6 weken zwanger

6 weken zwanger

6 weken zwangerWanneer je ongeveer 6 weken zwanger bent gaat een baby zich steeds verder ontwikkelen. Na 6 weken is een baby in principe niet groter dan een halve centimeter en dat is te vergelijken met de grootte van een knikker of een garnaal.

De baby heeft al kleine stompjes en later groeien deze uit tot volledige ledematen. Aan de zijkant van het hoofd komen er al kleine oogjes op de baby en ook wordt er een basis gelegd voor de nieren, longen, maag, darmen en andere organen. Na 6 weken zal het hart kloppen en bij de echo is er al een wervelkolom zichtbaar. Het hart van de baby gaat steeds sneller kloppen vanaf week 6. Een baby begint razendsnel te ontwikkelen vanaf dit moment en juist daarom is een zwangerschap van 6 weken een belangrijke gebeurtenis. Vaak wordt er op dat moment ook aan vrienden en familie verteld dat iemand zwanger is.

Je voelt na 6 weken al goed dat er een baby groeit. De borsten spannen zich een klein beetje aan, je bent moe en je moet veel meer plassen. Het begin van de zwangerschap kenmerkt zich vooral doordat je veel moet plassen. Aan het eind van de zwangerschap zal hetzelfde gevoeld er zijn. De hormonen beginnen langzamerhand op te spelen en je voelt je steeds anders.

In de eerste weken ben je vaak misselijk en vermindert de eetlust. Het is in deze fase belangrijk om vooral verspreid te eten. Eet af en toe iets kleins in plaats van grote maaltijden tegelijk. In sommige gevallen moet je overgeven, maar niet bij alle vrouwen is dit het geval. Blijf goed drinken wanneer je net zwanger bent. Als het niet lukt om te stoppen met overgeven is het raadzaam om contact met de huisarts op te nemen. Het is belangrijk dat je het vocht binnenhoudt en je jezelf niet te ziek voelt. Het gevoel in je lichaam kan op de volgende manier worden samengevat:

  • Je bent moe en je hebt weinig zin om iets te doen.
  • Je hebt een opgeblazen gevoel en je bent misselijk.
  • Je hebt buikpijn.
  • Je hebt veel afscheiding.
  • In voedsel heb je geen zin.
  • De borsten zijn gespannen en de tepels zijn gevoelig.

Aan je uiterlijk is er nog niet veel veranderd en door het hormoon HCG wordt er meer bloed naar de bekken gestuurd. De nieren gaan hierdoor beter om met afvalstoffen en de baarmoeder maakt een natuurlijke groei door. De baarmoeder groeit langzaam en begint tegen de blaas aan te drukken. Het is niet verwonderlijk dat je steeds het idee hebt dat je moet plassen.

Verloskundige ontmoeten na 6 weken zwangerschap

Het is na 6 weken wenselijk om een afspraak met de verloskundige te maken. Je kunt deze afspraak het best via de huisarts maken en vervolgens word je vaak doorverwezen. Soms kun je ook direct een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk, maar dat is afhankelijk van hoe het bij jou in de buurt werkt. In sommige gevallen heb je andere zorg nodig en val je bijvoorbeeld onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Zeker wanneer je al een keizersnede hebt gehad of wanneer je iets anders hebt kan deze extra zorg nodig zijn. De eerste afspraak wordt meestal na een week of 8 gemaakt en vervolgens wordt je geïnformeerd over de totale procedure. Het is wel zo prettig als je weet wat je te wachten staat en het is dan ook zeker raadzaam om snel een afspraak bij de huisarts of verloskundige te maken. Zowel voor jou als voor de baby.

Prenatale screening laten maken

In deze fase van de zwangerschap zijn er mogelijkheden voor een prenatale screening. De prenatale screening is in Nederland gebruikelijk en met de verloskundige heb je het over de screening tijdens het eerst contact. De prenatale screening is er om te ontdekken of je kind het syndroom van Down of een open ruggetje heeft.
In eerste instantie wordt er met een test berekend wat de kans op een afwijking is. De test kan bezorgdheid wegnemen of juist onrust oproepen. Eventueel kan er worden aangetoond dat er een verhoogde kans is op het syndroom van Down of andere afwijkingen in de chromosomen.

Een vruchtwaterpunctie of eventueel een vlokkentest geeft meer zekerheid over de chromosomen. De vlokkentest en vruchtwaterpunctie geeft een aantal nadelen waardoor er tegenwoordig ook een NIPT mogelijk is. Het bloed van de baby wordt uit jouw bloed gehaald en vervolgens getest op de samenstelling van de chromosomen. NIPT is in Nederland alleen mogelijk wanneer de kans op afwijkingen in de chromosomen groot is.
Wanneer de uitslag van een dergelijke test bekend is kan dit uiteraard moeilijke vragen opleveren. Eventueel kun je van te voren bespreken welke testen jullie precies willen doen en op welke manier je bereid bent om de consequenties van een dergelijke test te dragen.

Wat gebeurt er in de komende weken?

De ontwikkeling van de baby zal de komende weken steeds sneller gaan. Wanneer je bent aangemeld bij een verloskundige moet je af en toe langskomen op controle. Er wordt zo nu en dan een echo gemaakt en je ontvangt advies wanneer er iets anders gaat dan verwacht. Langzamerhand begint de buik te groeien en ga je echt zien dat je zwanger bent. In het begin van de zwangerschap is dit nog niet aan de orde, maar door advies van de verloskundige word je al wel voorbereid. Als het bekend is dat je zwanger bent wordt geadviseerd om te stoppen met alcohol, roken en mag je bepaalde dingen niet meer eten. Via het internet zijn er veel tips te vinden, maar ook de verloskundige zal duidelijk aangeven wat wel en niet geadviseerd wordt tijdens de zwangerschap.

Als je zwanger bent is het belangrijk om je lichaam goed in de gaten te blijven houden. Een zwangerschap is niet zonder gevaar en zowel voor jezelf als de baby zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Uiteraard is dit het allemaal waard als het prachtige cadeau uiteindelijk geboren wordt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 8375x
Toegevoegd: 30-04-2015 15:16
Gewijzigd: 21-08-2015 15:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!