Muziek uit WiFi speakers worden gestreamd vanaf een ander apparaat. Een van de voordelen van een WiFi speaker is dat er muziek multiroom afgespeeld kan worden. Door dat de speakers met hetzelfde netwerk verbonden zijn, is het mogelijk om door het plaatsen van meerdere speakers in een ruimte een evenwichtig geluid te creëren. Ook is het een mogelijkheid om in meerdere kamers speakers te plaatsen, waardoor er in bijvoorbeeld een huis overal dezelfde muziek afgespeeld wordt.
Een andere reden waarom je zou kiezen voor een WiFi speaker is dat er de mogelijkheid bij sommige speakers bestaat om muziek af te spelen van een netwerk harde schijf. Zo kan je vanaf je NAS direct muziek afspelen op je WiFi Speaker.
Er zitten niet alleen maar voordelen aan een WiFi speaker. Zo zijn Wifi speakers door de technologie die ze gebruiken voor de WiFi ontvangst duurder dan Bluetooth speakers. Daarbij werken de meeste WiFi speakers met een voedingskabel. Er zijn een aantal WiFi speakers bekent die op een accu werken, maar deze zitten qua prijsstelling in de bovenkant van de markt van WiFi speakers. Voor degenen die hun WiFi speaker op een plek willen gebruiken is dit nadeel geen probleem.
Wat een nadeel voor de WiFi speakers is, is een voordeel voor Bluetooth speaker, namelijk dat deze vaak op een accu werken. Dit maakt het eenvoudig om een Bluetooth box mee te nemen voor een dagje weg. Je dient er dan natuurlijk wel voor te zorgen dat de accu van de Bluetooth box voldoende is opgeladen. Voor de meeste bluetooth boxen is dit geen probleem, gezien de meeste boxen een batterijduur hebben van minimaal 5 uur. De maximale speelduur voor een bluetooth speaker is ongeveer 20 uur. Mocht je ondanks deze lange accuduur alsnog met een lege batterij komen te staan dan kan je je speaker altijd alsnog opladen met een powerbank.
Je kan je voorstellen dat als je je Bluetooth speaker meeneemt naar een dagje strand of het zwembad, dat de kans groot is dat er een spatje water op komt. Gelukkig zijn er een groot aantal bluetooth speakers bekend die waterdicht zijn. Let wel op de IP-certificering. De meeste bluetooth speakers kunnen een half uur in het water zijn, met een maximale diepte van 1 meter. Wanneer ze dieper dan een meter zijn, is de druk van het water te groot en heb je kans dat je speakers alsnog kapot gaan. Let ook op dat je je boxen pas gaat opladen zodra je oplaadpunt droog is.
Inbouw audio
We hebben het in dit artikel gehad over Wifi- en Bluetooth speakers, die in het zicht staan. Echter bestaat er ook de mogelijkheid om audio in te bouwen, waardoor deze uit het zicht zijn. Hier zijn een aantal voordelen aan:
- De keuze voor plaatsing is groter. Inbouwaudio kan zowel in de muur als in het plafond worden geplaatst.
- De audio apparatuur is subtiel weggewerkt.
- Audio kan ook in producten ingebouwd worden. Dit kan bijvoorbeeld een lamp, afzuigkap of spiegel zijn.
Inbouw audio in het plafond is de meest discrete keuze van inbouw audio. Dit komt omdat de inbouw audio volledig buiten het gezichtsveld zitten. Wanneer deze luidsprekers uit staan, zullen maar weinig mensen opvallen dat ze er zitten. Vaak worden plafondluidsprekers gebruikt als achtergrond muziek. Maar ook bestaat de mogelijkheid om deze plafond inbouw audio te gebruiken voor hulpspeakers voor een home cinema set. Voorwaarde om het maximale uit je plafond audio luidspreker te halen is dat deze op de juiste positie geplaatst wordt. Zodra dit niet het geval is kan het zijn dat de muziek niet zo mooi uitkomt als mogelijk. Een andere voorwaarde voor goed geluid te krijgen uit de plafondspeakers is dat ze luchtdicht geplaatst zijn. Zodra dit niet het geval is zal de muziek ook aan de voorkant naar buiten komen. Dit heeft een negatief effect op vooral de bass van de speakers. Op een vlak plafond is dit vaak geen probleem. Maar bij ongelijk of kwetsbaar oppervlak zoals bijvoorbeeld een houten plafond of gipsplaten is het altijd vereist dat de achterkant dicht gemaakt wordt. Dit kan door middel van een blackbox.
Wie voor inbouw audio in de muur kiest, zal zien dat de kwaliteit van deze audio hoger is dan die van plafondaudio. Vaak is de gedachte van mensen dat de keuze van inbouw audio in de muur alleen gemaakt kan worden wanneer er verbouwd wordt. Dit is in veel gevallen niet waar. Wanneer er op de gewenste plekken voor de inbouw audio geen kabels voor elektriciteit of andere kabels lopen is het geen probleem. Via WiFi kan er met de inbouw audio verbinding worden gemaakt. Dit zou bijvoorbeeld met een streamingdienst als spotify kunnen, maar ook kan de inbouw audio aangesloten worden op de TV.
Reden om voor inbouw audio te kiezen in plaats van een soundbar is dat inbouw audio vaak krachtiger is en beter weggewerkt kan worden. Muurspeakers komen nog beter tot hun recht wanneer zij worden gebruikt in combinatie met plafondspeakers.
Badkamer audio kan zowel in de muur als in het plafond worden ingebouwd. Dit wordt vaak gezien als dure oplossing, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Wat wel van belang is voor badkamer audio is dat deze volledig waterdicht is. Wanneer dit niet het geval is, raken de speakers beschadigd door de stoom die vrijkomt wanneer er gedoucht wordt.
Een andere badkamer audio oplossing is badkamerradio. De klassieke badkamerradio’s waar de ontvangst via de ether gaat wordt steeds minder populair. Een groot nadeel hiervan is dat, wanneer de plaatsing niet goed is er sprake kan zijn van ruis. Met de huidige technologie wordt er daarom vaak gekozen om digitale radio te streamen via de ingebouwde badkamer audio.
In dit artikel zijn we door verschillende soorten audio heen gegaan. In de kern kunnen we dus twee soorten speakers onderscheiden, dit zijn Blueteooth- en WiFi speakers. Deze speakers zijn er in draagbare vorm, maar ook in inbouw vorm. Een voordeel van een draagbare speakers is dat deze vrij te plaatsen zijn. Wil je je audio subtiel wegwerken en heb je niet te behoefte om je audio te verplaatsen dan is inbouwaudio de beste oplossing.