Juist voor diegene die afstuderen is er nog een leuke manier om deze tijd af te sluiten. En dat heeft alles te maken met het afstudeerproject, je proefschrift of scriptie, waar je al zo lang mee bezig bent. Het maandenlange onderzoek en alle ondervindingen breng je samen in een document waarmee jij aan kunt tonen dat je voldoende kennis en kunde over een specifiek onderwerp in huis hebt. Na maanden heb je je proefschrift volledig geschreven. Dan is het tijd om te kijken naar de opties voor de presentatie ervan. Veel mensen kiezen ervoor om deze zelf uit te printen. Maar wist je ook dat er mogelijkheden zijn om dit bij een professionele drukkerij te laten doen? In dit artikel delen we de voor- en nadelen van het zelf printen van je proefschrift en voor- en nadelen van het laten drukken van een proefschrift.
Veel mensen willen graag hun eigen proefschrift of scriptie printen. Als je zelf wat A4 papier en een printer in huis hebt, kom je namelijk al een heel eind. Het enige waar je dan nog rekening mee moet houden, is het inbinden van je proefschrift. Want zo’n standaard mapje waar je vroeger je verslagen in deed, kunnen nu niet. Dat is niet zo professioneel, terwijl dit juist het belangrijkste document is van je hele opleiding. Het grote voordeel van zelf je proefschrift printen is natuurlijk de prijs die je hiervoor moet betalen. Het enige wat je hiervoor moet betalen, is A4 papier. En vaak kun je dat bij een winkel als Hema heel goedkoop. Tenminste, als je al een printer in huis hebt. Heb je dat nog niet? Dan zou je eventueel nog bij je buren, familie of vrienden kunnen vragen of je hun printer mag gebruiken.
Ben je druk bezig met printen en komen bepaalde kleuren, titels, cijfers of illustraties niet helemaal tot zijn recht op papier? Dit kun je direct herkennen, aanpassen in je online document en opnieuw printen. Zo kun je verschillende visualisaties testen en kun je zelf bepalen welke versie jouw voorkeur heeft.
Heb je zelf geen printer en beschikken jouw vrienden, familie of buren ook niet over een printer? Een printer aanschaffen kan best hoog oplopen in de kosten. Dan kun je je afvragen of het voordeliger is om je proefschrift te laten drukken. Want het laten drukken van je proefschrift hoeft tegenwoordig niet meer duur te zijn. Bij een professionele drukker kun je zelf de opbouw van jouw proefschrift bepalen. Het type papier wat gebruikt wordt, bijvoorbeeld. Of het kleurgebruik. Wil je je teksten en visualisaties enkel in zwart-wit geprint hebben of ook een deel (of volledig) in kleur? Er is zoveel mogelijk in de wereld van het printen. Veel meer dan het thuis printen. Dat komt voornamelijk omdat professionele drukkers betere apparatuur en grotere printers hebben waarmee ze haarfijn en erg mooi documenten kunnen printen. Daarnaast kun je je proefschrift ook laten inbinden. Denk aan de welbekende ringband aan de zijkant of het inbinden zoals een boek of magazine, waarbij je proefschrift nog professioneler is en klasse uitstraalt. Dat mag ook wel, want jij hebt er bloed, zweet en tranen in gestopt.
Het grote voordeel van het laten drukken van je proefschrift is dat je volledig ontzorgd wordt. De specialisten regelen alles. Jij hoeft alleen je proefschrift in het juiste formaat en het juiste bestand op te sturen, samen met de specialisten je wensen door te bespreken en binnen de kortste keren ligt er een mooi proefschrift bij je op de mat. En als er iets niet naar wens is, kun je dit bespreken. Een professionele drukkerij gaat graag het gesprek aan, want zij zijn pas blij als jij dat bent. Erg fijn!
Er lijken bijna alleen maar voordelen aan beide opties te zitten. Maar is dat wel echt zo? Wij maken het overzichtelijk voor je. In dit overzicht lees je alle voor- en nadelen van het zelf printen en het laten drukken van je proefschrift. We hopen je hiermee genoeg te kunnen informeren, waardoor jij de juiste keuze voor jouw situatie kunt maken.
Goedkoop (als je zelf al over een printer beschikt)
Het enige dat je eventueel moet aanschaffen, zijn A4-papier en inktcartridges.
Je hebt het volledig zelf in de hand.
Het is tijdrovend. Je moet er de hele tijd bij zijn en alle pagina’s apart van elkaar controleren om er zeker van te zijn dat het goed is gelukt.
Als je zelf geen printer hebt, ben je alsnog duur uit.
Het resultaat van een thuisprinter is minder goed dan het resultaat bij een professionele printer.
Je wordt van A tot Z ontzorgd. Je hoeft alleen je bestanden op te sturen. Aan de hand van jouw wensen wordt een mooi eindresultaat gecreëerd.
Je krijgt, in de meeste gevallen, een proefdruk voor een revisieronde.
Er wordt vaak extra aandacht besteed aan de visualisaties en de kwaliteit hiervan bij het printen.
Het resultaat en de kwaliteit ervan zijn vaak verbluffend.
Het is duurder dan het zelf uitprinten van je documenten.
Je hebt het niet zelf in de hand. Je moet dus een goede partij vinden waar je het kan laten drukken en die je vertrouwt met jouw proefschrift.
Je hebt te maken met levertijden. Ben je te laat met het bestelen? Dan komt jouw proefschrift mogelijk niet op tijd aan.
Ben je er zelf nog niet uit en twijfel je tussen het zelf printen of laten printen? Vraag bij jouw opleiding na of er afgestudeerden bereid zijn om hun proefschrift te laten tonen. Zo kun je zelf bepalen welke versie jou het meeste aanspreekt: de zelf geprinte versie of de versie die door een professionele drukkerij is geleverd.