opleiding zoeken

Een passende Master of Science kiezen

opleiding zoekenJe ontkomt er niet aan wanneer je een universitaire Bachelor achter de rug hebt: je moet verder. Vaak is een specialisme nodig om de universiteit af te ronden. Dit zorgt voor verdieping op het gebied van jouw interesse. Hierdoor word je een specialist op jouw vakgebied. Een Master of Science is daarom een noodzaak voor menig universitair student.

Een Master of Science kan het een mooie uitkomst bieden voor studenten met een Bachelor op het HBO. Zij kunnen de overstap maken naar een universitaire Master door middel van een pre-Master programma. In dit artikel lichten we uit wat de mogelijkheden zijn en hoe je een passende Master of Science kan vinden.

Hoe kies ik een Master of Science

De Master of Science studie die je gaat volgen is afhankelijk van je Bachelor. Als student kan je kiezen om je verder te verdiepen in je huidige vakgebied, of juist een heel andere onderwerp aan te doen. Hierdoor heb je van meerdere vlakken kennis, wat je later ten goede kan komen. Zo kan je bijvoorbeeld een economische Bachelor hebben afgerond, waarna je een Master in rechten gaat volgen. Houdt er wel rekening mee dat bij dergelijke overstappen vaak een tussenprogramma zit.

Aansluitend bij een Bachelor

De gemakkelijkste keuze en ook de meest logische is een Master of Science die aansluit bij je Bachelor. Hiervoor heb je geen schakelprogramma nodig en kan je meteen beginnen met de opleiding. Er worden vaak per vakgebied meerdere Master studies aangeboden, waardoor je een eigen specialisme kan uitkiezen. Mocht je bijvoorbeeld een bachelor hebben in International Business Management dan kan een passende vervolgopleiding de Master in International Management zijn.

Kijk bij deze keuze vooral wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Door hier op te focussen heb je later een grotere kans dat je een baan vindt die bij je past. Dit zorgt niet alleen voor betere prestaties en meer voldoening. Zo kom je namelijk eenvoudiger hoger in het bedrijfsleven, mede omdat je een passie volgt die je volgt vanuit je hart.

Kiezen voor een ander vakgebied

Het komt vaker voor dan je denkt. Studenten die gehaast een keuze van een bachelor hebben genomen, een ander vakgebied interessanter vinden, of goed zijn in compleet iets anders. Zij kunnen ervoor kiezen om voor een totaal ander vakgebied te gaan. Zo kan je met een Master of Science kiezen voor een soort studie.

Studenten met een bachelor in rechten kunnen bijvoorbeeld de overstap maken naar een Master of Science in economie of management. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker de meerdere facetten van het bedrijfsleven begrijpen. Omgekeerd is dit vanzelfsprekend ook mogelijk. Voor sommige overstappen is het nodig om een schakelprogramma te volgen, zo dien je een basiskennis te hebben van de bachelor die hier aan verbonden is.

Advies over studie

Iedere universiteit heeft een eigen loket waar zij vragen van studenten beantwoorden. Hier kan je terecht om vragen te stellen over het volgen van een passende Master of Science. Daarnaast doe je er geen kwaad mee om deze discussie aan te wakkeren bij de hoogleraren. Zij kunnen je ook advies geven bij het maken van een beslissing.

Praat daarnaast met vrienden, familie en studiegenoten om zo een koers te bepalen. Wanneer je deze gesprekken voert zal je merken dat je uit jezelf vaak al een voorkeur hebt naar een bepaalde soort vervolgstudie. Kijk ook naar de baan die je later zou willen bemachtigen. Want mocht je een Master of Science hebben gekozen zal je vaak in datzelfde vakgebied aan de slag gaan.

Welke universiteit kies ik uit?

Het kiezen van een universiteit is en blijft een lastige keuze. Waar de meeste studenten ervoor kiezen om op dezelfde universiteit te blijven, is dat lang niet de verstandigste keuze. Het kan juist goed zijn om in een ander milieu te studeren, met nieuwe hoogleraren en studenten. Hierdoor creëer je niet alleen een sterk netwerk, maar toon je ook aan dat je goed om kan gaan met veranderingen (van bijvoorbeeld je leefomgeving).

De keuze van een universiteit kan je op je eigen manier bepalen. Vaak worden er lijstjes bij gepakt met de “beste universiteiten”, maar dat is lang niet de beste weg. Iedere universiteit heeft zijn eigen specialismen, vandaar dat je zo ook op die manier moet gaan vergelijken. Hierdoor heb je een beter overzicht van de juiste universiteit voor jouw keuze.

Master of Science in het buitenland

Je Master of Science kan je ook in het buitenland doen. Er zijn talloze beurzen en scholarships beschikbaar voor universiteiten over de hele wereld. Binnen Europa kan je tegen het wettelijk collegegeld dat daar van kracht is studeren. Hierdoor kan je tegen een scherp tarief in het buitenland studeren. Bedenk bijvoorbeeld dat je in Zweden geen collegegeld hoeft te betalen.

Mocht je een geschikte Master hebben gevonden in het buitenland, dan kan je deze bij DUO laten goedkeuren. Wanneer je toestemming hebt kan je een lening afsluiten bij de instelling, ondanks dat je in het buitenland studeert. Kies daarom voor een gerenommeerde universiteit, dit is zowel persoonlijk als financieel gunstig.

Vergoedingen DUO

De studiefinanciering zoals deze vroeger bestond is niet meer. Hierdoor heb je bij het beginnen van een Master of Science geen recht op stufi. Het is echter nog wel mogelijk om geld te lenen van DUO. Mocht je in de oude regeling recht hebben op een extra jaar OV vergoeding, dan kan je deze tijdens je Master aanvragen.

Collegegeld

Wanneer je een Master wilt gaan volgen dien je collegegeld te betalen. Dit bedrag is gelijk aan het wettelijk te betalen collegegeld. Het is niet zo dat je meer geld moet betalen voor een Master opleiding, zoals sommige studenten beweren.

Master of Science met een hbo bachelor

Heb je een hbo bachelor afgerond dan kan je vaak doorstromen naar een universitaire Master. Dit gaat gepaard met een pre-master programma waar diverse universitaire kwaliteiten worden getoetst. Dit gaat vaak om vakken zoals wiskunde en statistiek. De duur van dit programma varieert tussen de 4 en 12 maanden. Wanneer je als student deze periode succesvol bent doorgekomen kan je doorstromen naar de Master of Science.

Houdt er rekening mee dat het niet mogelijk is om met iedere hbo bachelor een master te volgen. Op de site van de universiteit kan je zien met welke bachelors je in aanmerking komt voor welke Master of Science studies. Mocht je nog op de middelbare school zitten en ambities hebben om vanaf je hbo studie naar de universiteit door te stromen: houdt hier rekening mee. De hbo bachelor die je kiest kan in delen al bepalen welke vervolgstudie je gaat d


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: tdenakker
Aantal keer gelezen: 1939x
Toegevoegd: 02-01-2017 18:34
Gewijzigd: 02-01-2017 23:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!