Het is een moeilijke stap maar alle begin is dan ook moeilijk. Verzamel alle ongeopende brieven en sorteer ze per categorie. Maak ze dan open en schrijf op hoe veel je die instantie verschuldigd bent. Let wel op: wanneer je langere tijd schulden hebt laten liggen kunnen er boetes bovenop zijn gekomen. In dat geval staat op de meest recente brief het openstaande bedrag. Heb je meerdere schulden bij een instantie? Tel die dan wel bij elkaar op maar vermeld ze apart in je lijst. Doe dit totdat je alle brieven hebt geopend.
Heb je wel schulden, maar geen brieven? Dan kun je inloggen bij de partij(en) waar je schuld bij hebt om een overzicht te vinden van hoe veel geld je ze verschuldigd bent. Deze moeten ook op je lijst zodat je in een overzicht kunt zien wat je schulden zijn. Deze stap is erg belangrijk, omdat een overzicht goed helpt in het verdere proces. Op deze manier heb je namelijk in een oogopslag alle schulden op een rij.
Nu alles op een rijtje staat, is het belangrijk om je eigen financiën overzichtelijk te maken. Hoe veel geld komt er elke maand binnen op je rekening zoals salaris of een participatiewet uitkering? Die bedragen zet je met de vermelding van wat het is onder elkaar en die tel je bij elkaar op. Vervolgens doe je hetzelfde met de vaste bedragen die elke maand van je rekening worden afgehaald zoals huur en je televisieabonnement. Je kan in een boekje opschrijven per maand, wanneer deze bedragen van je rekening afgehaald worden. Ook kan je hier Excel voor gebruiken als je hier handig in bent. Je kan namelijk ook meteen berekeningen uitvoeren in Excel en dan heb je geen rekenmachine nodig!
Als het goed is blijft er een restbedrag over wanneer je de vaste uitgaven van de vaste inkomsten afhaalt. Bijvoorbeeld:
Bepaal dan hoe veel geld je elke maand wil uitgeven aan je boodschappen en kleding, enzovoorts. En noteer dit ook. Dan weet je precies hoe veel er over blijft als vrij te laten bedrag. Dat betekent; hoe veel geld je per maand kan gebruiken om je schulden mee af te betalen.
Heb je een sportschool abonnement dat je eigenlijk niet gebruikt? Of merk je dat je veel geld kwijt bent aan verwarmingskosten omdat je terraria met reptielen in huis hebt? Denk er dan goed over na of je de kosten hiervan kunt verminderen door bijvoorbeeld één huisdier te houden en je abonnement op te zeggen. Daarnaast kun je misschien geld besparen op boodschappen door naar een goedkopere supermarkt te gaan en niet alleen A-merken te kopen. Op die manier houd je meer geld over en ben je sneller uit de schulden. Heel veel dingen kunnen goedkoper, maar daar moet je wel goed naar zoeken!
Wanneer je een overzicht hebt van je schuld in totaal en je schulden per schuldeiser, is het zaak om contact met ze op te nemen over het afbetalen van je schuld. Wanneer er kleinere schulden zijn die je in een keer kunt afbetalen, adviseren wij om dit gelijk te doen. Het is fijner en overzichtelijker om bij zo min mogelijk verschillende instanties schuld te hebben.
Nadat je eventueel de kleinere bedragen hebt betaald, raden wij aan om met de schulden te beginnen die het eerst betaald moeten worden omdat er anders een boete bovenop komt. Dat staat in de brieven en anders online bij de schuld. Schuldeisers mogen meerdere boetes geven, dus let op wanneer je al een boete hebt gehad. Dit betekent niet dat er niet nog een boete bovenop komt. Door dit goed uit te zoeken voorkom je nog hogere boetes.
Tijd om betalingsregelingen te treffen met je schuldeiser(s). Je weet hoeveel je per maand uit kunt geven aan je schulden, meer dan dat moet je niet vrijstellen voor schuldeisers. Zij willen uiteraard dat de schuld zo snel mogelijk is betaald, net als jijzelf. Het gevaar van te veel per maand betalen is dat je dan nieuwe schulden maakt omdat je niet genoeg geld overhoudt om bijvoorbeeld je gas, water en licht te betalen. Wanneer je bijvoorbeeld 200 euro aan schulden kunt betalen en je hebt vier schuldeisers, kun je ze allemaal 50 euro per maand betalen en niet meer. Spreek ook meteen af op welke dag van de maand het bedrag wordt afgeschreven zodat je dit kan noteren.
Wanneer je met alle schuldeisers een regeling hebt getroffen, ben je al een heel eind. Nu is het zaak om alle schulden af te betalen en als het goed is weet je tot welke datum je bezig bent met het afbetalen van de schuld. Schrijf vervolgens per maand op, op welke datum er bedragen binnenkomen en op welke datum er bedragen worden afgeschreven. Dan kun je het bedrag dat je overhoudt op de juiste dag pinnen zodat je dat elke maand kunt gebruiken voor je boodschappen. Dan weet je zeker dat alles netjes betaald wordt en dat je niet te veel uitgeeft. Check op de dagen waarop er bedragen betaald moeten worden wel even of dit gebeurd is en bel zo nodig de schuldeiser als dit niet is gebeurd.
Lukt het niet om een regeling te treffen met een schuldeiser? Dan is het beter om professionele hulp in te schakelen. Zij weten alles van het sociaal domein en weten wat je rechten en plichten zijn, wanneer je schulden hebt. Op die manier betaal je niet te veel en is je vrij te laten bedrag exact bepaald.
Daarnaast zijn zij goed in het houden van overzicht, wat belangrijk is bij het afbetalen van schulden. Met grote schuldeisers zijn zij ook bekend en daardoor kunnen zij af en toe een deal maken met de schuldeiser over het te betalen bedrag. Twijfel je dus over de aanpak en ben je het overzicht kwijt? Schakel dan hulp in. Samen met deze hulp kom je verder en ook als het wat minder gaat staan zij voor je klaar!