Een van de belangrijkste ‘sleutels’ tot een goed huwelijk is goede communicatie. Zorg ervoor dat je echt met elkaar praat in plaats van alleen tegen elkaar. Praat over wat je bezig houdt, wat je leuk vind en juist ook wat je dwars zit.
Zit je iets dwars in je huwelijk? Probeer dat dan ook altijd met je partner te bespreken. Je partner kan immers geen gedachten lezen en is zich waarschijnlijk niet bewust van hetgeen wat je dwars zit. Door hier over te communiceren, kan je partner hier rekening mee houden en voorkom je dat kleine dingen veranderen in grote irritaties.
Ook kan enkel een gesprek over iets wat je dwars zit al enorm opluchten, nog zonder dat er iets aan de situatie veranderd is.
Goede communicatie bereik je alleen als je oprecht probeert om elkaar te begrijpen. Probeer jezelf daarom in je partner te verplaatsen en je zijn of haar gevoelens voor te stellen.
Houd er rekening mee dat iets wat in jouw ogen niet eens noemenswaardig is, voor een ander toch heel belangrijk kan zijn. Zo kan je partner ergens veel waarde aanhechten waar jij niets om geeft of je partner kan bijvoorbeeld erg gekwetst raken door iets wat jij enkel als een grapje ziet. Probeer hier begrip voor op te brengen, zodat je partner zich gehoord en gerespecteerd voelt.
Jij en je partner zijn twee unieke personen met allerlei verschillen. Verschillende interesses, verschillende karaktereigenschappen en verschillende sterke en zwakke punten. Accepteert deze verschillen van elkaar of beter nog: omarm ze. Jullie verschillende kwaliteiten kunnen er juist voor zorgen dat jullie elkaar goed aanvullen. Als jullie beiden hetzelfde zouden zijn, zou je huwelijk er waarschijnlijk ook een stuk saaier uitzien.
Is er een ruzie voorgevallen? Probeer dit dan altijd goed uit te spreken. Soms kan dat direct na de ruzie, soms is het verstandiger om eerst allebei even af te koelen en na te denken. Wacht echter niet onnodig lang met een goed gesprek. In de tussentijd krijgen negatieve gedachten namelijk de kans en dat wil je voorkomen.
Kies voor een rustig moment waarbij jullie met zijn tweeën de tijd nemen om naar de kant van de ander te luisteren en elkaar proberen te begrijpen. Probeer daarnaast ook oplossingen te vinden voor eventuele problemen waar jullie allebei tevreden mee zijn.
Vermijd ten alle tijden een strijd tussen jou en je partner. Het gaat er niet om wie gelijk heeft of wie beter heeft gehandeld. Dat je gelijk hebt (of vind dat je gelijk hebt) hoeft niet altijd te betekenen dat je dat gelijk ook moet halen. Vaak heb je beiden gelijk, maar kijk je simpelweg vanaf een ander oogpunt tegen de situatie aan. Het gaat erom dat jullie samenwerken en er samen uitkomen.
Probeer je partner daarom nooit als tegenstander te zien, maar juist als teamgenoot. Jullie hebben immers een gezamenlijk doel: een goed huwelijk.
Je partner is niet perfect, dus accepteer bepaalde tekortkomingen en realiseer je dat jij zelf ook tekortkomingen hebt. Natuurlijk is bepaald gedrag onacceptabel en mag je eisen dat dit verandert, maar als het om kleine en onschuldige dingen gaat, kan je de tekortkomingen beter proberen te accepteren.
Kijk niet naar de tekortkomingen, maar focus jezelf op de kwaliteiten van je partner. In tijden van ruzie lijkt dit soms moeilijk, maar onthoud waarom je ooit voor je partner gekozen hebt. De kans is groot dat de kleine dingen die eerst vreselijk irritant leken, je na verloop van tijd niet eens meer opvallen.
Complimenten doen iedereen goed. Probeer je partner daarom regelmatig een compliment te geven. Vergeet niet om te variëren en ook complimentjes te geven over kleine dingen. Probeer ook complimenten met diepgang te geven, dus niet enkel ‘je bent mooi’ of ‘het eten was heerlijk’ Met dat soort complimenten is uiteraard ook niets mis, maar probeer daarnaast bijvoorbeeld ook je waardering uit te spreken over een mooie karaktereigenschap of de manier waarop je partner een bepaalde situatie heeft aangepakt.
Humor is een van de eigenschappen die veel gelukkige stellen kenmerkt. Lach met elkaar, ook in moeilijke tijden. Humor maakt veel zaken luchter, stemt je vrolijk en maakt je energiek.
Wil je een goed huwelijk? Dan moet je daar tijd voor vrij maken. Tijd om samen met je partner door te brengen, zonder allerlei afleidingen. Een gezamenlijke hobby kan hierbij leuk zijn, maar is zeker niet nodig. Het gaat namelijk niet zozeer om de activiteit die je onderneemt, maar vooral om de tijd en aandacht die je aan elkaar besteedt. Een avondje samen thuis op de bank kan net zo leuk zijn als een dure avond uit.
Zet je telefoon uit of leg deze weg op jullie moment. Dat voorkomt afleiding (en irritaties!).
Hoe fijn en belangrijk het ook is om tijd met elkaar door te brengen, het is daarnaast ook nodig om elkaar juist ruimte te gunnen. Constant aan elkaar plakken is niet gezond en leidt tot irritaties. Elkaar soms missen kan juist een positief effect op je relatie hebben en zorgt ervoor dat jullie elkaar meer gaan waarderen. Laat elkaar daarom ook los en houd allebei je eigen bezigheden.
Je partner moet de nummer één persoon zijn waarbij je terecht kan, waarbij je zeker weet dat je geheimen veilig zijn. Bespreek daarom nooit de privézaken van je partner met anderen, tenzij je 100% zeker weet dat je partner hier geen problemen mee heeft.
Vertrouwen is cruciaal in iedere relatie. Wees daarom altijd eerlijk in je huwelijk. Beschadigd vertrouwen is namelijk moeilijk te herstellen. Als je partner je eenmaal betrapt op leugens, ook al gaat het maar om kleine zaken, kan dit voor veel twijfels zorgen die uiteindelijk je huwelijk kunnen opbreken. Vermijd leugens dus, ook wanneer een leugentje op korte termijn de makkelijkste oplossing lijkt. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.
Voor elkaar zorgen is belangrijk in een huwelijk. Het laat zien dat je om elkaar geeft en geeft de ander een fijn gevoel. Alle kleine dingetjes tellen mee. Kleine gebaren, zoals een kopje thee zetten, een dekentje pakken of een blouse strijken, kunnen namelijk net zo’n positief effect hebben als grotere dingen.
Geen enkel huwelijk is perfect. Sprookjeshuwelijken bestaan alleen in sprookjes. In ieder echt huwelijk zal je tegen irritaties, ruzies en problemen aanlopen. Besef je dit van te voren, zodat je makkelijker met de imperfecties van je huwelijk om kan gaan. Onrealistische verwachtingen van een huwelijk dat altijd leuk is, zullen ervoor zorgen dat je al snel teleurgesteld raakt.
Houd ook het spreekwoord ‘bij de buren is het gras altijd groener’ in gedachten en vergelijk je huwelijk niet met dat van stellen die altijd happy lijken te zijn. Je weet immers nooit wat zich achter gesloten deuren afspeelt.