Steeds meer laptops en desktops worden tegenwoordig uitgerust met een SSD schijf. De SSD schijf – of Solid State Drive – is namelijk een goede vervanging van, of aanvulling op, een gewone harde schijf. Het is een belangrijk onderdeel van een laptop of desktop, dus het is aan te raden om je erover in te lezen, zeker als je van plan bent om er een aan te schaffen. In dit artikel zal besproken worden wat een SSD schijf is, waarom deze schijf zo belangrijk is en waar je allemaal op moet letten als je een SSD schijf wilt aanschaffen.
Wat is een SSD schijf? Deze vraag hebben we nog niet beantwoord. Een SSD is zoals gezegd een vervanging voor of toevoeging op een reguliere harde schijf. Het is een schijf zonder bewegende delen, waarop informatie kan worden opgeslagen. Het grootste verschil tussen een SSD en een harde schijf, is dat een SSD geen platters, of bewegende mechanismen, heeft, maar geheugenchips. Hierdoor zijn de toegangstijden sneller. Daarnaast zijn de schijven duurzamer in gebruik en zijn ze beter bestand tegen schokken. Vooral voor laptops is een SSD daarom een verbetering.
De geheugenchips kunnen echter niet onbeperkt opnieuw beschreven worden. Hierdoor hebben SSD schijven een kortere levensduur ten opzichte van gewone harde schijven. Ook de prijs per gigabyte ligt een flink stuk hoger voor de SSD. Een SSD schijf kan wel uitstekend naast een gewone harde schijf gebruikt worden. SSD’s gebruiken dezelfde SATA-interface als harde schijven. Hierdoor kunnen de twee naast elkaar in werkstations of op servers gebruikt worden.
De SSD schijf heeft zoals gezegd vele voordelen. Zo is de schijf een stuk duurzamer dan een normale 3,5” schijf. Doordat een SSD geen bewegende delen heeft, is de schijf een stuk kleiner. Het benaderen of verplaatsen van data kost daarom een stuk minder energie. Veel consumenten en bedrijven kiezen echter om een andere reden voor een SSD en dat is de snelheid. De allersnelste harde schijven van dit moment zijn namelijk bijna twee keer zo langzaam als de snelste SSD schijven. Dit is een enorm verschil, wat de SSD zeer aantrekkelijk maakt voor bedrijven en consumenten. De maximale opslagcapaciteit van een SSD loopt echter nog flink achter op de harde schijven.
Werkt jouw SSD schijf niet meer? Dreig je jouw data te verliezen? Geen paniek, er is nog hoop! DRN herstelt verloren data van alle SSD schijven.
We zetten de voordelen nog even op een rijtje. We noemden al de snelheid van een SSD. Als particulier merk je deze snelheid vooral bij het opstarten van zware programma’s en het opstarten van je computer. Dit zal razendsnel gaan met een SSD. Ook de schokbestendigheid noemden we al. Dit is vooral een groot voordeel bij laptops, die natuurlijk nogal eens rondgesjouwd worden. Het ontbreken van bewegende, mechanische onderdelen in een SSD schijf, maakt hem zeer betrouwbaar.
Het lage energieverbruik van de SSD is ook een groot voordeel voor laptopgebruikers. Omdat een SSD zo weinig energie gebruikt, zal de accu van je laptop veel langer meegaan dan wanneer er een normale harde schijf geplaatst is. Zo kun je ook bij gebrek aan een stroombron lange tijd op je laptop werken. Tot slot is een SSD schijf een stuk stiller dan een gewone harde schijf. Dit komt weer door het ontbreken van mechanische onderdelen. Je laptop zal bijna geruisloos worden met de installatie van een SSD.
Een SSD schijf is niet voor elke sector geschikt. Denk dus goed na wat je belangen zijn voordat je een schijf gaat kopen. Een SSD schijf is per GB namelijk tien keer zo duur als een reguliere harde schijf. De SSD is zeer aantrekkelijk vanwege de snelheid en wordt daarom veel gebruikt als opstartschijf voor werkstations. Ook worden ze vaak in servers geplaatst waar het van belang is om extreem snelle toegang tot data te verkrijgen. Ook in de grafische sector zijn SSD’s populair. Dit omdat grafisch ontwerpers vaak met grote foto- en videobestanden moeten werken.
Houd er rekening mee dat de SSD onbeperkt benaderd kan worden, maar niet onbeperkt beschreven. Een SSD schijf zal daarom zo’n drie tot vijf jaar meegaan. De aanschaf is dus niet aan te raden in servers met een hoop I/O-verkeer. Wil je in dat geval toch een SSD, zorg dan dat je een duurdere, voor servers geoptimaliseerde variant kiest.
Als je besluit een SSD te kopen, is er een aantal dingen van belang. Let bijvoorbeeld goed op de fabrikant die de SSD verkoopt. Uit een Frans onderzoek uit 2010 is namelijk gebleken dat de kwaliteit en levensduur van SSD schijven sterk verschilt per fabrikant. Er werd een verband gevonden tussen de opslagcapaciteit en het terugsturen van de schijf naar de fabrikant. Hoe groter – en dus complexer – de schijf was, hoe vaker er een defect gemeld werd. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan standaarden en afspraken over basiscomponenten. Let dus goed op: meer capaciteit betekent niet altijd een betere schijf. Integendeel zelfs.
De opslagcapaciteit is natuurlijk wel van belang. Als je een harde schijf gaat vervangen door een SSD, dien je te kijken hoeveel capaciteit je nu gebruikt en hoeveel je extra nodig hebt. Let ook op de afmetingen van de SSD schijf zelf, zeker als je hem gaat inbouwen in een laptop. Een SSD kan ook bijgeplaatst worden, naast de harde schijf. Je kunt dan een kleinere SSD schijf met minder capaciteit kiezen. Veel mensen gebruiken de SSD in dat geval voor het besturingssysteem en hun programma’s en de harde schijf blijft dan de opslagruimte voor bestanden.
Als je zelf een SSD schijf gaat inbouwen, is het belangrijkste om op te letten het formaat. De meeste desktops hebben alleen plek voor een 3,5” SSD opslagschijf. Wanneer je toch graag een 2,5” schijf wilt plaatsen, kun je speciale brackets aanschaffen om de schijf passend te maken. Deze brackets worden Montage Adapters genoemd en worden in de meeste gevallen met de juiste schroeven en kabels geleverd.
Het vervangen van een bestaande harde schijf voor een SSD schijf is een ingewikkeldere klus. Hier komt behoorlijk wat kunde en kennis van zaken bij kijken. Er zijn echter veel websites te vinden waarop je instructievideo’s kunt bekijken voor het stap voor stap vervangen van je harde schijf. Mocht dit allemaal toch iets te technisch blijken te zijn, dan verlenen veel fabrikanten en bedrijven ook een inbouwservice. Zij zullen voor een meerprijs de harde schijf voor u vervangen door de SSD schijf.