Gonorroe

Wat zijn de symptomen van gonorroe?

GonorroeGonorroe wordt in de volksmond ook wel een druiper genoemd. Het is een zeer besmettelijke SOA die veel voorkomt bij mannen. De SOA wordt doorgegeven door een bacterie. De SOA is goed te behandelen, maar het is wel belangrijk dat je op tijd naar de dokter gaat. In dit artikel lees je de meest voorkomende symptomen van gonorroe. Bij twijfel raden we je altijd aan om een SOA test te doen.

De symptomen van gonorroe

Vrouwen hebben vaak gonorroe zonder het zelf te beseffen. Dit komt doordat vrouwen soms helemaal geen klachten hebben of heel weinig klachten. Bij mannen zijn er wel duidelijk klachten die duiden op een soa. De klachten bij mannen ontstaan vaak al enkele dagen na de besmetting. Als je geen klachten hebt kan je gonorroe wel doorgeven. Vrouwen denken vaak dat ze niet besmet zijn als hun partner gonorroe heeft. Vooral omdat ze zelf geen klachten hebben. Het is belangrijk om altijd een SOA test te doen als je onveilige seks gehad hebt. Vooral als je partner heeft aangegeven een SOA te hebben. Je kan beter een keer voor de zekerheid jezelf laten controleren.

De symptomen bij vrouwen

Vrouwen kunnen geen klachten hebben bij een gonorroe infectie. Soms zijn er wel een paar klachten aanwezig. Zo hebben vrouwen meer last van vaginale afscheiding. De afscheiding is wat pusachtig en kan stinken. Daarnaast hebben vrouwen last van bloedverlies tussen de menstruaties door. Pijn en irritatie bij het plassen of irritatie en jeuk rond de anus. Bij de ontlasting kan ook een slijmerige of pusachtige afscheiding zitten. De klieren in de hals zijn vaak opgezet en er is sprake van een keelontsteking. Soms zijn er ook andere ontstekingen die spontaan ontstaan in het lichaam.

De symptomen bij mannen

Eén van de bekendste symptomen van gonorroe is een druiper. Dit is meestal veel pusachtige afscheiding die uit de plasbuis komt. De afscheiding kan geel of groen van kleur zijn. Tijdens het plassen voel je meestal pijn of irritatie. Je kan irritatie of jeuk krijgen rond de anus. De afscheiding bij de ontlasting is slijmerig of pusachtig. Opgezette klieren of een keelontsteking zijn symptomen van een gonorroe SOA. Net als bij vrouwen kunnen er ook op andere plekken in het lichaam ontstekingen ontstaan.

Hoe ontstaat gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening. Het is een bacterie die zich via de slijmvliezen van ons lichaam kan verspreiden. Deze slijmvliezen zitten in de vagina, anus, ogen, keel en rondom de penis. Doordat de slijmvliezen op verschillende plekken zitten kan niet alleen seks voor een besmetting zorgen. Pijpen kan ook een risico vormen. Beffen daarentegen vormt geen risico voor gonorroe. Ook vingeren en aftrekken kan al zorgen voor een besmetting met gonorroe.

Laat jezelf controleren met een gonorroetest

Bij de GGD of je huisarts kan je terecht voor een gonorroetest. Dit is een algemene soatest waarbij je op meerdere soa’s gecontroleerd wordt. Dit kan handig zijn als je onveilige seks gehad hebt. Naast gonorroe kan je nog meer aandoeningen hebben opgelopen. Voor een gonorroetest is een urinetest al voldoende. Bij een volledige test kan er ook afscheiding genomen worden uit de vagina, plasbuis, keel of anus. Dit kan je zelf afnemen met een wattenstaafje. Na twee weken krijg je te horen of je besmet bent. Als er een infectie is wordt je soms al eerder gebeld. Het is belangrijk om tot die tijd alleen veilig te vrijen.


Lees meer over de symptomen en behandeling over de zeer besmettelijke SOA 'gonorroe'.

Hoe kan je gonorroe behandelen?

Voor gonorroe krijg je vaak een injectie. In de injectie zit een antibiotica tegen gonorroe. Het is belangrijk om in de gaten te houden of de klachten afnemen. Als de klachten niet afnemen is het slim om opnieuw een SOA test te doen bij de huisarts. Het komt soms voor dat de bacteriën ongevoelig zijn voor antibiotica. Bij vrouwen is daarom altijd het advies om op een later moment jezelf nog een keer te testen. Dit kan met alleen een urinetest omdat andere soa’s waarschijnlijk al uitgesloten zijn.

Partners waarschuwen voor gonorroe

Als je gonorroe gehad hebt ben je verplicht om partners te waarschuwen waar je seks mee gehad hebt. Dit moeten partners zijn waar je de afgelopen zes maanden seks mee gehad hebt. Zelfs als je geen klachten hebt en je wel gonorroe hebt bent je verplicht om je partners te waarschuwen. Het is begrijpelijk dat je dit niet graag wil doen. Je kan je partners online anoniem waarschuwen dat ze mogelijk gonorroe hebben. Van de arts of verpleegkundige krijg je een code waarmee je anoniem partners kan waarschuwen. Dit kan per e-mail of sms. Als je anoniem een waarschuwing stuurt is de GGD de afzender van de waarschuwing.  

Wat gebeurt er als je niets doet aan gonorroe?

Het is belangrijk om jezelf altijd te laten behandelen tegen gonorroe. De gevolgen van de aandoening zijn vrij ernstig. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een eileiderontsteking krijgen. Door deze ontsteking kunnen ze onvruchtbaar raken of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen. Mannen daarentegen kunnen een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat krijgen. Deze ontsteking kan uiteindelijk ook zorgen voor onvruchtbaarheid. Het is daarom altijd belangrijk om een arts te waarschuwen als je het vermoeden hebt dat je gonorroe hebt. Of laat jezelf standaard testen als je onveilige seks gehad hebt.

Voorkom gonorroe in de toekomst

Veilig vrijen is de beste manier om gonorroe te voorkomen. Alleen vaak wordt er vergeten dat je gonorroe niet alleen van seks kan krijgen. Contact tussen de slijmvliezen kan ook voldoende zijn. Tongzoenen en vingeren is over het algemeen wel veilig. Je kan wel een soa overdragen als je bijvoorbeeld eerst jezelf vingert en vervolgens je partner. Als je seks hebt is het belangrijk om altijd een condoom te dragen daarmee voorkom je gonorroe. Ook als je een dildo gebruikt met iemand die gonorroe heeft is het belangrijk om telkens een nieuw condoom te gebruiken. Bij orale seks kan je ook gonorroe overdragen en is een condoom of beflapje handig. Ondanks dat je sekspartner zin heeft is het belangrijk om altijd maatregelen te nemen. Neem nooit een risico met soa’s ook niet met een vrij onschuldige soa als gonorroe. Als je gonorroe lang laat zitten kan deze vrij onschuldige soa namelijk schadelijk worden. Vooral bij vrouwen zijn de gevaren van gonorroe groot. Ze hebben zelf vaak niet door dat ze besmet zijn en kunnen hierdoor onvruchtbaar raken. Heb je geen vaste partner? Kies er altijd voor om veilig te vrijen zelfs als je overrompelt bent met geilheid. Heb je een nieuwe vaste relatie? Gebruik minimaal drie maanden condooms en voer samen een test uit voor je zonder condooms vrijt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 10076x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:20
Gewijzigd: 16-06-2017 09:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!