man met portofoon

Portofoon kopen: waarop letten?

man met portofoonDe portofoon zien we de laatste jaren veel minder, omdat vrijwel iedereen werkt met een mobiele telefoon. Toch kan een portofoon echt nog heel handig zijn, zeker in de bouw of voor andere bedrijven die veel buiten werken. Wil jij een portofoon kopen? In dit artikel vertellen we je waar je dan op moet letten.

Voordelen van een portofoon

Een portofoon kopen kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Tegenwoordig maken we vaak gebruik van een mobiele telefoon, maar het is veel beter om een portofoon te gebruiken in het geval van calamiteiten. Met een portofoon kun je namelijk direct verschillende mensen bereiken en dit is met een mobiele telefoon niet het geval. Verder heeft een portofoon ook een hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid. Mobiele telefoons worden natuurlijk ook steeds beter, maar hier zitten allerlei verschillende functies op. Een portofoon hoeft maar aan enkele functies te voldoen en kan daarom een veel betere kwaliteit garanderen voor deze specifieke functies. Je kunt met een portofoon niet alleen meerdere mensen tegelijkertijd bereiken, maar dit gaat ook nog eens heel snel. Hiervoor hoef je namelijk alleen maar één knop in te drukken. Je staat dan direct in verbinding met de andere personen die een portofoon bij zich dragen.

Waarom een portofoon kopen?

Met portofoons kun je met een grote efficiëntie werken en daardoor kan het ook goed worden ingezet voor de veiligheid. Als er iets misgaat met een van de dragers van een portofoon of als deze persoon in een gevaarlijke situatie terechtkomt, kunnen de andere dit per direct te weten komen. Hulp is dan direct op de plaats. Maar ook om te voorkomen dat bepaalde situaties uit de hand lopen kan een portofoon handig zijn. Stel dat er op een evenement een beginnende ruzie gaande is, dan kan een van de portofoon dragers direct de andere portofoon dragers oproepen voor versterking. Op die manier kan een vervelende of zelfs gevaarlijke situatie worden voorkomen. Ook voor gewoon taken kunnen portofoons echter worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de bouw of de logistiek.

Walkie talkie of portofoon?

Een walkie talkie en een portofoon lijken erg op elkaar. Toch is er wel een belangrijk verschil tussen deze twee apparaten. Een walkie talkie heeft slechts een zendvermogen tot 500 mW. Ideaal om rondom huis te gebruiken of op de camping, als bedrijf heb je hier vaak niet zoveel aan. Een walkie talkie kan door volwassenen worden gebruikt, maar ook als kinderspeelgoed. Walkietalkies hebben verder een hoge gebruiksvriendelijkheid en zijn gemakkelijk te bedienen.

Het grote verschil tussen een walkie talkie en een portofoon is dat een portofoon een beter bereik en een betere gesprekskwaliteit heeft. Daarom worden deze apparaten ook vaak ingezet door bedrijven, bijvoorbeeld door bedrijven in de bouw of door beveilingsbedrijven. Verder worden portfoons vaak ingezet bij evenementen, in magazijnen en ze worden daarnaast ook toegevoegd aan BHV-pakketten. Deze portofoons zijn stevig gebouwd en kunnen eventueel ook worden aangeschaft met een licentie voor een eigen frequentie.

Analoog of digitaal?

Analoge portofoons worden al jarenlang gebruikt voor de communicatie. Er zijn nu echter ook digitale portofoons beschikbaar. Het voordeel van de analoge portofoons is dat ze over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Verder kan het netwerk snel worden aangesloten, waardoor de portofoons vrijwel direct gebruikt kunnen worden. Er kan soms tot op wel tientallen kilometers afstand met een analoge portofoon worden gecommuniceerd, alleen wordt de kwaliteit wel slechter naarmate de afstand groter wordt. Een analoog netwerk kan worden uitgebreid met maximaal één repeater om het signaal te versterken. Het nadeel van een analoge portofoon is dat andere gebruikers eventueel de frequentie kunnen afluisteren. Verder is het ook niet mogelijk om met analoge portofoons per frequentie één gespreksgroep te gebruiken.

De digitale portofoon heeft het grote vooordeel dat het vrijwel niet mogelijk is om hierbij afgeluisterd te worden. Het uitwisselen van informatie met een digitale portofoon gebeurt dus veilig. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van twee gespreksgroepen per frequentie in plaats van één. Een diigite portofoon biedt echter nog meer mogelijkheden: je kunt tekstberichten versturen en het is mogelijk om storingscontacten of machines te koppelen. Ook kan een digitale portofoon bijdragen aan de veiligheid van een medewerking met de opties GPS-plaatsbepaling en man-down.

VHF of UHF

Wil je een portofoon kopen met een goede frequentie? Dan kun je vaak beter kiezen voor een UHF frequentie. Dit is namelijk een hogere frequentie, waardoor het signaal dat wordt uitgezonden door de portofoon ook doordringender is. In gebouwen presteren portofoons op een UHF frequentie over het algemeen beter. Wel is het lastig om aan een UHF frequentie te komen en daarom kiezen veel mensen alsnog voor VHF.

Capaciteit van de accu

Ga je een portofoon kopen? Let dan in ieder geval op de capaciteit van de accu! Je wilt natuurlijk niet dat de portofoon minder onder het werk leeg is. Kies daarom een portofoon uit met een hoge accucapaciteit, als je de portofoon vaak gebruikt. Indien je het apparaat slechts incidenteel gebruikt, hoef je natuurlijk niet te kiezen voor een portofoon met een hoge accucapaciteit. Wel wordt dan aangeraden om de portofoon niet te lang op te laden en zo nu en dan de accu geheel te ontladen. Indien de accu vrijwel nooit wordt ontladen en wel vaak wordt opgeladen, kan dit slecht zijn voor de accu.

Accessoires

Bij portofoons voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik kun je ook diverse accessoires aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld bijpassende oortjes of een headset kopen. Het is ook mogelijk om handmicrofoons aan te schaffen of sparepats. Om de portofoon goed op te bergen kun je bijvoorbeeld een draagtas, een holster of een riemclip aanschaffen. Er is van alles verkrijgbaar en het is handig om van tevoren na te denken welke accessoires je graag wilt aanschaffen voor je portofoon.

Welk merk portofoon?

Er zijn heel wat verschillende merken die portofoons aanbieden en het kan daarom soms lastig zijn om een keuze te maken. Vaak wordt er vanuit gegaan dat de bekendere merken een betere kwaliteit leveren en dit is vaak ook wel enigszins waar. Toch kan een goedkopere portofoon van een minder bekend merk soms ook goed zijn. Het is vaak het beste om de recensies over een bepaald merk te lezen en nog beter is om te kijken naar de recensies van een specifiek model. Op die manier kom je erachter welke ervaringen anderen met de portofoon hebben en kun je inschatten hoe hoog de kwaliteit is.

Prijzen vergelijken

Uiteraard wil je natuurlijk ook niet te duur uit zijn als je een portofoon gaat aanschaffen. Daarom is het ook heel goed om de prijzen van verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Wil je een goede en een voordelige portofoon kopen? Lees dan eerst de recensies over de verschillende modellen die jou aanspreken en kies hier de beste portofoons uit. Daarna kun je de prijzen van de portofoons met elkaar vergelijken en zo een goede keuze maken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3664x
Toegevoegd: 01-03-2016 10:34
Gewijzigd: 14-04-2016 23:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!