Wat zijn de mogelijkheden om geneeskunde te studeren?

Wat zijn de mogelijkheden om geneeskunde te studeren?

Wat zijn de mogelijkheden om geneeskunde te studeren?Heb je interesse in de opleiding geneeskunde? Dan heb je heel wat jaren voor de boeg om deze studie te volgen. Allereerst moet je echter tot de opleiding worden toegelaten. De liefde voor het beroep kan er voor zorgen dat je graag gaat studeren en er veel voor over hebt! In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om geneeskunde te studeren.

Geneeskunde studeren

Als je in Nederland arts wilt worden is het belangrijk dat je eerst Geneeskunde gaat studeren. Als je een internationaal georiënteerde opleiding hebt gevolgd, zoals een IB opleiding, zal deze niet het allerbeste aansluiten op de Geneeskunde bachelor in Nederland. Toch heb je nog verschillende mogelijkheden om alsnog toegelaten te worden, bijvoorbeeld het Pre-Med programma dat je op verschillende universiteiten met colleges in Nederland hebt kunnen volgen. Het Pre-Med programma bereidt je voor op de medische master die je aan verschillende universiteiten in Nederland onafhankelijk van de bachelor kunt volgen. Het is wel belangrijk dat je weet dat het Pre-Med programma geen garantie geeft op toelating, maar over het algemeen is het wel goed te doen.

Medicijnen studeren

Het is wel mogelijk dat je aan een Nederlandse universiteit medicijnen gaat studeren na het behalen van je IB. Je moet hiervoor dan wel je natuurkunde op peil houden. In principe moet je ook biologie, scheikunde en natuurkunde hebben als je aan een Nederlandse universiteit Geneeskunde wilt gaan studeren.

Instromen masters

Nu je de mogelijkheid hebt om in te stromen in de masters van geneeskunde heb je ook de mogelijkheid om je bachelors in het buitenland te volgen. In het buitenland is het heel normaal dat je eerst je Pre-Med doet en dat je daarna doorgaat met een gespecialiseerde studie in de medicijnen. De bachelors die je in het buitenland hebt gehaald sluiten meestal minder goed aan op de toelatingseisen van de medische masters in Nederland.

Vakken kiezen

Bij het kiezen van je vakken in het IB is het belangrijk dat je goed na denkt over wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je eventueel nodig mocht hebben voor de studierichting die je zou willen. Als je geneeskunde wilt gaan studeren is het verstandig dat je in ieder geval scheikunde en biologie op HL niveau hebt gehaald en wiskunde op SL of HL. Wil je hier nog graag natuurkunde bij doen dan zou dit kunnen, maar dit moet je met het college overleggen. Je moet er wel op rekenen dat de toelatingseisen voor een IB diploma voor de studie geneeskunde erg hoog liggen. Onafhankelijk van je behaalde IB score op je diploma moet je ook nog mee loten met een eindcijfer van gemiddeld een zeven, dit gaat dan volgens het Nederlandse cijfersysteem, of je moet minstens 39 punten van de 42 punten hebben gehaald voor het IB.

Verschillende eisen

Helaas stellen de universiteiten in Nederland allemaal verschillende eisen aan het IB vakkenpakket voor de studie medicijnen, maar ook kan het ieder jaar nog veranderen. Het is daarom aan te raden dat je kiest voor drie Sciences op een hoog niveau, je kunt wel begrijpen dat dit een heel zwaar pakket is. Kies je voor bepaalde vakken op SL dan kan het nodig zijn dat je een extra studiejaar nodig hebt voordat je kunt instromen in de studie geneeskunde. Er is een alternatief, je zou je kunnen aanmelden voor het University College in Utrecht of bij een andere University College met de studie geneeskunde. Op University College Utrecht wordt je een driejarig pre-medicijn bachelor aangeboden dat je aansluiting geeft op een vierjarig master genaamd Selectieve Utrecht Medical Master. Binnen deze selectieve opleiding word je als student opgeleid tot een combinatie van basisarts en wetenschappelijk onderzoeker.

In het buitenland geneeskunde studeren

Je kunt met een IB diploma altijd in het buitenland gaan studeren, dit diploma geeft je wereldwijd toegang tot de universiteiten. Je kunt wel zeggen dat ongeveer de helft van de alumni (afgestudeerden), die nog maar net klaar zijn, op een UWC eerst in het buitenland verder gaan studeren voor ze weer in Nederland gaan beginnen met studeren.

Dokter worden

Er zijn een aantal fasen die je moet doorlopen als je dokter wilt worden. Hoe gaat het in zijn werk?

  • Eerst volg je een driejarige bachelor opleiding. Hierbij staat veel theorie centraal (de basis van het vak) en dan leer je ook hoe dat het lichaam functioneert en welke ziekten er zoal zijn. Gedurende deze drie jaar heb je ook contact met patiënten (bijvoorbeeld tijdens colleges).
  • Dan kun je de master volgen, deze duurt ook drie jaar, een masteropleiding. Hierbij staat de kennis in de praktijk centraal. Hierbij heb je dus nog meer contact met patiënten. Je kunt aan het einde van de masteropleiding coschappen gaan lopen. Dit zijn praktijkstages in ziekenhuizen en in huisartspraktijken. Maar je mag ook bij bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde ervaring op gaan doen. Je kiest je laatste coschap zelf, dus gebaseerd op jouw keuze in het vakgebied waar jij interesse in hebt. Als je de master hebt afgerond dan ben je basis arts.
  • Vervolgens kun je een specialisatie kiezen, je bent nu basisarts maar nu kun je je gaan specialiseren. Wat voor arts wil je worden?


Menselijk lichaam

Als je het menselijk lichaam interessant vindt, dan kan de opleiding geneeskunde misschien wel wat voor je zijn. Je leert hier alles over het functioneren van het gezonde en zieke menselijk lichaam. Van molecuul tot het zenuwstelsel. Je wordt opgeleid tot arts, je doet onderzoek en komt tot een diagnose en behandelschema. Je mag ook zelf wetenschappelijk onderzoek doen als je daarvoor de juiste kennis hebt opgedaan.

Toelatingseisen geneeskunde

Als je geneeskunde wilt studeren dan moet je wel aan het juiste profiel voldoen. Als je een VWO diploma hebt met het profiel natuur en gezondheid met natuurkunde of met het profiel natuur en techniek met biologie, dan kun je in aanmerking komen voor de opleiding geneeskunde.

Geneeskunde loten

Er zijn scholen in Nederland waar je niet zomaar wordt toegelaten voor de opleiding geneeskunde. Er wordt dan geloot. Veel studenten worden geplaatst door middel van een decentrale selectie. Er wordt dan gekeken naar wat je kunt en dan worden de beste studenten uitgekozen.

Geneeskunde, wat kun je worden?

Wanneer je de opleiding geneeskunde hebt afgerond, dan ben je basisarts. Dan zijn er vanaf dat moment veel mogelijkheden. Je kunt je verdiepen in een onderdeel binnen de geneeskunde. Je gaat vervolgens solliciteren naar een opleidingsplaats die past binnen jouw specialisme. Je bent als arts in opleiding een werknemer van bijvoorbeeld een ziekenhuis, je wordt niet meer gezien als een student. Je krijgt namelijk gewoon een salaris uitgekeerd, iedere maand.

Als je basisarts bent, dan kun je voor een aantal vervolgopleidingen kiezen:
-       Medisch specialist
-       Huisarts
-       Sociaal geneeskundige
-       Verpleeghuisarts
-       Arts voor verstandelijk gehandicapten
Het kan ook zijn dat je je nog niet wilt specialiseren, dan kun je altijd gaan werken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 9348x
Toegevoegd: 15-06-2015 17:06
Gewijzigd: 22-08-2015 12:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!