Zeilboot kopen: alle aandachtspunten op een rij

Zeilboot kopen: alle aandachtspunten op een rij

Zeilboot kopen: alle aandachtspunten op een rijHet is niet goedkoop om een zeilboot te kopen en het liefst maak je dan ook direct de juiste keuze. Het kopen van een zeilboot begint bij het bepalen van het vaargebied en de bijbehorende ligplaats. Denk na over het soort water waar je vaart en de richtlijnen die er voor een bepaalde ligplaats gelden.

Bij het kopen van een zeilboot zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Op deze pagina doorlopen we de verschillende fases:

  • Wat wordt de ligplaats van mijn zeilboot?
  • Welke zeilboot past het best bij mijn wensen?
  • Welke boten zijn het meest geschikt?
  • Zeilboot kopen
  • Varen met een zeilboot 

Ligplaats en vaargebied van mijn zeilboot

Je snapt dat een zeilboot voor plassen en rivieren niet hetzelfde is als een zeilboot voor op zee. Mogelijk zoek je een zeilboot om dagtochtjes mee te maken of juist een boot om langer mee op pad te gaan. Denk goed na over welke boot je wilt en zoek dan pas verder. Wanneer je een ligplaats op het oog hebt is het belangrijk om navraag te doen. Vraag naar de richtlijnen van een jachthaven, het kostenplaatje en de toegankelijkheid per seizoen. Bij het juiste onderzoek weet je zeker dat het geen miskoop wordt.

Welke zeilboot past het best bij mijn wensen?

In de oriënterende fase is het belangrijk om een juist vergelijk te maken. Ontdek in deze fase welke merken er precies zijn, uit welke modellen je de keuze hebt en wat het verschil is tussen een kale uitvoering of een zeilboot die volledig is aangekleed. Tegelijk is het onderhoud belangrijk en houd je rekening met een boot wanneer deze eventueel tweedehands is. Neem contact op met een expert wanneer je niet precies weet hoe iets zit. Wanneer je een tweedehands zeilboot koopt kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de leverancier over garanties, onderhoud en andere zaken.

Welke zeilboot is het meest geschikt? 

Als het juiste vergelijk gemaakt is ga je over tot het bekijken van verschillende boten. Je krijgt op deze manier een gevoel bij verschillende merken en modellen. Stap eventueel op een jachtmakelaar af of oriënteer je via het internet. Wanneer je een aantal boten op het oog hebt wordt het steeds gemakkelijker om te vergelijken en bezoek je enkel zeilboten waar echt interesse voor is. Als je een boot gaat bekijken is het raadzaam om eerst contact op te nemen met de adverteerder. Vraag of de betreffende zeilboot nog beschikbaar is en maak vervolgens een afspraak om deze te bezichtigen. Bij het bekijken van een boot gaat een eventuele makelaar niet altijd mee aan boord. In de meeste gevallen ontvang je de sleutels en kun je een boot zelf bekijken. Bij een bezichtiging ligt de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij jezelf. Jij maakt de beoordeling of een zeilboot wel of niet bij je past.

Zeilboot kopen

Heb je een aantal zeilboten bekeken? Dan is het tijd om een keuze te maken. Het kopen van een zeilboot is eigenlijk net als het kopen van een huis. De prijzen zijn de laatste jaren verlaagd en meestal wordt een zeilboot dan ook voor de vraagprijs verkocht. Als je inziet dat een zeilboot voor de juiste prijs te koop staat kan het verstorend zijn om een lager bod te doen. Wanneer het bod te laag is kan een verkoper afhaken en is de relatie besmet. Let dus goed op bij het uitbrengen van een bod en begrijp tegelijk dat het zoals bij het kopen van een huis bindend is. Uiteraard kun je (indien wenselijk) ontbindende voorwaarden toevoegen over de financiering, de levering van de boot of de staat. Laat een aankoopkeuring doen om de staat van de zeilboot zeker te stellen.

Een aankoopkeuring laat je doen door een expert. Een aankoopkeuring gaat in op verborgen gebreken en eventuele problemen met de zeilboot. Verborgen gebreken en eventuele reparaties worden bij een keuring geconstateerd voor je een koop doet. Soms verlaag je op deze manier de prijs van een zeilboot en betaal je niet voor iets dat niet in orde blijkt. Het kan dus zo zijn dat de koper de vraagprijs moet verlagen. In de regel wordt er een mindering van de vraagprijs geëist wanneer de herstel- en vervangingskosten meer dan 10% van de vraagprijs bedragen. Schakel een jachtmakelaar in om een juiste taxatie te laten doen. Eventueel kun je ook een taxateur inschakelen.

Varen met een zeilboot

Als de zeilboot is gekocht is het tijd om te varen. Uiteraard vereist het varen met een zeilboot enige kennis en kunde. Niet iedereen kan met een zeilboot varen en er is dan ook beste wat training voor nodig. Haal minimaal het vaarbewijs om de nodige regels op het water machtig te zijn. Zeilen is een techniek waarbij je de wind en natuur machtig behoort te zijn. De zeiler maakt gebruik van de kracht van de wind en zorgt er via het zeil voor dat de zeilboot op snelheid komt. De langzame voortbeweging op het water is rustgevend en voelt tegelijk sportief. Verschillende technieken maken het mogelijk om allerlei richtingen op te zeilen. Wanneer je de basistechnieken machtig bent kun je in principe allerlei soorten zeilboten bevaren.

In het begin is het niet eenvoudig om een zeilboot te besturen. Wanneer je een zeilboot koopt is het belangrijk om te tijd te nemen voor je alleen op het water gaat. Neem eventueel iemand met ervaring mee wanneer je een boot gekocht hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker wanneer je nog geen ervaring hebt. Schade is snel gemaakt en bij aankoop van een nieuwe boot verklein je de kans hierop het liefst tot nihil. Wanneer je bij mooi weer een zeilboot kunt besturen betekent dit nog niet dat het bij slechter weer even goed gaat. Wees voorbereid op storm, regen of wild water. Uiteraard kun je jezelf niet op alles voorbereiden, maar zeker door de juiste training kun je ongelukken voorkomen. Als je nog geen zeilboot hebt gekocht is het raadzaam om met de theorie te beginnen. Wanneer je bent voorbereid zal het in de praktijk gemakkelijker gaan en ben je de zeilboot sneller machtig.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 13129x
Toegevoegd: 20-05-2015 16:18
Gewijzigd: 21-08-2015 15:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!