Salmonella vlees

Salmonella symptomen

Salmonella vleesVrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van een salmonella infectie. Maar wat is een salmonella infectie nu precies en wat zijn kenmerkende salmonella symptomen? Hoe kan het worden behandeld en hoe kun je deze infectie voorkomen? In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Wat is een salmonella infectie?

Een salmonella infectie is een infectie met de salmonellabacterie. Deze bacterie behoort tot de enterobacteriën en we kunnen wel 1500 verschillende typen onderscheiden. Sommige typen salmonellabacteriën verdwijnen vanzelf uit ons lichaam na enkele dagen, maar andere typen blijven langer en veroorzaken soms zelfs blijvende klachten. In dit laatste geval kan een behandeling noodzakelijk zijn.

Hoe ontstaat een infectie?

Besmetting met salmonellabacteriën kan ontstaan door het eten van bepaalde voeding geïnfecteerd is of (in zeer zeldzame gevallen) door het in contact komen met geïnfecteerde dieren. Je kunt deze infectie in  het buitenland oplopen, maar ook in Nederland. Wel is het zo dat de kans op besmetting in een land met minder hygiënische omstandheden een stuk groter is dan in Nederland.

De salmonella bacterie komt voornamelijk voor in rauw vlees (voornamelijk kip en varkensvlees), eieren, vis en garnalen en melkproducten. Het is echter ook mogelijk dat de bacterie voorkomt op groenten of fruit. Normaal gesproken zul je niet besmet raken door het eten van besmet voedsel, behalve als de bacteriën zich hebben kunnen vermeerderen iop het voedsel. Dit is bijvoorbeeld het geval als de voedingsmiddelen niet op de juiste temperatuur bewaard worden. Als je het voedsel echter verhit tot minimaal 70 °C, wordt de salmonellebacterie gedoodt.

Het is ook mogelijk dat de infectie wordt overgedragen van mens tot mens. Indien iemand een salmonella infectie heeft en onhygiënisch omgaat met eten of drinken, kan de bacterie naar iemand anders worden overgedragen. Daarnaast is het ook zo dat de bacterie eigenlijk overal kan komen, aangezien het zich bevindt in de darmen van dieren en via de ontlasting mee kan komen.

Risicogroepen

Bepaalde groepen mensen lopen een groter risico op een infectie met de salmonellabacterie, omdat zij over het algemeen een lagere weerstand hebben en hun lichaam de bacterie dus niet kan aanvechten. Zo worden kinderen tot 5 jaar en zwangere vrouwen bijvoorbeeld sneller ziek na een besmetting. Ook bejaarden en zieken hebben een grotere kans om last te krijgen van de infectie. Indien deze risicogroepen een vochttekort oplopen als gevolg van de infectie, kan hierdoor zonder medische hulp een levensbedreigende situatie ontstaan. Het is dus altijd belangrijk om een arts te raadplegen als iemand uit een van deze risicogroepen een salmonella infectie heeft opgelopenl.

Wat zijn kenmerkende salmonella symptomen?

Zodra de salmonella bacterie in het lichaam komt, veroorzaakt het een ontsteking in de dunne darm. Deze ontsteking brengt een aantal kenmerkende salmonella symptomen met zich mee, waaraan de ziekte kan worden herkend. Binnen 12 tot 36 uur na de besmetting treden meestal de eerste klachten op. Als je besmet bent met deze bacterie, krijg je meestal last van buikpijn, diarree en koorts. De mate waarin de salmonella symptomen optreden hangt onder andere af van het type salmonella, de hoeveelheid en de weerstand van de persoon in kwestie. Indien er sprake is van een lichte besmetting, zullen de klachten na enkele dagen meestal vanzelf weer verdwijnen.

In zeldzame gevallen kunnen de bacteriën ook doordringen in de bloedbaan. Hierdoor kunnen de organen, de gewrichten en de botten worden aangetast. Als gevolg hiervan krijgt iemand vaak te maken met langdurige buikklachten, zoals diarree, krampen of verstopping. Verder kunnen er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het is ook mogelijk dat er als gevolg van infectie met de salmonellebacterie abcessen, hartproblemen of ontstekingen in de botten ontstaan, maar dit komt gelukkig slecht een enkele keer voor.


Het is mogelijk dat een salmonella infectie dodelijk is. Een persoon met salmonella zou kunnen overlijden door uitdroging en het stoppen van de nierfunctie. Verder is het mogelijk dat de patiënt een bloedvergiftiging of een shock krijgt en als gevolg hiervan overlijdt. Gelukkig is een salmonella infectie lang niet altijd ernstig en indien het wel gaat om een ernstige infectie kan medische hulp een uitkomt bieden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Indien de behandelend arts aan de hand van de salmonella symptomen vermoed dat iemand salmonella heeft, kan hij een ontlastingsonderzoek doen om de diagnose vast te stellen. In sommige gevallen zal er niet alleen worden gekeken naar de ontlasting, maar wordt er tevens een kweek gemaakt. Op die manier kan worden onderzocht om welk type salmonellabacterie het gaat.

Salmonella behandeling

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig bij een salmonella infectie. Het gaat vaak om lichte vormen van een salmonella infectie en deze vormen gaan na een aantal dagen vaak vanzelf over. Wel is het van belang om in ieder geval voldoende te drinken, want door diarree, overgeven en koorts verlies je veel vocht. Dit moet voldoende worden aangevuld, zodat uitdroging kan worden voorkomen. Naast het drinken van voldoende water kun je ook ORS halen bij de drogist of apotheek. Hiermee vul je het vocht nog beter aan. Je kunt met een salmonella infectie gewoon normaal blijven eten.

Indien de klachten ernstig zijn of voor langere tijd aanhouden, kan een behandeling wel noodzakelijk zijn. Neem altijd contact op met een arts als de koorts nog niet is verminderd na drie dagen. Raadpleeg ook altijd een arts indien je tot een van de risicogroepen behoord. De raadplegend arts zal in deze gevallen een antibioticakuur voorschrijven, zodat de bacterie sneller zal verdwijnen.

Hoe kun je salmonella voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een salmonella infectie te voorkomen. Was bijvoorbeeld altijd je handen voordat je gaat koken en na contact met rauw vlees. Bak vlees helemaal gaar en maak groenten, fruit en verse kruiden goed schoon onder stromend water. Indien je bepaalde groenten rauw wilt serveren, kun je deze het beste eerst kort onderdompelen in kokend water.

Gebruik een aparte snijplank voor rauw vlees en was deze direct na gebruik af met heet water en afwasmiddel. Zorg er ook voor dat je bestek dat je hebt gebruikt voor rauw vlees niet daarna voor iets andes gebruikt. Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit, maar kook of bak ze. Bewaar eieren ook altijd in de koelkast. Als laatste is het belangrijk om je handen te wassen nadat je een dier hebt aangeraakt.

Al deze voorzorgsmaatregelen gelden voornamelijk voor de risicogroepen, omdat zij een grotere kans hebben om een salmonella infectie op te lopen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4478x
Toegevoegd: 09-09-2016 12:30
Gewijzigd: 25-09-2016 21:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!