Tegenwoordig bezit ruim 93% van de Nederlanders een telefoon. Nederland heeft daarmee ook de hoogste smartphone-penetratie van alle onderzochte landen wereldwijd. Maar nadat je hebt besloten dat je een smartphone wilt kopen, heb je nog geen idee waar en hoe je begint met zoeken naar de smartphone die past bij jou. In dit artikel leggen wij je precies uit waar je op moet letten.
De zoektocht naar een nieuwe smartphone is niet makkelijk, door alle verschillende telefoonmerken zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn tientallen verschillende merken met honderden verschillende modellen met verschillende specificaties. Voordat je begint met de zoektocht naar jouw nieuwe smartphone moet je jezelf de vraag stellen: waar ga ik mijn telefoon voor gebruiken? Als je dit namelijk duidelijk voor jezelf weet wordt de zoektocht naar een smartphone een stuk gemakkelijker en weet je waar je naar moet kijken.
Smartphones draaien op een bepaald besturingssysteem. Op dit moment zijn er op de markt drie verschillende besturingssystemen te verkrijgen:
De verschillende besturingssystemen bieden allemaal verschillende mogelijkheden. De keuze tussen deze drie is voornamelijk een persoonlijke. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze drie?
De specificaties van een smartphone zijn erg belangrijk, afhankelijk van waarvoor je jouw smartphone gaat gebruiken kun je keuze maken in welke specificaties prioriteit hebben.
De kwaliteit van de camera is voor veel mensen belangrijk. Echter is vaak het enige waar mensen zich door laten leiden het aantal megapixels. Desalniettemin is het aantal megapixels geen goede graadmeter, voor de fotokwaliteit zijn namelijk andere specificaties belangrijker. Het diafragma is zo een specificatie die erg belangrijk is voor de fotokwaliteit, deze bepaald namelijk hoeveel lichter er op de sensor valt en dit soort er weer voor dat een camera ook onder donkere omstandigheden mooie foto’s kan maken. Diafragma wordt aangeduid met de eenheid ‘f/’, bij diafragma geldt: ‘less is more’ zo is bijvoorbeeld een camera met f/1.7 beter dan een camera met f/1.9.
Het formaat van je telefoon wordt voornamelijk bepaald door de grootte van je scherm. Het formaat van je scherm wordt uitgedrukt in het een aantal inch dat de schermdiagonaal lang is. 1 inch = 2,54 centimeter. De meeste telefoons hebben een schermdiagonaal van tussen de 5 en 5,5 inch. Als je het formaat van je huidige telefoon opzoekt kun je voor jezelf bedenken of je een grotere of juist kleinere telefoon wilt.
De kwaliteit van het scherm is ook erg belangrijk, dit wordt uitgedrukt in resolutie. De kwaliteit van het scherm kan per telefoon er verschillen, om je een idee te geven: bij een resolutie van 1280x720 pixelsspreek van HD en bij een resolutie van 1920x1080 pixels is je scherm full HD.
De snelheid van een smartphone is misschien wel het belangrijkste punt, er is namelijk niks zo vervelend als een langzaam werkende telefoon. Voor de snelheid moet je kijken naar de processor. Dit is het component dat alles processen in je smartphone aanstuurt en laat werken. De snelheid van de processor hangt af van de kloksnelheid en het aantal processorkernen. Bijvoorbeeld een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz, uitgedrukt GHz, kan 1 miljard instructies per seconde verwerken. De processorkernen verdelen het werk dat binnenkomt als jij je telefoon gebruikt. Voor zowel het aantal Gigahertz als het aantal kernen geldt dus: hoe meer, hoe beter.
RAM-geheugen speelt ook een rol bij de snelheid van je smartphone, dankzij RAM kan je telefoons soepel wissel tussen de verschillende apps. Met 2 á 4 GB aan RAM heb je voor normaal gebruik ruim genoeg.