Kun je het verschil tussen typfouten, spelfouten en taalfouten uitleggen? Het zijn drie soorten fouten die in een tekst voor kunnen komen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is de betekenis?
Als je een verhaal hebt geschreven of een verslag voor je studie hebt gemaakt, is het prettig als iemand anders je werkstuk een keer naleest. Helaas beschikt niet iedereen over die mogelijkheid en dan is het dus van belang dat je je stuk zelf nakijkt. Hoe kun je dat het beste doen?
Het is soms lastig om fouten in je eigen tekst te ontdekken, omdat je precies weet wat je hebt geschreven. Dus wanneer je de mogelijkheid hebt om er iemand anders naar te laten kijken, dan is dat wel de beste optie. Een ander kent je stuk niet en kan het echt zin voor zin nakijken en de spellingscontrole uitvoeren en wellicht ook tips geven over de inhoud van de tekst.
Je hebt een verslag geschreven en het wordt op school beoordeeld. Daarbij kijken ze vaak ook streng naar fouten in de tekst. Daarbij is het advies, laat iemand anders het verslag nakijken en de spellingscontrole uitvoeren. Hoe pak je dat aan?
Op de computer zijn er diverse programma’s waarmee de spellingscontrole uitgevoerd kan worden. In Microsoft Word is de spellingscontrole vaak automatisch ingeschakeld en komen er rode golfjes onder een woord te staan als het fout gespeld is of wanneer de computer het woord niet kent. Je kunt daar dan extra naar kijken en bekijken of dat het wel klopt. Maar helaas haalt de computer er niet alle fouten uit. Het ligt er ook aan wat voor programma je gebruikt, soms kun je ook een bepaalde taal selecteren wanneer je bijvoorbeeld in het Engels hebt geschreven.
De spellingscontrole is van groot belang als je een verslag voor je studie moet maken. Veel docenten ergeren zich aan fouten en soms kijken ze een verslag niet eens na als er teveel fouten instaan. Daarom is de spellingscontrole van belang, maar het leest ook prettiger als je niet continu jezelf hoeft te ergeren aan de fouten. Stel jezelf eens voor, wat lees je liever? Een stuk dat in goed Nederlands is geschreven of een stuk waarbij je bij iedere zin veel fouten ziet staan? De spellingscontrole is wel degelijk van belang.
Het is goed om de spellingscontrole te gebruiken vanaf het moment dat je een verslag gaat maken. Ook als je een e-mail typt kun je deze gebruiken. Bij de meeste e-mailprogramma’s worden automatisch woorden onderstreept of ze krijgen een rood golfje wanneer het woord niet goed is gespeld of wanneer het onbekend is. Toch is het goed om je eigen stukken een keer rustig door te nemen, zeker bij een sollicitatiebrief en notulen die je uit moet werken voor vergaderingen bijvoorbeeld.
Bij je studie is de spellingscontrole van groot belang. Tijdens je studie leer je vaak de spellingregels, maar dat wil niet zeggen dat wanneer je snel typt dat je geen fouten maakt. De keuze is dan aan jou:
Het is maar net wat je zelf prettig vindt. Maar wanneer je even geen inspiratie hebt kun je tussendoor je getypte stuk doornemen en alvast voor een deel kijken of de inhoud klopt en duidelijk is en tegelijkertijd de spellingscontrole uitvoeren.