Aambeien zijn zwellingen bij de anus. Ze zorgen voor een gehele opstopping, waardoor ontlasting als het ware eruit moet worden geperst. Dat gaat gepaard met pijn.
Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Als eerste kunnen ze veroorzaakt worden door verstoppingen. Die kunnen ontstaan door harde ontlasting. Verder kunnen ze ook veroorzaakt worden door hard persen, wat de huid aantast en beschadigt.
Ook kunnen andere factoren aambeien veroorzaken. Zo is leeftijd ook een factor. Mensen van dertig jaar en ouder hebben een verhoogd risico op aambeien. Verder kan veel zitten en weinig bewegen ook aambeien als gevolg hebben. Tevens is aanleg ook een gedeelte. Het komt voor dat families gevoelig zijn voor het krijgen van aambeien.
Voedsel speelt ook een rol in het krijgen van aambeien. Voedsel dat een harde ontlasting veroorzaakt zorgt voor extra druk en dus extra beschadigingen.
Mensen die last hebben van aambeien zullen de symptomen al snel voelen. Pijn is vooral waar veel mensen last van hebben. De pijnlijkste momenten zijn die van het naar het toilet gaan, maar ook buiten die momenten om doen de aambeien pijn. Ze jeuken en kunnen door langdurig zitten geïrriteerd raken.
Aambeien kennen verschillende stadia. Mensen die aambeien hebben, kunnen eventueel bij zichzelf kijken in welk stadium de aambeien zitten. Stadium 1 heeft relatief kleine aambeien die pijnlijk zijn, maar waarbij het poepen nog vrij soepel gaat. Bij stadium 2 wordt het poepen al lastiger, omdat de aambeien groter zijn en daardoor meer ruimte in beslag nemen. Bij stadium 3 is poepen vrijwel niet meer mogelijk. En bij stadium 4 is alles zo afgesloten dat door de grote druk bloedvaten knappen en bloed vrijkomt. Dit bloed komt niet alleen bij stadium 4 vrij, want in alle stadia komt er druk te staan op de bloedvaten van de zwellingen, er kan daar altijd iets knappen, met een bloeding als gevolg. Een van de tekenen die aambeien aantonen is bloed bij de ontlasting.
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor aambeien. Een belangrijke daarvan is de aanpassing van de leefstijl. Dat is vaak de eerste stap die gezet wordt bij het behandelen van de zwellingen. Vooral mensen die aambeien hebben in de lagere stadia, kunnen veel profijt hebben van diverse aanpassingen.
Mensen die last hebben van hardnekkige aambeien, en dus in stadia 3 of 4 zitten, zullen minder profijt hebben van aanpassingen in de levensstijl, omdat de aambeien dan al zo ver gevorderd zijn dat bij elk toiletbezoek de schade groter wordt. Zij zullen vaak een dokter inschakelen die met een vervolgbehandeling komt.
De meest toegankelijke behandeling is de aanpassing van de levensstijl. Deze behandeling richt zich op de oorzaken die aambeien veroorzaken. Zo speelt voedsel een belangrijke rol in het krijgen van de zwellingen.
Vezels zijn bijvoorbeeld belangrijk bij een goede vertering en een goede totstandkoming van goede ontlasting. Vezels helpen de darmen bij dat proces en zorgen ervoor dat de poep makkelijker glijdt en dat er minder druk op de anus en naastgelegen huid komt.
Veel vezels eten is dus aangeraden. Deze zitten onder andere in bruin- en volkorenbrood, maar ook in bijvoorbeeld fruit en groente. Afgeraden wordt om wit brood te eten. Hier zitten nauwelijks vezels in en deze bevatten vrijwel geen voedingsstoffen.
Ook voldoende drinken is belangrijk. Water zorgt ervoor dat de poep minder hard wordt en dus makkelijk kan glijden. Dit vermindert ook de eventuele verstoppingen. Voldoende drinken houdt in dat er tenminste 1,5 liter per dag wordt gedronken. Tevens kunnen mensen baat hebben bij het eten van plantaardige oliën bij het eten, zoals olijfolie.
Als de aambeien blijven groeien of wanneer aanpassingen aan de levensstijl geen resultaten leveren, is naar de dokter gaan vaak de volgende stap. Deze zal kijken wat de staat van de aambeien is en wat de geschikte behandelingsmethode is.
In veel gevallen is het mogelijk om thuis de medicatie voort te zetten. Hierbij worden er medicijnen of zalven voorgeschreven die invloed hebben op de zwellingen. Als eerste is er de zalf met lidocaïne. Deze stof is een lokaal anestheticum. Deze zalf wordt op de aambeien gesmeerd en zal daar de zwellingen lokaal verdoven. Dit vermindert pijn en zorgt dus voor minder ongemak. Verder zijn er zalven en medicijnen met zink. Deze medicatie zorgt ervoor dat de aambeien minder jeuken en kleiner worden qua grootte.
Als de aambeien niet kleiner worden of verschrompelen met de zalven of andere medicatie, dan kan de huisarts een andere behandelmethode gaan hanteren. Afhankelijk van de grootte van de aambeien, zijn dit afbinden, inspuiten of verschroeien.
Bij afbinden worden er elastiekjes om de zwellingen gebonden. Hierdoor zullen na verloop van de tijd de zwellingen afsterven en eraf vallen. Deze methode wordt het meest gebruikt en is het makkelijkst.
Verder is er inspuiten. Hierbij wordt er een substantie in de zwellingen gespoten die ervoor zorgt dat ze afsterven en eraf vallen.
Daarnaast is er verschroeien. Bij deze behandeling worden de bloedvaten in de aambeien dichtgeschroeid. Hierdoor kan bloed de zwellingen niet meer voeden en zullen ze afsterven. Dit verschroeien gebeurt met infrarood-licht. Deze behandeling wordt vaak toegepast bij aambeien die al in een ver stadium zijn gevorderd.
De behandeling van aambeien kan dus in verschillende stappen verlopen, afhankelijk van de staat waarin de zwellingen verkeren. Als ze nog klein zijn kunnen aanpassingen aan de levensstijl resultaten boeken. Als ze groter zijn kunnen zalven en medicijnen uitkomst bieden en als ze in een ver gevorderd stadium zijn, kunnen operaties of doktersbehandelingen de aambeien laten afsterven. Bij deze behandelingen komt er vaak geen ziekenhuis aan de pas. Pas als de aambeien zo groot zijn dat andere behandelingen geen nut hebben, dan kan er gekozen worden voor een operatie.