Op een hete zomerdag is er niets lekkerder dan een verfrissende duik in het water nemen. We hebben het geluk dat Nederland aan het water ligt. Talloze stranden bieden bij warm weer verkoeling. Helaas ligt de zee niet voor iedereen op steenworp afstand. Een strandbezoek kan een hele onderneming zijn. De auto vol, en uren rijden om op die mooie dag te kunnen zwemmen. Bij aankomst blijkt meestal dat je niet de enige bent met dit idee. Strandbezoek is een van de populairste uitstapjes. Je moet een plekje zien te vinden tussen honderden andere strandgangers.
Het is dus niet voor iedereen de moeite waard om naar de kust af te reizen. Bij de minste zonnestraal verhuist de helft van Nederland naar het strand. Daarom besluiten heel veel mensen op zo’n moment om een zwembad op te zetten in eigen tuin. Op die manier vind je verkoeling zonder de drukte van het overvolle strand. De privacy en het gemak van zwemmen bij je eigen woning zijn ideaal.
Voordat je in het water ligt moet er echter nog heel wat gebeuren. Het bad moet op een geschikte plek opgezet worden. Tegels kunnen lekkage veroorzaken en gras wordt aangetast. Vervolgens ben je uren aan het vullen via een klein binnen- of buitenkraantje. Het water moet dan nog door de zon tot een prettige temperatuur opgewarmd worden. Grote kans dat de hittegolf alweer voorbij is na een paar zwembeurten. Honderden liters water worden weggespoeld en het bad wordt weer opgeborgen.
In Nederland kunnen we vaak maar korte periodes van écht lekker weer genieten. Het opzetten van een zwembad is daarom erg omslachtig. Door het plaatsen van een vast zwembad ben je veel beter voorbereid. Echter wegen de kosten en moeite van een bad niet helemaal op tegen het aantal dagen dat je er daadwerkelijk plezier van hebt. De plaatsing en het onderhoud van een vast zwembad zijn erg duur. Je blijft met allerlei chemicaliën en filtersystemen in de weer om het water schoon te houden. Bovendien zal je het grootste gedeelte van het jaar tegen een leeg zwembad aankijken. De ruimte die het bad inneemt zou je waarschijnlijk liever anders benutten.
Er is echter een mooi alternatief dat uitkomst kan bieden. De zwemvijver is bij uitstek geschikt voor tuinen in ons koude kikkerlandje. Veel mensen zijn niet op de hoogte van een vijver waarin gezwommen kan worden. Op het eerste gezicht zal het misschien niet zo aanspreken als een helder en schoon bad vol chloor. Echter is een zwemvijver helemaal niet onhygiënisch. Onwetendheid over de mogelijkheden zorgt ervoor dat dit type zwembad nog aan populariteit kan winnen. Wellicht heb je zelfs al een vijver, en zou je hier graag in zwemmen. Een aanpassing kan ervoor zorgen dat het water schoon blijft. Zo kun je in eigen tuin genieten van een plas water die ’s zomers verkoeling kan bieden.
Lees verder om meer te weten te komen over zwemvijvers. Wij zetten de vijf grootste voordelen op een rijtje:
Een zwemvijver heeft een heel andere uitstraling dan een klassiek zwembad. De verschillen zijn natuurlijk direct duidelijk. Een zwembad moet luxe en rijkdom uitstralen. De kleur van het bad zorgt voor een overdreven blauwe gloed. De badrand en tegels nemen veel ruimte in. Een zwemvijver oogt juist veel natuurlijker. Op het eerste gezicht lijkt het niets met een zwembad gemeen te hebben. Het water heeft geen opvallende kleur. Bovendien kan de vijver perfect tussen het groen van de tuin geplaatst worden. In plaats van een opvallend element is het onderdeel van het tuinontwerp. Het water is omgeven door natuurlijke elementen zoals dat bij een gewone vijver ook het geval is. De vorm van de vijver is geheel naar smaak te kiezen.
Anders dan een zwembad is de vijver het hele jaar door gevuld en bruikbaar. Door kosten van onderhoud en het filtersysteem kun je een zwembad bijna onmogelijk iedere dag gevuld laten. Bij een zwemvijver is dit niet het geval. Je kunt op ieder moment een duik nemen. Maar ook bij minder warm weer heeft het water een functie. Het is en blijft tenslotte ook een vijver. Daarmee is het onderdeel van de tuin. Een fraai opgemaakte waterplas biedt een mooi uitzicht vanuit huis of tuin. Je kunt het hele jaar door van de flora en fauna genieten. Dat is nogal een contrast met een leeg rechthoekig bad.
Voor veel mensen speelt niet alleen de natuurlijke look van een zwemvijver een rol. Het is namelijk ook daadwerkelijk een meer natuurlijke optie dan een zwembad. Vooral de natuur in en rond het water blijft gespaard. Planten worden niet aangetast Voor de reiniging van het water worden in een zwemvijver geen chemische middelen gebruikt. Daarom is het voor de natuur en voor jezelf gezonder. Je hoeft niet te zwemmen in chloorwater dat slecht is voor de huid en ogen. Het filtersysteem is bovendien natuurlijk. Zand of planten en stenen hebben een zuiverende werking op het water. Zelfs het filtergedeelte is dus onderdeel van het groen in de tuin.
Een zwemvijver is erg eenvoudig te onderhouden. Hier zorgen het ontwerp en natuurlijke manier van reiniging voor. Net als bij een zwembad kun je dode bladeren van het oppervlak scheppen en algen verwijderen. Zo nu en dan zal er een dode plant geplukt moeten worden. Je bent echter niet in de weer met het ingewikkelde onderhoud van een filtersysteem. Ook zijn er geen verf en tegels om netjes te houden. Er zijn minder kosten en moeite nodig voor het onderhoud van een zwemvijver.
Een zwembad is een hele investering. Het aanleggen van een zwemvijver hoeft zeker niet meer te kosten. De aanleg is vaak goedkoper. Maar vooral op lange termijn is het altijd een veel voordeligere optie. Je hebt het hele jaar door plezier van uw investering. Het onderhoud is een stuk goedkoper. Er zijn ook minder kosten van dure schoonmaakmiddelen.
Met een zwemvijver breng je het beste van twee werelden naar je tuin. Je hebt het zwemgenot van een zwembad én de uitstraling van een vijver. Het aanleggen van een zwemvijver is een ingewikkelde klus. Zorgt dat je dit altijd door een vakkundige hovenier laat doen.
Deze waterpartij is een voorbeeld van een moderne zwemvijver in Heerlen.
Het combineert de luxe uitstraling van een zwembad met het groen van een vijver.
De planten en het filtergedeelte zijn duidelijk te onderscheiden van het zwemgedeelte.