Maar er zijn ook andere belangrijke feiten die pleiten voor een investering in een haakse slijper van de merkfabrikant. Graag geven wij u hieronder meer gedetailleerde informatie hierover.
U zult op het werk snel merken of u een goedkoop model van een discounter of een geavanceerde haakse slijper van een merkfabrikant in handen heeft. Het grootste verschil is de brute kracht van het toerental en de scheur, waarmee u uw werkstuk beschadigt bij gebruik van een goedkope slijpmachine. Een perfect ontworpen haakse slijper daarentegen wordt bewust gebruikt en het geproduceerde snijvlak is van perfecte kwaliteit zonder de noodzaak van omslachtige herbewerking om de schade te herstellen.
Haakse slijpers in de algemene zin worden gebruikt om harde materialen te snijden, te slijpen of glad te maken. Deze drie activiteiten worden overal in de doe-het-zelf-omgeving en ook in de professionele sector gebruikt. De ene keer verkort het een ijzeren profiel, de andere keer slijpt het een lasnaad en de volgende keer wil je een groot formaat trottoir plaat op maat snijden. Het toepassingsgebied varieert dan ook van filigraan tot rustiek. U heeft dus de juiste haakse slijper nodig, zodat uw werk ook tot een hoogwaardig resultaat kan leiden.
Voor slijpwerkzaamheden is een eenhandige haakse slijper zoals de Bosch GWS 18-125 V-LI Professional of de Hikoki G23SC4 de juiste oplossing. Beide zijn uitgerust met doorslijp-, slijp-, opruwings- of diamantdoorslijpschijven met een diameter van 125 mm. Dit is ruimschoots voldoende om kleine werkstukken te bewerken en werkresultaten te bereiken in een vrijwel onbewerkte eindkwaliteit.
Een schijf van 125 mm bereikt echter niet de vereiste indringdiepte voor het maken van grote zaagsneden. Voor het snijden van grote staalprofielen en voor het snijden van minerale platen, om slechts deze twee voorbeelden te noemen, verdient het daarom de voorkeur om een tweehandige haakse slijper met een schijf van 230 stuks te gebruiken. Een dergelijk model is de Makita DGA900ZKX2. Met een tweehandige haakse slijper bereikt u misschien niet zulke filigraansnedes, maar u kunt het werkstuk meestal wel in één keer doorsnijden.
Voordat u beslist welke haakse slijper het meest geschikt is voor uw behoeften, moet u overwegen waar u deze het vaakst zult gebruiken. Met kabel- of accubedrijf wordt u geconfronteerd met de comfortabele situatie dat u de voorkeur kunt geven aan één type aandrijving.
Als u uw haakse slijper (bijna) zonder uitzondering in uw doe-het-zelf werkplaats gebruikt, is een model als de haakse slijper Makita 9558NBRZ, die u op een stopcontact aansluit, voldoende. Als u echter de neiging hebt om op een ladder, op een steiger of in het veld te werken, geeft u de voorkeur aan een haakse slijper met accubedrijf zoals de Bosch GWS 18-125 V-LI Professional in zijn verschillende uitrustingsvarianten. Het bespaart u de moeite om een stroomaansluiting te maken.
De kabel kan echter ook een gevaar voor de veiligheid zijn, omdat hij kan vastlopen en u met de daaruit voortvloeiende ruk uw haakse slijper voor korte tijd misschien niet meer onder controle kunt houden. Bovendien is het erg vervelend als de kabel niet op de juiste plaats ligt en door de draaiende snijschijf wordt afgesneden.
U schakelt een goedkope haakse slijper in en zijn geklemde schijf draait op volle snelheid na slechts een fractie van een seconde. Als u op dit moment niet voorzichtig bent en u bent al te dicht bij het gewenste snij- of slijppunt, zult u onvermijdelijk schade veroorzaken. Een druk op de schakelaar is voldoende om zo'n haakse slijper een beetje te laten kantelen. Als de slijpschijf bij het instorten plotseling vastloopt, kan deze vastlopen en beschadigd raken. U heeft een hoger verbruik van dure schijven, en in het ergste geval is uw werkstuk geruïneerd.
Een goed ontworpen haakse slijper zoals de Makita DGA506 is uitgerust met de "soft start" functie. U plaatst hem op het gewenste snij- of slijppunt, schakelt hem in zonder te schokken, en vervolgens kunt u het snijwiel nauwkeurig op de snede plaatsen. Deze procedure bespaart u niet alleen tijdrovende nabewerkingen, maar elimineert ook het verlies van materiaal als gevolg van verkeerde sneden.
Het maakt een goedkope slijper niet uit of u een dunne plaat wilt snijden, een lasnaad wilt slijpen of een terrazzoplaat wilt doorsnijden. Het werkt op brute snelheid - het resultaat kan rampzalig slecht zijn. Maar bovenal hebben ze een onaanvaardbaar hoog verbruik van doorslijpschijven, die je later moet kopen.
Haakse slijpers zoals de Makita DGA506 zijn uitgerust met de "Automatic torque drive technology". Deze elektronische component detecteert welke snelheid het meest efficiënt is voor het werk dat op dat moment wordt uitgevoerd. Het regelt automatisch de snelheid van uw haakse slijper. Zo bereikt u een hoogwaardig werkresultaat, wordt uw haakse slijper beschermd en wordt uw verbruik van schijven tot het onvermijdelijke minimum beperkt.
Vooral voor eenhandige haakse slijpers hebben verschillende fabrikanten de filosofie dat het apparaat klein moet zijn. Het is daarom handig, vereist slechts een kleine draaicirkel tijdens het werk en kan gemakkelijk worden opgeborgen in de gereedschapskoffer. Daarom rusten ze hun modellen slechts uit met 115 schijven. Een klein formaat schijf is echter nogal versleten en bereikt bovendien slechts een lage indringdiepte.
Merkfabrikanten zoals Bosch of Makita hebben dit nadelige probleem aangepakt. Hun haakse slijpers zijn slechts iets groter, maar zijn uitgerust met 125 schijven. Dit vermindert het schijfverbruik, en vooral bij dikke werkstukken maakt deze één centimeter extra diameter de bewerking in de eerste plaats mogelijk. De Bosch GWS 18-125 V-LI Professional is zo'n model.
Een haakse slijper met batterijvoeding zal uiteindelijk zonder stroom komen te zitten. Ondanks de moderne Li-ion-technologie is elke batterij op een bepaald moment opgebruikt en moet deze worden opgeladen. Als u het gebruikt totdat de schijf tot stilstand is gekomen, kunt u vergeten om het uit te schakelen. Als u nu een opgeladen batterij plaatst, zou uw haakse slijper onmiddellijk opstarten, en dan zou het gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, maar ook voor het werkstuk.
Haakse slijpers zoals de Makita DGA506 zijn daarom uitgerust met een herstartslot. Het zorgt ervoor dat uw haakse slijper niet onbedoeld kan opstarten.
Haakse slijpers zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten. Dit zijn enerzijds de eenhandige haakse slijpers voor schijven tot 125mm diameter en anderzijds de tweehandige haakse slijpers met 230mm schijfdiameter.
Een ander onderscheidend kenmerk is het type aandrijving. Er zijn haakse slijpers met kabelaansluiting en die met batterijvoeding. Haakse slijpers met kabel worden voornamelijk gebruikt voor stationair gebruik in de doe-het-zelf werkplaats, terwijl op batterijen werkende haakse slijpers worden gebruikt op plaatsen waar geen stopcontact aanwezig is of waar de kabel een belemmering zou vormen.
Elektronische besturings- en veiligheidsinrichtingen zoals Automatic Torque Drive Technology of Protection Guard als niet-verdraaibare beschermkap onderscheiden een haakse slijper van de merkfabrikanten Bosch of Makita. Kies voor deze kwaliteit, die uw gezondheid beschermt, het materiaalverbruik vermindert en de voorwaarde is voor uitstekende werkresultaten met uw haakse slijper.