Ziekte van Lyme symptomen

Ziekte van Lyme symptomen

Ziekte van Lyme symptomenTekenbeten zijn aan de orde van de dag en in totaal liepen er in bijvoorbeeld 2009 al meer dan 1 miljoen mensen een tekenbeet op.

Ongeveer 22.000 van de 93.000 mensen met een tekenbeet (die een huisarts bezocht) had op dat moment al verschijnselen van de ziekte van Lyme.

Kans op ziekte van Lyme

1 op de 5 teken draagt de borreliabacterie bij zich (welke de ziekte van Lyme veroorzaakt), maar niet iedere beet mondt uit tot de ziekte van Lyme. Als we de kans volledig doorrekenen heb je 3% kans op de ziekte van Lyme wanneer je door een teek gestoken wordt. De kans op de ziekte van Lyme wordt groter als een teek langer vast zit. De kans is klein dat je de ziekte van Lyme ontwikkelt als een teek 24 uur blijft vastzitten, maar na deze periode neemt de kans snel toe.

Borreliabacterie en de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme heeft te maken met de borreliabacterie, want deze bacterie veroorzaakt de ziekte. Je kunt de ziekte alleen krijgen wanneer je door een besmette teek gestoken wordt. In bijvoorbeeld Nederland gaat het om de schapenteek en de teek wordt besmet wanneer er vogels of knaagdieren worden gestoken die de bacterie dragen. Zuigt een teek later bloed op bij een mens? Dan kan de bacterie gemakkelijker worden overgedragen en kun je de ziekte van Lyme ontwikkelen.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Een aantal belangrijke symptomen kunnen duiden op de ziekte van Lyme, maar uiteindelijk kan alleen een arts vaststellen of je met de ziekte van Lyme te maken hebt. De belangrijkste symptomen van de ziekte van Lyme:

  • Er ontstaat een rode kring rondom een tekenbeet.

Een besmetting met de borreliabacterie kan een rode kring geven rondom de plaats waar je gebeten bent. De uitslag is meestal rood, roze of een beetje blauw. De uitslag ontstaat meestal een aantal dagen of weken na een tekenbeet. In enkele dagen wordt de roodheid heviger, maar uiteindelijk zal het ook weer zo snel verdwijnen als het gekomen is. Antibiotica is een belangrijk middel om de bacterie te bestrijden, maar als dat niet lukt kan de infectie later gezondheidsklachten of een infectie geven. In sommige gevallen kan iemand besmet raken zonder dat de rode kring gezien wordt. Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren op teken wanneer je de ziekte van Lyme wilt voorkomen.

  • Verschijnselen van de ziekte zelf.

Heb je te maken met de ziekte van Lyme? Dan zal dit zich uiteindelijk op verschillende manieren uiten. In het begin wordt vooral het zenuwweefsel geraakt, maar ook de gewrichten, huid en soms zelf het hart kan slachtoffer van de besmetting zijn. Je krijgt meestal last van een soort griep als je de ziekte van Lyme hebt, op deze manier probeert het lichaam de bacterie af te voeren. De klachten ontstaan vaak binnen enkele weken tot drie maanden nadat er een besmetting geweest is. Merk je niets van de ziekte van Lyme? Dan kunnen er andere klachten ontstaan. Het verschilt van persoon tot persoon en een diagnose is dan ook vaak lastig te stellen.
In meeste gevallen is er sprake van zenuwpijn of zenuwuitval in verschillende delen van het lijf. Verlamming, pijn in het gezicht of krachtvermindering zijn hiervan het resultaat.

Huisarts bezoeken en testen op de ziekte van Lyme

Je kunt op verschillende manieren vaststellen of iemand te maken heeft met de Ziekte van Lyme. Het is belangrijk om de huisarts te bezoeken wanneer een teek meer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, op dit moment kun je overleggen met de huisarts of er een behandeling nodig is. Als er een tekenbeet geweest is kun je binnen 3 maanden gerelateerde klachten krijgen en het is dan ook belangrijk om dit in de gaten te houden en hier melding van te maken wanneer je binnen deze periode een huisarts bezoekt.

Het is op verschillende manieren mogelijk om vast te stellen of iemand last heeft van de ziekte van Lyme. De voorgeschiedenis van een patiënt zegt vaak al genoeg, maar onderzoek van bloed of weefsel is ook mogelijk. In sommige gevallen wordt je doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum als er nader onderzoek nodig is.

Ziekte van Lyme behandelen

De ziekte van Lyme wordt in eerste instantie vaak met antibiotica behandeld. Als de diagnose snel wordt gesteld is het vrij gemakkelijk om iemand te behandelen en op dat moment is de kans groter dat een behandeling aanslaat. Wanneer je binnen drie maanden meldt dat je last hebt van gezondheidsklachten na een tekenbeet is de diagnose sneller door een arts te stellen. De bacterie verdwijnt wanneer de antibiotica aanslaat, maar dat hoeft niet te betekenen dat de klachten direct zijn verdwenen.

In sommige gevallen is normale antibiotica niet genoeg en zijn er extra soorten antibiotica nodig om de bacterie succesvol te bestrijden. De ziekte gaat over op een volgende fase asl de ziekte niet op tijd wordt opgemerkt. Op dit moment kun je last krijgen van de huid, je gewrichten en het hart. Er wordt dan gesproken van late Lymeziekte. De ziekte van Lyme zal ook in een latere fase behandeld worden met antibiotica. Aandoeningen rond de zenuwen komen vaak voor na de ziekte van Lyme en dat uit zich bij de late variant op verschillende plaatsen in het lichaam.

Tekenbeet melden

Als je bent gebeten door een teek kun je hier melding van doen. Meld je aan via www.tekenradar.nl om mee te doen aan een landelijk onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Je kunt vanaf deze website een uitnodiging krijgen voor nader onderzoek en op deze manier kan er onderzocht worden hoe vaak een tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme, ernstige gezondheidsklachten en wat hiervan de samenhang is. De deelnemers van het onderzoek wordt tevens gevraagd hoe de kwaliteit van leven wordt beïnvloedt en welke kosten een tekenbeet met zich meebrengt. Doe mee aan het onderzoek als je zeker weet dat je gebeten bent met een teek. Het onderzoek zal meer inzicht geven in de ernst van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Tegelijk geeft het onderzoek de mogelijkheid om dit probleem landelijk aan te pakken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6117x
Toegevoegd: 03-03-2015 09:21
Gewijzigd: 15-08-2015 20:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!