zijn galliumarsenide (GaAs) en galliumfosfide (GaP).
Tot het midden van de jaren negentig hadden LED's een beperkt kleurengamma, en met name commerciële blauwe en witte LED's bestonden niet. De ontwikkeling van LED's op basis van het galliumnitride (GaN) materiaalsysteem vervolledigde het kleurenpalet en opende vele nieuwe toepassingen.

Zijn LED-lampen energie-efficiënt?

LED lampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen en CFL's. LED's gebruiken 228 kilowatt elektriciteit per jaar, terwijl gloeilampen maar liefst 2190 kilowatt per jaar gebruiken. CFLS zijn iets beter op 531 KWh per jaar, maar ze komen nog steeds niet overeen met de energie-efficiëntie van LEDS.
Dus, wat betekent dit in termen van daadwerkelijk geld?

Incandescents en CFL's variëren van 220 tot 53,00 dollar per jaar, terwijl LED-lampen slechts 22,76 dollar per jaar kosten. Ja, de lampen zijn het duurst in aanschaf, maar je kunt snel zien hoe snel je die kosten kunt verzilveren.

Zijn LED-lampen het geld waard?

Zeker. Ja, je gaat meer betalen voor deze lampen aan de voorkant, maar LED-lampen van vandaag kunnen tot 25.000 uur of langer meegaan. Dit betekent dat ze ongeveer 25 uur langer meegaan dan traditionele verlichtingsopties. Dus als u uw LED-lamp 24 uur per dag, 7 dagen per week aan laat staan, gaat deze langer dan drie jaar mee.

Bovendien is er zeer weinig onderhoud nodig voor LED-lampen. Het is een "set it and forget it" type product, wat betekent dat u niet alleen betaalt voor de energie-efficiëntie, maar ook voor het gemak en tijdbesparende aspecten. Uiteindelijk bespaar je uiteindelijk meer contant geld naarmate je ze langer gebruikt.

Welke soorten LED-verlichting kan ik in mijn huis gebruiken?

LED-verlichtingsoplossingen zijn in opkomst. Er zijn al meer LED-producten en alternatieven op de markt dan ooit tevoren voor traditionele gloei- en compact fluorescerende (CFL), energiezuinige lampen.

Terwijl sommige LED-producten er misschien net zo uitzien als elke andere gloeilamp of TL-buis, kunnen de verscheidenheid aan producten, de nieuwe terminologie van de verlichtingsindustrie en het feit dat LED's een andere technologie zijn dan wat we al decennia lang gewend zijn, de overstap naar LED-verlichting een hele uitdaging maken.

Dit artikel legt de "must-know" termen uit waar huiseigenaren of aannemers zich bewust van moeten zijn bij het kopen van LED-producten, geeft richtlijnen voor het kiezen van producten voor verschillende gebieden in een woonomgeving en wijst op een aantal van de valkuilen om de overstap naar LED-verlichting te vermijden en bewust te zijn van het succes.

Waarom de overstap naar LED maken?

Naast het feit dat ze veel energie-efficiënter zijn dan gloei- en CFL-opties, waardoor ze aanzienlijke energiebesparingen kunnen opleveren, gaan ze veel langer mee, bevatten ze geen kwik zoals CFL's en bieden ze veel meer opties voor helderheid en lichtbeeld (warm vs. koel).
Wanneer u in Californië woont, is elke nieuwbouw- of renovatieproject onderworpen aan de California Energy Efficiency Standard 2013, ook wel Title 24 genoemd. LED-producten zijn een zeer goede oplossing om te voldoen aan de strenge eisen op het gebied van energieverbruik die in deze norm zijn vastgelegd of deze zelfs te overtreffen.

Bovendien zijn LED's niet alleen verkrijgbaar in een traditionele gloeilampvorm. Door hun compacte vorm zijn er LED-verlichtingsoplossingen in alle vormen, vormen en maten, waardoor er bijna onbeperkt licht kan worden gebruikt en toegevoegd aan een huiselijke omgeving.

Terminologie

Bij het kopen van traditionele gloeilampen moesten we alleen letten op de vorm van de gloeilamp, het wattage dat de helderheid van de lamp en de grootte van de schroefbasis aangaf om er zeker van te zijn dat deze in de lamp past.

Bij CFL's kwam de optie om het lichtbeeld te kiezen dat meestal wordt beschreven als zacht wit, helder wit en daglicht. Zacht wit lijkt op de warme tint van een gloeilamp, terwijl helder en daglicht knapper en koeler is met een blauwige uitstraling.

Bij het gebruik van LED's is het belangrijk om drie concepten te begrijpen

  • Helderheid
  • Lichte verschijning
  • Kleurweergave

LED producten zijn immers nog steeds duurder dan vergelijkbare gloeilampen en ze zullen een veel duurzamer toestel zijn, dus we willen er zeker van zijn dat we het juiste product voor de job kopen.



Helderheid
Eerst moeten we de misvatting loslaten dat wattage gelijk is aan helderheid. Terwijl voor gloeilampen wattage en helderheid een directe correlatie hadden, geldt dit niet voor LED-producten en aangezien LED's veel minder stroom verbruiken (Watts), is het onmogelijk om de helderheid van een gloeilamp en een LED lamp te vergelijken op basis van wattage.
De enige factor om op te letten bij het zoeken naar de helderheid van een LED-lamp is dus Lumens. Lumen is de meeteenheid voor helderheid en vertelt ons hoeveel licht een bepaald verlichtingsproduct uitstraalt.
Ter referentie: een typische gloeilamp van 60 W straalt ongeveer 800 lumen uit.

Licht-uitstraling
De kleurverschijning of gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT) van licht wordt gemeten in kelvin (K). Wanneer we willen weten of een verlichtingsarmatuur of lamp een warmer of scherper, koeler licht creëert, moeten we op zoek gaan naar het kelvin nummer. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht zal zijn en hoe hoger het getal hoe koeler en blauwer het licht zal verschijnen. Een typische gloeilamp heeft een kleurtemperatuur tussen 2700K en 3000K. De zon op een heldere dag om 12.00 uur produceert een licht van ongeveer 5500K.
Mensen klagen vaak over het koele, steriele uiterlijk van CFL lampen in vergelijking met gloeilampen. Het probleem hierbij is dat men koos voor een hoge kelvin, koele kleurtemperatuur in plaats van een warmere kleurtemperatuur.

Kleurnauwkeurigheid
Ben je ooit in een winkel geweest en heb je gedacht dat je kleurenblind bent, omdat je niet helemaal kon zien of het kledingstuk waar je naar keek donkergroen of blauw was? Zo ja, dan ervoer je een slechte kleurweergave door het lichtarmatuur in die winkel.
Lichtbronnen verschillen in hun vermogen om de kleuren van objecten "correct" weer te geven. En met correct bedoelen we in vergelijking met een natuurlijke lichtbron zoals de zon of een gloeilamp.

De kleurweergave wordt uitgedrukt als de Color Rendering Index of korte CRI. De schaal gaat van 0 tot 100. Een gloeilamp van 2700K heeft een CRI van 100. Een waarde van meer dan 80 is bij de huidige LED technologie een goede CRI en zal voor de meeste toepassingen voldoende zijn. Echter, voor sommige gebieden kan een betere kleurweergave van 90 of hoger wenselijk zijn, dat leggen we uit in de volgende paragraaf.

Lampen kiezen voor verschillende ruimtes

Verlichting wordt typisch ingedeeld in omgevingslicht, taak-, accenten- en decoratieve verlichting. Elke categorie heeft een ander doel. Bij het plannen van het licht voor een huis, is het nuttig om te begrijpen hoe deze verschillende lichtniveaus elkaar kunnen aanvullen.

Ambient Lighting
Omgevingsverlichting (of algemene verlichting) zorgt voor een uniforme hoeveelheid verlichting in een ruimte of ruimte voor algemeen zicht en oriëntatie. Inbouwspots, inbouwverlichting of hangende armaturen zijn typische voorbeelden van sfeerverlichting.

Taakverlichting
Om licht te geven in een ruimte waar een activiteit plaatsvindt, bijvoorbeeld het aanrecht waar maaltijden worden bereid met een leeslamp of een make-upspiegel. Het is bedoeld om een specifieke ruimte te accentueren naast het omgevingslicht in die ruimte.

Accentverlichting
Het wordt gebruikt om objecten zoals kunstwerken, architectonische kenmerken of planten te accentueren door contrast in helderheid te creëren. Dit wordt vaak bereikt door middel van inbouw- of oppervlaktemontage van verstelbare armaturen of spoorverlichting, weidegang en wandwas.

Decoratieve verlichting
Dit is de juwelen voor het huis; de belangrijkste functie van decoratieve verlichtingsarmaturen is om er mooi uit te zien. Kroonluchters en wandlampen zijn typische voorbeelden.

Deze gelaagde benadering van verlichting is nuttig om een comfortabele, visueel evenwichtige sfeer te creëren.
Als eenmaal is besloten welk type armatuur waar voor de verschillende functies wordt geplaatst, is het tijd om na te denken over de kleurtemperatuur.

Het licht moet een compliment zijn voor het interieurontwerp, meubels, kleuren en andere decoratie in uw huis.
In het algemeen, kleurtemperatuur is zeer veel een persoonlijke keuze en voorkeur, maar er zijn een paar regels die kunnen worden toegepast om te helpen bij het kiezen van een licht dat de inrichting complimenteert.

Kleurtemperaturen voor omgevingslicht
De sfeerverlichting in een ruimte is typisch de belangrijkste lichtbron en daarmee een belangrijk element in de algemene sfeer en sfeer van een ruimte.

Warm witte armaturen hebben vaak de voorkeur in woon- en slaapkamers om een gezellige sfeer te creëren.
De kelvin nummers die worden aangeboden voor LED verlichting zijn typisch 2700K en 3000K. Deze warme witte lampen zijn een goede keuze om aardetinten en houten meubels aan te vullen.

Als er meer dan één type omgevingslicht is geïnstalleerd, bijvoorbeeld downlights en cove verlichting, kies dan dezelfde kleurtemperatuur voor beide om een gelijkmatig, harmonisch effect te garanderen.

Hoewel veel mensen de voorkeur lijken te geven aan warm wit, kunnen kamers die zijn ingericht met lichtgekleurde meubels en scherper gekleurde kleuren, zoals wit, blauw en lichtgrijs, bijvoorbeeld in een moderne keuken, profiteren van een meer neutraal, koeler licht.
Verlichting met kelvin nummers in het bereik van 3500K tot 4000K worden beschouwd als neutraal wit en accentueren lichtere kleuren beter dan warm wit licht.

Bovendien tonen studies aan dat neutraal en koel wit licht een stimulerend effect heeft op mensen en daarom een goede keuze is voor thuiskantoren en studies.

Omdat neutraal en koel wit licht een beter contrast creëert dan warm wit, zijn ze ook een goede keuze voor het belangrijkste omgevingslicht in badkamers. Het koelere licht geeft een realistischer beeld van hoe we er in de echte wereld uitzien. Kijk voor kelvin nummers tussen 4000K en 5000K voor uw belangrijkste ambient badkamer armatuur.

Als de badkamer is voorzien van een badkuip en u wilt ook een warme sfeer kunnen creëren, overweeg dan het gebruik van een extra laag licht, bijvoorbeeld een wandkap met een warm wit licht in de range van 2700K die apart van het hoofdlicht kan worden geschakeld.
Kleurtemperaturen voor taakverlichting

Taakverlichting wordt gebruikt om een extra, hoger lichtniveau te bieden dan de omgeving waar een visuele taak plaatsvindt.
Het is daarom belangrijk dat het licht in staat is om een goed contrast te creëren, wat het best wordt bereikt met een neutraal tot koel wit in het 3500K tot 5000K bereik.

Naast de kleurtemperatuur zijn de kleurweergave-index (CRI) en helderheid bijzonder belangrijk voor taakverlichting.
Terwijl voor omgevingsverlichting vaak een CRI van 80+ voldoende is, moet voor taakverlichting een CRI van 90 en hoger worden overwogen.
Voedsel dat wordt bereid op een aanrecht zal er veel aantrekkelijker uitzien als het goed wordt weergegeven door de onderkastverlichting.
Een make up licht met een goede kleurweergave geeft ook een realistischer beeld.

Dimmen
Dimmen is een belangrijk kenmerk van omgevingslicht en taakverlichting. Het stelt ons in staat om het lichtniveau in te stellen om de gewenste sfeer in een ruimte te creëren of om de ideale helderheid voor een taak te creëren. Daarnaast zorgt dimmen voor energiebesparing door de elektrische belasting van een lichtarmatuur te verminderen.

Conclusie

Het goede nieuws is dat het oordeel binnen is - LED-verlichting is de nummer één optie voor energiebesparing en efficiëntie. Naarmate de vraag blijft groeien, zullen er nog meer keuzes in LED lampen beschikbaar zijn om aan elke verlichtingsbehoefte te voldoen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Siem-VD
Aantal keer gelezen: 1555x
Toegevoegd: 11-12-2018 11:18
Gewijzigd: 11-12-2018 23:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!