Dashcam

Dashcam kopen

DashcamDe dashcam lijkt in Nederland steeds meer in populariteit toe te nemen. Het is een camera die je op het dashboard van je auto monteert, waardoor je verschillende situaties onderweg kunt filmen. Bijvoorbeeld een mooi landschap waar je doorheen rijdt of het verloop van een race. Een dashcam kan echter ook een ongeval filmen en zo voor bewijsmateriaal zorgen. Wil je een dashcam kopen? Hier vind je meer informatie over deze camera.

Dashcam als bewijsmateriaal

Er zijn veel mensen die een dashcam kopen om bewijsmateriaal op te nemen tijdens een ongeval. De beelden van een dashboard camera zijn geldig in de rechtbank en het is dan ook een zeer goede manier om de schuld van een ander bij een ongeval te bewijzen. Je kunt de dashcam echter ook aan laten staan als je auto ergens geparkeerd staat. Zo kan de camera dienen als een soort bewakingscamera.
 
Indien er iemand probeert in te breken, tegen je auto opbotst of als er sprake is van vandalisme, kun je op de beelden precies terugzien wat er is gebeurd. Hiermee kun je ook de schuldige aanwijzen en in de rechtszaal kun je het met behulp van de dashcam bewijzen. Hang de camera echter niet in het zicht of zorg voor een goed alarmsysteem op je auto, aangezien het kan voorkomen dat iemand de camera wil stelen.

Besparen op je autoverzekering

Aangezien het met een dashcam veel gemakkelijker wordt om te bepalen wat er precies is gebeurd tijdens een ongeval, kun je hiermee besparen op je autoverzekering. De dashboard camera kan dienen als bewijsmateriaal en laten zien wie de schuldige is. Als uit de beelden blijkt dat de andere partij schuldig is, hoeft jouw verzekering niets te vergoeden en blijft je no-claim korting intact. In de toekomst krijgen autobezitters met een dashcam wellicht zelfs standaard korting op hun autoverzekering. Nu krijg je bij het afsluiten van bepaalde autoverzekeringen al een dashcam cadeau.

Wetgeving omtrent dashcams

Niet iedereen weet precies wat de wetgeving omtrent dashcams inhoudt. In Nederland is het toegestaan om een dashcam in de auto te monteren, zolang het het zicht van de bestuurder niet blokkeert en niet afleidt. Er zijn echter ook landen waarbij de installatie van een dashboard camera verboden is, zoals in Portugal of Oostenrijk. Als je een dashcam in je auto hebt geïnstalleerd en naar het buitenland gaat reizen, moet je dus altijd even goed de wetgeving voor het land van bestemming controleren.

Er geldt in Nederland wel een wet die het opzettelijk fotograferen of filmen van personen in een openbare ruimte met een aangebrachte camera verbiedt. De dashcam wordt echter niet gezien als een aangebrachte camera, omdat de camera in een auto is gemonteerd en zich niet op een vaste plaats op straat bevindt. Wel moet je rekening houden met het portretrecht als je de beelden wilt publiceren. Als er een persoon herkenbaar op de beelden wordt weergeven en deze persoon heeft je geen toestemming gegeven tot publicatie, kun je het portretrecht schenden door de beelden te publiceren. Dit geldt ook als je de beelden op social media plaatst.

Verder mag je eveneens geen beelden met herkenbare kentekens plaatsen, aangezien dit ook wordt gezien als privacyschending. Als er geluid van een autoradio is opgenomen op de film, moet je ook uitkijken met de publicatie. Wil je de beelden toch graag publiceren? Dan kun je de personen, kentekens of het geluid van de autoradio onherkenbaar maken. In dat geval schendt je de privacy namelijk niet.

Dashcam kopen: waarop letten?

Budget

Als je een dashcam wilt aanschaffen is het waarschijnlijk het gemakkelijkst om eerst je budget vast te stellen. Er zijn namelijk zeer goedkope dashboard camera's verkrijgbaar die enkel standaard video's kunnen opnemen, maar je kunt eveneens gaan voor een uitgebreidere dashcam met allerlei extra functies. Aan de hand van je budget kun je bepalen voor welke kwaliteit en extra functies je kunt kiezen.

Kwaliteit van de camera

De kwaliteit van de camera is wellicht een van de belangrijkste punten waarop je moet letten bij het kopen van een dashcam. Als je prachtige video's wilt maken van races of mooie landschappen, heb je uiteraard een goede camera nodig. Er zijn op internet voldoende filmpjes te vinden van verschillende soorten dashcams en hiermee kun je de kwaliteit van de camera's vergelijken.

Opnamecapaciteit

Wil je gedurende lange tijd filmen? Bijvoorbeeld wanneer je auto een gehele dag geparkeerd staat of als je een lange autorit gaat maken. Het is dan van belang dat je camera voldoende opnamecapaciteit heeft. Let hier dus altijd goed op bij de aankoop. Je kunt ook kiezen voor een camera met zogenaamde motion detection. Bij het registreren van beweging wordt je dashcam dan automatisch ingeschakeld.

Nachtstand

Als je van plan bent om de dashcam veel 's avonds of 's nachts te gebruiken, moet je erop letten of er een goede nachtstand op zit. Er zijn dashboard camera's die voor het filmen in het donker gebruikmaken van infrarood of LED, maar dit zorgt vaak voor een reflectie in de voorruit. Hierdoor zie je vrij weinig op de beelden. Daarom kun je beter een dashcam kopen met een camera die nachtopnames kan maken zonder gebruik te maken van ondersteunend licht.

Televisie aansluiting

Elke dashcam kan worden aangesloten op een laptop of computer met behulp van een bijgeleverde USB kabel. Zo kun je de video's gemakkelijk overzetten naar de pc en hierop bekijken. Als je gebruikmaakt van een geheugenkaart, kun je de video's echter ook overzetten door deze kaart in de laptop of computer te plaatsen. Wil je een dashcam kopen voor het maken van mooie videobeelden? Dan is het ook heel leuk als je de beelden op de televisie kunt zien. Sommige dashcam camera's zijn uitgerust met een PAL of HDMI aansluiting en worden standaard geleverd met een videokabel, waardoor je de filmpjes ook op de televisie kunt bekijken.

Extra functies

GPS-ontvanger
Een dashcam met een GPS-ontvanger kan goed worden gebruikt als bewijsmateriaal bij een ongeval. De ontvanger maakt namelijk een log aan van de GPS-posities op verschillende tijdstippen. Zo weet je precies waar en wanneer het incident heeft plaatsgevonden. Ook kan het een leuke functie zijn om je vakantie in kaart te brengen.

G-sensor
Met een G-sensor kunnen bewegingen worden geregistreerd en vanaf een aantal minuten voor en een aantal minuten na de beweging zullen de beelden worden opgeslagen. Tijdens een ongeval slaat de dashcam dan automatisch de beelden op en deze video's worden eveneens beveiligd.

Parkeermodus
Wil je de dashcam als een soort bewakingscamera gebruiken als je auto geparkeerd staat? Dan kun je een dashcam kopen met een zogenaamde parkeermodus. De camera blijft dan tijdens het parkeren actief en zal de beelden opslaan zodra er een beweging wordt geregistreerd. Hiervoor is dus over het algemeen ook een G-sensor nodig.

Extra camera
Standaard beschikken de meeste camera's over één groothoekcamera die naar voren is gericht. Wil je echter ook tegelijkertijd beelden opnemen van achter je auto? Dan kun je een dashcam kopen met een extra camera voor de achterzijde.

Loopfunctie
Een loopfunctie op een dashboard camera zorgt ervoor dat je geheugenkaart nooit helemaal vol zit. De oudste beelden worden namelijk overschreven met nieuwe beelden, als de kaart bijna vol is. Worden er beelden geregistreerd met behulp van een G-sensor? Dan worden deze beelden opgeslagen op een beveiligd gedeelte, waardoor ze niet kunnen worden overschreven.

Dashcam monteren

Een dashcam monteren is vrijwel altijd zeer eenvoudig. Je krijgt over het algemeen montagebeugels en andere bevestigingsmaterialen meegeleverd bij de aanschaf van de camera. Hiermee kun je de dashcam monteren op het dashboard, op de voorruit of tegen het plafond van de auto. Zorg ervoor dat de dashboard camera goed naar buiten gericht is en dat het je zicht niet belemmerd.

Geheugen uitbreiden

Vaak beschikt een dashboard camera wel over een intern geheugen, maar dit is meestal slechts beperkt. Als je meer videobeelden wilt opslaan, kun je dan het beste het geheugen uitbreiden. Dit kun je doen met een micro SD kaart. Let er bij de aankoop van dit geheugenkaartje wel op dat de kaart geschikt is voor jouw dashcam. Als je dashcam bijvoorbeeld in full HD opneemt, moet je hiervoor een speciale SD kaart aanschaffen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7039x
Toegevoegd: 20-11-2015 11:13
Gewijzigd: 31-05-2016 15:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!