Voordat we ingaan op mogelijkheden om de inbraakpreventie in huis te verbeteren, is het verstandig om een risicoanalyse van uw woning te maken. U kunt dit zelf doen, maar ook laten doen door een slotenmaker in de buurt. Onder een risicoanalyse verstaan we domweg het analyseren van de beveiligingsrisico’s in huis. Denk bijvoorbeeld aan een deur, welke beveiligd is met verouderde sloten. Ook een raam, grenzend aan een plat dak of in de buurt van een regenpijp, kan een ingang vormen voor inbrekers.
Tip: probeer het pad te volgen, die een inbreker zou nemen bij een inbraakpoging in uw woning. Op deze manier probeert u van buiten naar binnen verschillende beveiligingsrisico’s in kaart te brengen. Het maakt het makkelijker om voor een verbetering van de inbraakpreventie in huis te zorgen.
Wanneer u de beveiligingsrisico’s binnen uw woning in kaart gebracht heeft, kunt u voor een verbetering van de inbraakpreventie zorgen. Vaak begint dit bij het verbeteren van de beveiliging van uw deuren. De kans is immers het grootst, dat inbrekers via de deuren naar binnen proberen te komen. Populaire inbraakmethodes zijn kerntrekken, de klopsleutelmethode en lockpicking. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, kunt u goede sloten herkennen aan een hoge beoordeling van SKG. Dit is een onafhankelijke partij, die sloten uitgebreid test op hun weerstand tegen de meest voorkomende inbraakmethoden. De rating loopt uiteen van een tot drie sterren.
Geschikte sloten voor het beveiligen van uw deuren zijn cilindersloten. Dit type slot dateert al uit de Middeleeuwen, toen deze cilindersloten nog van hout werden gemaakt. Door de jaren heen hebben cilindersloten zich steeds verder ontwikkeld. Bij de aanschaf van nieuwe cilindersloten heeft u de keuze tussen cilindersloten met twee of drie contactpunten in de deurpost. Vanzelfsprekend zijn deze driepuntsloten veiliger, dan cilindersloten met twee contactpunten. Het is een inbreker meer moeite om het slot te forceren.
Mocht u ook een schutting of losstaande garage hebben, dan is het minstens zo belangrijk om deze van goede sloten te voorzien. Hang- en sluitwerk voor een schuttingdeur of garagedeur wijkt vaak af, van het hang- en sluitwerk voor woningdeuren. Dit valt te verklaren door het feit, dat het kozijn van een schutting- en garagedeur vaak veel zwakker is. Een stevig cilinderslot zou het kozijn in zo’n geval verder verzwakken, waardoor deze eenvoudig open te breken is. Een goed insteekslot is vaak voldoende om dergelijke deuren te beveiligen tegen inbrekers.
Ook insteeksloten worden in verschillende soorten aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen een slot waarbij men een schuifje in het kozijn van een deur schuift, of een slot waarbij het slot op een haakje op het kozijn gelegd wordt.
Net als de deuren van schuttingen en garages is ook een raam zwakker dan een woningdeur. Om deze reden worden ook ramen niet beveiligd met cilindersloten. Er zijn twee soorten bijzetsloten, die geschikt zijn voor het beveiligen van ramen tegen inbrekers. U kunt hierbij kiezen tussen zogenaamde oplegsloten en insteeksloten. De insteeksloten hebben veel weg van de sloten, die ook voor een schuttingdeur gebruikt kunnen worden. Hierbij wordt een slot in een holte in het kozijn van uw raam geschoven. Het is echter niet altijd mogelijk om dit type slot te plaatsen. Denk aan een raam waarvan het kozijn zeer dun is.
In zo’n geval is het verstandiger om het raam van een oplegslot te voorzien. Zoals de naam van dit type slot wellicht al doet vermoeden, wordt het slot in zo’n geval op het raamkozijn gemonteerd. Let op! Ook een oplegslot is niet altijd bruikbaar bij het beveiligen van ramen. Denk bijvoorbeeld aan een raam, die naar binnen toe geopend wordt. In zo’n geval kan een oplegslot in de weg zitten, als deze op de onderzijde van het kozijn gemonteerd wordt. Het is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van nieuwe raamsloten.
Tip: ook raamsloten worden gecontroleerd en beoordeeld door SKG. Kies om deze reden altijd voor raamsloten met een SKG**- of SKG***-beoordeling. Zo maximaliseert u de weerstand van uw raamsloten tegen inbrekers.
Goede sloten alleen bieden vaak niet voldoende weerstand tegen inbrekers. Om deze reden is het verstandig, om deze sloten te combineren met een alarmsysteem. U kunt een alarmsysteem als een pakket bestellen, of deze zelf samenstellen. Ook kunt u hierbij een slotenmaker inschakelen, die u kan adviseren over een geschikte samenstelling van uw alarmsysteem. Het kan bij het beveiligen van uw woning slim zijn, om de gang van een bewegingssensor te voorzien. Op het moment dat uw deur is opengebroken, neemt deze sensor bewegingen van inbrekers waar. Het alarmsysteem zal vervolgens automatisch geactiveerd worden. Iets wat inbrekers afschrikt!
Een alternatief voor het gebruik van een bewegingssensoren in de hal, is het gebruik van magneetcontacten. Deze worden op de deur en deurpost gemonteerd. Op het moment dat het contact tussen beide magneten wegvalt, zal het alarm geactiveerd worden. Het alarmsignaal waarschuwt u als u op het moment van de inbraak in huis aanwezig bent. Ook kan het alarmsignaal ertoe leiden, dat buren of voorbijgangers een kijkje nemen of de hulp van de politie inschakelen.
Tot slot kan het gebruik van een beveiligingscamera zinvol zijn. Een beveiligingscamera zal geen alarm activeren, evenals dat het inbrekers geen weerstand biedt. De camera kan de inbrekers echter wel afschrikken! Zij willen liever niet gefilmd worden, omdat het de pakkans vergroot. Op het moment dat zij de camera zien hangen, kiezen zij zeer waarschijnlijk eieren voor hun geld en zoeken ze naar een ander doelwit. Mocht een inbraak toch worden doorgezet, dan zorgt de beveiligingscamera voor het vastleggen van de beelden.
Naast een dure, echte beveiligingscamera, zou u ook voor een zogenaamde dummycamera kunnen kiezen. Deze camera lijkt echt, maar neemt geen beelden op! Doordat de camera echt lijkt, schrikt het inbrekers af. Er zijn verschillende winkels waar u deze beveiligingscamera’s en dummycamera’s kunt bestellen. Voor wat voor type camera kiest u, om inbrekers buiten de deur van uw woning te houden?