Spellingscontrole, tips

Spellingscontrole, tips

Spellingscontrole, tipsHeb je een verslag gemaakt of een artikel geschreven? Voer dan altijd de spellingscontrole uit. Weet je hoe het werkt en hoe je het beste de spellingscontrole kunt doen? In dit artikel krijg je spellingscontrole tips.

Spellingscontrole

Kun je het verschil tussen typfouten, spelfouten en taalfouten uitleggen? Het zijn drie soorten fouten die in een tekst voor kunnen komen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is de betekenis?

  • Typfouten worden ook wel tikfouten genoemd. Het zijn fouten die per ongeluk worden gemaakt als je een tekst typt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld vna in plaats van het woordje van. Als je de spellingscontrole gebruikt, dan worden deze fouten er meestal wel uitgehaald.
  • Spelfouten zijn overtredingen van spellingregels.
  • Bij taalfouten gaat het over woorden, die verkeerd worden gebruikt of grammaticale fouten. Zoals de woorden de en het die verkeerd gebruikt worden.  

Zelf spellingscontrole uitvoeren

Als je een verhaal hebt geschreven of een verslag voor je studie hebt gemaakt, is het prettig als iemand anders je werkstuk een keer naleest. Helaas beschikt niet iedereen over die mogelijkheid en dan is het dus van belang dat je je stuk zelf nakijkt. Hoe kun je dat het beste doen?

  • Schrijf eerst het verhaal of artikel zodat het compleet is, een conceptversie.
  • Laat het dan eventjes liggen en laat het op je inwerken wat je hebt gedaan.
  • Pak dan een rustig moment, het beste is vaak een dag later, zodat je de letterlijke zinnen niet meer in je hoofd hebt zitten. Daardoor kun je objectiever naar je stuk kijken en zie je ook of je fouten hebt gemaakt in de tekst.

Het is soms lastig om fouten in je eigen tekst te ontdekken, omdat je precies weet wat je hebt geschreven. Dus wanneer je de mogelijkheid hebt om er iemand anders naar te laten kijken, dan is dat wel de beste optie. Een ander kent je stuk niet en kan het echt zin voor zin nakijken en de spellingscontrole uitvoeren en wellicht ook tips geven over de inhoud van de tekst.

Spellingscontrole uitbesteden

Je hebt een verslag geschreven en het wordt op school beoordeeld. Daarbij kijken ze vaak ook streng naar fouten in de tekst. Daarbij is het advies, laat iemand anders het verslag nakijken en de spellingscontrole uitvoeren. Hoe pak je dat aan?

  • Je maakt een conceptversie van je verslag.
  • Vraag iemand naar het stuk te kijken, kritisch.
  • De fouten kunnen dan met een andere kleur worden aangepast (met rood, via wijzigingen bijhouden als je Microsoft Word gebruikt).
  • Sommige mensen printen een verslag liever uit, zodat ze de foutjes met pen kunnen verbeteren. Dan kun je zelf de wijzigingen doorvoeren in jouw document en leer je ook meteen van deze fouten.
  • Spreek het verslag samen door en vraag het wanneer je niet goed weet wat er fout is aan een woord.
  • Je leert van de spellingscontrole.
  • Heb je alle wijzigingen doorgevoerd? Doorloop dan samen nogmaals rustig het verslag (een dag later bijvoorbeeld), zodat je zeker weet dat het helemaal in orde is.

Computer en spellingscontrole

Op de computer zijn er diverse programma’s waarmee de spellingscontrole uitgevoerd kan worden. In Microsoft Word is de spellingscontrole vaak automatisch ingeschakeld en komen er rode golfjes onder een woord te staan als het fout gespeld is of wanneer de computer het woord niet kent. Je kunt daar dan extra naar kijken en bekijken of dat het wel klopt. Maar helaas haalt de computer er niet alle fouten uit. Het ligt er ook aan wat voor programma je gebruikt, soms kun je ook een bepaalde taal selecteren wanneer je bijvoorbeeld in het Engels hebt geschreven.

Belang van spellingscontrole

De spellingscontrole is van groot belang als je een verslag voor je studie moet maken. Veel docenten ergeren zich aan fouten en soms kijken ze een verslag niet eens na als er teveel fouten instaan. Daarom is de spellingscontrole van belang, maar het leest ook prettiger als je niet continu jezelf hoeft te ergeren aan de fouten. Stel jezelf eens voor, wat lees je liever? Een stuk dat in goed Nederlands is geschreven of een stuk waarbij je bij iedere zin veel fouten ziet staan? De spellingscontrole is wel degelijk van belang.

Gebruik spellingscontrole

Het is goed om de spellingscontrole te gebruiken vanaf het moment dat je een verslag gaat maken. Ook als je een e-mail typt kun je deze gebruiken. Bij de meeste e-mailprogramma’s worden automatisch woorden onderstreept of ze krijgen een rood golfje wanneer het woord niet goed is gespeld of wanneer het onbekend is. Toch is het goed om je eigen stukken een keer rustig door te nemen, zeker bij een sollicitatiebrief en notulen die je uit moet werken voor vergaderingen bijvoorbeeld.

Spellingscontrole en studie

Bij je studie is de spellingscontrole van groot belang. Tijdens je studie leer je vaak de spellingregels, maar dat wil niet zeggen dat wanneer je snel typt dat je geen fouten maakt. De keuze is dan aan jou:

  • Conceptversie maken en aan het einde alles rustig doornemen en de spellingscontrole doorvoeren.
  • Iedere keer wanneer je een stuk hebt getypt alles nalezen en de spellingscontrole doorvoeren.

Het is maar net wat je zelf prettig vindt. Maar wanneer je even geen inspiratie hebt kun je tussendoor je getypte stuk doornemen en alvast voor een deel kijken of de inhoud klopt en duidelijk is en tegelijkertijd de spellingscontrole uitvoeren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 4416x
Toegevoegd: 17-08-2015 13:59
Gewijzigd: 26-08-2015 14:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!