Skaten

10 redenen om te leren skaten

SkatenLekker actief bezig zijn in de buitenlucht, je conditie verbeteren en misschien een beetje afvallen. Iedereen weet dat gezond leven begint met een gezond lichaam.

En dat willen we eigenlijk allemaal wel. De kans is groot dat je nu direct denkt: tja, dat wordt zweten in de sportschool zeker, of dag in dag uit hardlopen? Nee, we willen het over skaten hebben en waarom deze sport zo goed voor je is. Er zijn eindeloos veel voordelen aan skaten. Wij vatten ze samen in tien belangrijke redenen om te leren skaten. En iedereen kan het leren!

1. Skaten maakt je gelukkiger

Jij hebt vast en zeker ook ervaren dat je bewegen en sporten op den duur niet volhoudt als je er geen lol in hebt. En waarom zou je ook? Het leven is al kort genoeg, dus dingen doen waar je je niet goed bij voelt hebben geen prioriteit. Het mooie van skaten is dat het totaal niet als sporten voelt en dat het écht leuk is om te doen. Bedenk maar eens: je maakt tochtjes in mooie omgevingen, eventueel met je vrienden. Je geniet van de gezonde buitenlucht en van wat je allemaal om je heen ziet. De dagelijkse beslommeringen, stress en negatieve gevoelens verdwijnen vanzelf terwijl je aan het skaten bent. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Terwijl je bezig bent, maakt je lichaam endorfine aan. Dit ‘gelukshormoon’ zorgt ervoor dat je blij en rustig wordt. Tijdens het skaten en ook daarna.

2. Tijdens skaten gebruik je veel spieren

Been-, bil, rug-, buik- en armspieren: je gebruikt ze allemaal als je skate. Je hele lijf zal er dus strakker uit gaan zien. Hoe snel dat gaat, hangt natuurlijk van je huidige spiermassa en -conditie af, maar uiteindelijk ziet iedereen resultaat.

3. Al skatend verbrand je calorieën

Als je van lekker en goed eten houdt, is bewegen extra belangrijk. Om te voorkomen dat je dikker wordt, moet je ervoor zorgen dat het aantal calorieën dat je binnenkrijgt minder is dan het aantal calorieën dat je verbruikt. Dit lijkt eenvoudig, maar in deze tijd van fastfood en thuisbezorgd eten is het echt een uitdaging. Skaten biedt uitkomst zonder dat je radicaal je hele eetpatroon hoeft om te gooien. Doordat je tijdens skaten continu je hele lichaam gebruikt, ligt de verbranding op een hoog peil. En dat terwijl je heerlijk ontspannen bezig bent. Tijdens een uur lang inline skaten bijvoorbeeld verbruikt een gemiddelde persoon zeker 600 calorieën.

4. Afvallen gaat vanzelf als je regelmatig skate

Doordat je veel energie verbruikt -de calorieën waar we het al over hadden- kun je snel afvallen. Zeker als je regelmatig skate en tegelijkertijd goed op je voeding let, verlies je verbazingwekkend snel gewicht. Skaten is met recht een verantwoorde manier om voor de lange termijn af te vallen.

5. Een beter evenwicht door skaten

Als je als kind hebt leren schaatsen, herinner je je vast hoe moeilijk het was om niet te vallen. Dit heeft alles te maken met evenwicht houden. Op skeelers heb je meer grip dan op schaatsen, maar nog steeds minder dan op schoenen of blote voeten. Je zult merken dat je evenwichtsgevoel snel beter wordt als je skate. En daar heb je in het dagelijks leven op allerlei manieren voordeel van. Nu en zeker ook als je ouder wordt. Je houding wordt er trouwens ook beter door.

Nee, we willen het over skaten hebben en waarom deze sport zo goed voor je is. Er zijn eindeloos veel voordelen aan skaten. Wij vatten ze samen in tien belangrijke redenen om te leren skaten. En iedereen kan het leren!


6. Skaten voor een gezond hart

Hart- en vaatziekten komen helaas veel voor. Ook bij jonge mensen. Het goede nieuws is dat je zelf wel degelijk invloed hebt op de conditie van je hart. Skaten geldt als zogenoemde cardiovasculaire training, oftewel training van hart- en bloedvaten. Als je skate, gaat je hartslag al binnen enkele seconden omhoog. Als beginnend skater maakt je hart zo’n 140 tot 160 slagen per minuut terwijl je in actie bent. Vaker, langer en regelmatiger skaten maakt dat je het ‘vermogen’ van je hart extra verhoogt. Je voelt je fitter en dat komt omdat je ook echt fitter bent.

7. Voorkom dat je ziek wordt door te gaan skaten

Een andere veelvoorkomende zieke is diabetes. Doordat we tegenwoordig meer zitten dan vroeger (we zijn de hele dag in de weer met verschillende beeldschermen) en vaak ongezonder en onregelmatiger eten, ligt diabetes op de loer. Om deze en andere kwalen geen kans te geven, is leren skaten van harte aan te raden. Trek een paar keer in de week je skates aan en je kunt rekenen op de volgende positieve, lichamelijke effecten: beter cholesterolniveau, sterkere botten, vermindering van fysieke stress en lagere bloeddruk.

8. Je totale conditie wordt beter als je skate

Skaten is een bezigheid waarmee je je uithoudingsvermogen traint. Als je net begint, ben je na een kwartiertje moe. Zijn er een paar weken voorbij dan houd je het met gemak een halfuur vol. Dit schema kun je stapsgewijs opbouwen. Op den duur zul je volop genieten van dagtochten! Een tip: je kunt in plaats van met bus, tram of trein ook af en toe naar school/werk skaten. Je investeert zo in je eigen gezondheid en het scheelt je geld.

9. Skaten is een veilige sport

Iedereen die regelmatig sport kan te maken krijgen met blessures. Tijdens hardlopen bijvoorbeeld raken met name knieën snel overbelast. Met skaten beweeg je je in een vloeiende lijn voort. Je armen bewegen op een natuurlijk manier mee en zorgen voor een goed evenwicht. Skaters hebben relatief gezien veel minder last van blessureleed. We bevelen overigens van harte goede bescherming aan voor je hoofd, ellebogen en knieën.

10. Breng balans in je leven met skaten

Jij hebt vast een druk leven. Op school of op je werk en thuis is er altijd van alles te doen en te regelen. En je bent vast en zeker ook de hele dag online, oftewel je zit stil en kijkt geconcentreerd op je tablet of smartphone. Hier is niks mis mee, het hoort bij de tijd waarin we leven. Aan de andere kant hebben we allemaal een gezond evenwicht nodig. Een balans tussen werken/leren en ontspannen, tussen bewegen en passief zijn, tussen nadenken en die gedachtestroom even stoppen. Als jij vandaag besluit te leren skaten zorg je in no time voor een prettig evenwicht!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JIBD
Aantal keer gelezen: 3448x
Toegevoegd: 22-03-2018 11:22
Gewijzigd: 22-03-2018 12:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!