Sportvloer

10 aspecten om op te letten bij een sportvloer

SportvloerVan plan binnen een sportomgeving in te richten maar weet je niet precies waar je op moet letten bij het uitkiezen van een geschikte sportvloer? In dit artikelen sommen wij 10 aspecten op die betrekking hebben tot sportvloeren voor sportscholen, crossfitboxen, fysiopraktijken tot aan personal gyms.

Bij het uitkiezen van de perfecte fitnessvloer is het belangrijk dat men met verschillende factoren rekening houdt. Iedereen wil natuurlijk zo lang en veel mogelijk gebruik kunnen maken van zijn of haar nieuwe sportvloer. Tevens is het belangrijk dat het geluidsoverlast, letsel en kostbare schade voorkomt. Om u iets wegwijzer te maken over de do’s en dont’s bij sportvloeren hebben wij hieronder een klein overzicht gemaakt. Voor meer informatie raden wij aan de bijhorende bronnen te raadplegen.

Top 10 factoren:

1. Type gebruik

De sportvloer moet zijn aangepast aan het type en volumieke gebruik van de specifieke omgeving. Sommige sporten of oefeningen zorgen namelijk voor een hogere slijtage. Crossfit is hier een goed voorbeeld van. Trainingen met zware gewichten, toestellen of objecten behoeven ook meer ten aanzien van geluidsdemping, trilling isolatie en valbescherming. Kijk goed daarom goed hoe je de sportschool gaat inrichten en pas de vloer hier per gedeelte op aan. Voor omgevingen met hevig gebruik, waar met name veel krachttraining wordt beoefend, raden wij dikke rubber sporttegels of een compacte sandwichvloer aan. Het rubber zorgt er hierbij voor dat de impact en trillingen van zware vallende objecten geen schade aan de betonnen ondervloer, muren of statische objecten veroorzaken. Hierbij is het tevens belangrijk dat de vloer de juiste “veerkracht” heeft en vallende objecten niet beginnen te stuiteren en zo voor gevaarlijke situaties zorgen.

2. Onderhoud

Rubber sporten hebben vaak een vrij open structuur, dit is om een gedegen anti-slip oppervlak te realiseren dat behouden blijft bij vochtige omstandigheden. Dit betekend echter ook dat stof en vuil over tijd zich in de structuur vestigt. Dit is de reden dat veel sportscholen vragen het oppervlak alleen met schone sportschoenen te betreden. Sportvloeren kunnen in de meeste gevallen met gemak worden schoon gemaakt met een bezem, stofzuiger of dweil (met een mild huishoudelijk sopje). Wij raden dit dan ook aan met enige regelmaat te doen om de algemene hygiëne in de sportomgeving te verhogen. Pas op met het gebruik van abresieve vloeistoffen zoals olie, vet, benzine, zuren en oplosmiddelen. Dit kan het materiaal namelijk aantasten waardoor de eigenschappen van de vloer worden aangetast en de levensduur verkort wordt.

3. Geluidsdemping

Met name in stedelijke omgevingen waar men sportruimtes wil creëren in verzamelgebouwen is gebleken dat geluidsdemping een erg belangrijke factor is. U wilt natuurlijk niet dat de naaste-, boven- of onderburen gaan klagen over geluidsoverlast. Het “gebonk’’ van zware gewichten die vallen of het constante “getak” van cardioapparatuur dat wordt gebruikt. Sportvloeren moeten hierbij de oplossing bieden. Er zijn zeer hoge dempingwaardes te behalen met een sandwichvloer of een dikke anti-noise fitnesstegel met akoestische nokken. Een deel hiervan is natuurlijk afhankelijk van de originele ondervloer en de samenstelling daarvan. In oudere gebouwen is dit vaak een factor die moeilijk te verhelpen is. Voor die omgeving is het aan te raden te gaan voor een specialistische oplossing of een vloer die bestaat uit meerdere lagen de geluidsgolven als het ware effectief dood slaan.

4. Warmte-isolatie

In grote open omgevingen is het vaak moeilijk een comfortabele gevoelstemperatuur te creëren tijdens de koude wintermaanden. Optrekkende kou is hier vaak een belangrijke oorzaak. Een degelijke rubbervloer gaat dit effectief tegen en isoleert de grond als ware. Hierdoor is het makkelijker de temperatuur in de ruimte te behouden en wordt het algemene comfort verhoogd. Dit kan over tijd veel besparen ten aanzien van stookkosten.

5. Valdemping

Dit heeft voornamelijk betrekking tot sportomgevingen die toestellen hebben waarbij de sporter als het ware zich omhoog moet “klimmen”. Een goed voorbeeld hiervan is crossfitomgevingen waar men graag in touwen klimt. Net als bij speeltoestellen is het belangrijk dat bij geval van val de sporter zoveel mogelijk beschermd wordt tegen lichamelijk letsel. Speciale matten of tegels die HIC waardes hebben toegekend laten zien tot welke hoogtes ze valbescherming bieden. Hiermee kan ernstig letsel of botbreuken beperkt of voorkomen worden. Voor meer hierover is het belangrijk dat men goed inschat hoe hoog het valgevaar is en daarop inspeelt.


6. Slipresistentie

Het is belangrijk bij sportvloeren dat er een gedegen anti-slip oppervlak aanwezig is. Bij bepaalde oefeningen, en met name krachttraining, is het belangrijk dat de sporter goed ondersteund wordt en de voeten bij oefeningen niet wegglijden. Hierdoor wordt letsel en mogelijke blessures voorkomen. Het slipresistente oppervlak moet ook behouden blijven als het vochtig is, door bijvoorbeeld een schoonmaak beurt of regen. Wij raden aan dat de sportvloeren een anti-slip waarde hebben van tussen de r9-11. Een te hoge slipresistentie neemt in veel gevallen het comfort van de vloer weg, mensen kunnen hierdoor over hun eigen voeten struikelen. De open structuur van rubber sportvloeren zorgt er in veel gevallen voor dat vocht door het materiaal heen kan en er niet op blijft liggen. Voor crossfittegels voor binnen en buiten is dit erg belangrijk. Buiten toepassingen hebben extra drainage nodig gezien deze meer blootgesteld worden aan vocht, zoals regenval.

7. Brandveiligheid

Waar sprake is van een vluchtweg moet gedacht worden aan de brandklasse van de vloer. Voor EPDM rubber is dit vaak geen probleem gezien deze namelijk vaak over een vrij hoge brandklasse (cfl volgens din 13501) beschikken. Kijk hier ook naar de rookklasse en of er gevaarlijke stoffen vrijkomen bij brand. Hoewel dit voor de meeste sportscholen niet van toepassing zal zijn, is het altijd aan te raden het aan een lokale expert te vragen.

8. Afkomst

De laatste tijd hebben wij gemerkt dat de Nederlandse en Belgische markt overspoeld wordt met goedkope sportvloer alternatieven uit Azië. Deze vaak zeer voordelige sportvloer aanbiedingen brengen verschillende risico’s met zich mee. Zo stinkt het materiaal vaak langdurig, is het slecht gebonden, een vrij korte levensduur en zit het vol met schadelijke poly aromatische koolstoffen en zware metalen. Dit heeft in veel gevallen te maken met de afkomst van het gerecyclede materiaal. De SBR rubberkorrels afkomstig van vermorzelde rubber banden uit Azië en Oost-Europa bevatten namelijk veel hogere gehaltes van deze stoffen dan de West-Europese types. Dit heeft te maken met de strengere landelijke en Europese wetgeving betreffende rubber. Wij raden om deze reden aan altijd te kijken naar de REACH certificaten en de duurzaamheidsklasse van het materiaal.

9. Schadelijke PAK’s en zware metalen

Zoals hierboven als enigszins vermeld zijn schadelijke pak’s en zware metalen een belangrijk aspect. Met name omdat bij sport toepassingen veel meer sprake zal zijn van langdurig huidcontact. Fijnstof zal hierbij middels de huid worden opgenomen in het lichaam. Poly aromatische koolstoffen en zware metalen kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Kijk dus vooraf even goed of de rubber producten voldoen aan de REACH verklaring EUR dir. 1272/2013 die sinds 2015 van kracht is in Nederland. EPDM vloeren zijn vaak de meest ideale oplossing om dit te vermijden, deze hebben in veel gevallen zeer lage tot geen PAK’s in het materiaal zitten.

10. Trilling isolatie

Een dikke rubber mat of vloer dempt trillingen die door het materiaal gaan als een zwaar object op het oppervlak valt. Val kan niet alleen schade veroorzaken aan de gebruikte materialen maar ook kostbare schuren of barsten veroorzaken in de betonnen ondergrond en nabije muren. Dit is iets wat men zoveel kan voorkomen middels de vloer zelf. Om deze reden is het aan te raden bij de krachttraining of powerlift hoek dikke tegels met een hoge persing en nokken te plaatsen. Een andere oplossing zou een twee of drie laag sandwichvloer zijn met een zeer dempende ondervloer als bodem. Dit biedt meer bescherming, demping & isolatie.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Fiberplast
Aantal keer gelezen: 2196x
Toegevoegd: 08-03-2018 12:59
Gewijzigd: 08-05-2020 09:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!