waterschade plafond

10 tips om lekkages te voorkomen

waterschade plafondHelaas hebben we allemaal wel eens te maken met lekkages. Ze treden altijd op de momenten op dat het niet uitkomt. Daarom geven we in dit artikel een tiental tips om die akelige lekkages te kunnen voorkomen.

1. Controleer regelmatig de staat van het dak

De meeste lekkages hebben met het dak te maken. Dat is niet zo heel erg verwonderlijk. Het water komt van boven en het dak heeft dus het meeste te houden. De muren van een woning moeten natuurlijk ook het water buiten houden, maar zij hebben veel minder te houden dan het dak.
De lekkages op het dak zijn vaak lekkages die ontstaan doordat de dakbedekking - helaas - ook niet het eeuwige leven heeft. Dakbedekking gaat, afhankelijk van de specifieke omstandigheden, enkele tientallen jaren mee, maar is daarna gewoon op. Dat houdt in dat de dakbedekking tijdig vervangen moet worden, of men met lekkages te maken krijgt. Door het dak met enige regelmaat (bijvoorbeeld tweemaal per jaar) aan een visuele inspectie te onderwerpen, kun je de staat van het dak goed in de gaten houden. Je weet dan tijdig wanneer het moment gekomen is dat het dak vervangen moet worden.

2. Maak de dakgoten schoon

Dakgoten zijn een stille bron van lekkages. Veel mensen houden er geen rekening mee dat dakgoten na verloop van tijd verstopt kunnen raken. Wanneer ze verstopt zijn is er nog niet heel veel aan de hand; je merkt hier in eerste instantie weinig van. Toch zal het water een weg naar beneden zoeken, en daarbij langs de muren sijpelen. Het gevolg hiervan is dat de muren na verloop van tijd verzadigd raken door de grote hoeveelheden water, en er binnenshuis vochtplekken kunnen gaan ontstaan. Dit is niet alleen erg lelijk, maar kan schadelijk zijn voor de gezondheid en het behang- en schilderwerk aantasten.

3. Klus voorzichtig met een leidingplan

Tijdens het klussen kan het wel eens voorkomen dat je onverhoopt een leiding raakt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dergelijke leidingen kunnen immers prima in kaart worden gebracht, waarna het onnodig is om er nog een te raken tijdens een klus. Breng daarom alle waterleidingen in kaart alvorens je met een klus aanvangt. Je kunt dat doen door het leidingplan ten tijde van de bouw op te zoeken, of door zelf alle leidingen te achterhalen en in kaart te brengen. Je kunt voor dit doeleinde een leidingzoeker aanschaffen of deze een keer huren bij de bouwmarkt bij jou in de buurt. Zo bespaar je geld en kun je toch gebruik maken van dit apparaat.

4. Voorkom bevriezing van de buitenkranen

Niet afgesloten buitenkranen kunnen voor veel schade zorgen. Door bevriezing van het water in de waterleidingen zet het water uit. Doordat het water geen kant meer op kan, barst de leiding. Zolang het vriest merk je hier weinig van; bevroren water kan immers niet wegstromen. Zodra het begint te dooien ontdek je echter al snel dat er iets niet goed zit. Wanneer je het lek dan niet tijdig ontdekt, kan er heel wat water wegstromen, met alle gevolgen van dien. Voorkom dus dat de buitenkranen, maar dus ook zeker het water in de waterleidingen, kan bevriezen en sluit ze af om ze vervolgens af te tappen.

5. Sluit de hoofdkraan af bij vakantie

De kans dat het gebeurt is klein, maar ook tijdens je afwezigheid kan het gebeuren dat er plots een lekkage optreedt. Wees dergelijke lekkages voor en sluit de hoofdkraan af wanneer je langere tijd afwezig bent. Zo kun je de schade van een eventueel lek beperken. Bovendien heb je toch geen water nodig als er niemand in huis komt.

6. Onderhoud? Bel de loodgieter

Het is verstandig om eventueel onderhoud aan een ervaren loodgieter uit te besteden en niet zelf met waterleidingen aan de slag te gaan. Niet zelden ontstaan er lekkages door het gebruik van verkeerde materialen of foutief aangelegde leidingen. Waterleidingen worden doorgaans goed weggestopt, zodat je er na de klus niet meer gemakkelijk bij kunt komen. Voorkom dus deze ellende en besteed de loodgietersklus uit als je zelf onvoldoende kennis hebt op dit vakgebied.

7. Verwijder verstoppingen tijdig

Als je verstoppingen te lang laat zitten, heb je kans dat er een lekkage ontstaat. Vooral bij dakgoten is dit het geval. Dakgoten die verstopt raken, voeren geen water meer af. Dat terwijl het water wel nog steeds afgevoerd moet worden. Daardoor zal het water langs de muren gaan sijpelen en zo voor lelijke en gevaarlijke lekkagevlekken zorgen in de woning.

8. Voorkom erger, pak lekkages direct aan

De schade van lekkages kan enorm zijn. Wanneer lekkages niet op tijd worden verholpen, kunnen de lekkages steeds groter worden. De schade die zich ten gevolge van de lekkages openbaart, wordt daardoor ook steeds groter. Het kan dan misschien duurder zijn om een loodgieter langs te laten komen om een lekkage snel te verhelpen, maar op de langere termijn bespaar je daar dus juist geld mee.

9. Controleer de woning op zwakke plekken

Veel kwetsbaarheden kun je voorkomen door met enige regelmaat de staat van de woning te controleren. Op die manier kun je er op tijd achter komen als bijvoorbeeld leidingen scheurtjes beginnen te voorkomen, wanneer het tijd wordt om het dak te vervangen, en ga zo maar door.
De meeste onderdelen in de woning gaan enkele tientallen jaren mee. Het is daarom niet direct noodzakelijk om elke maand te controleren of bijvoorbeeld het dak heel toevallig ineens is vergaan. Je kunt bijvoorbeeld inplannen dat je eenmaal per jaar het huis grondig naloopt om te zien hoe het met diverse zaken in huis gesteld is.

10. Preventief onderhoud: voor het te laat is

Iets wat redelijk samenhangt met het vorige punt, is dat het belangrijk is om preventief onderhoud op tijd uit te (laten) voeren. Hierdoor voorkom je achterstallig onderhoud, waardoor je later alsnog veel meer kosten kwijt bent om alles weer in goede staat te herstellen. Zoals eigenlijk altijd geldt, is het op termijn duurder om onderhoud telkens uit te stellen, dan om het onderhoud direct goed te laten uitvoeren.
Probeer daarom van tijd tot tijd bezig te zijn met het preventieve onderhoud door bijvoorbeeld een plat dak te reinigen of de dakgoten schoon te maken. Op die manier houd je de woning voortdurend in topconditie zonder dat het al teveel tijd kost omdat al het onderhoud zich ophoopt. Zorg ervoor dat je preventief het onderhoud pleegt, voordat het te laat is!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brittmeeuwsen-gmail-com
Aantal keer gelezen: 2689x
Toegevoegd: 31-05-2016 09:00
Gewijzigd: 31-05-2016 22:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!