Psoriasis

Psoriasis

PsoriasisPsoriasis is een (chronische) auto-immuunziekte welke voortkomt uit een ontregeling van het immuunsysteem. Psoriasis komt voor bij mensen welke hiervoor een genetische aanleg hebben, psoriasis is dan ook niet besmettelijk.

Psoriasis

Bij psoriasis vindt er een versnelde deling van de hoorncellen in de opperhuid plaats. De hoorncellen vernieuwen zich bij psoriasis patiënten iedere 6 tot 7 dagen, dit proces van het vernieuwen van de hoorncellen neemt normaal gesproken 26 tot 27 dagen in beslag.
Daarnaast worden de hoorncellen verminderd gerijpt.

Psoriasis is een ongevaarlijke aandoening maar kan wel vervellend zijn omdat de huid rode vlekken vertoond, de huid kan gevoelig worden en gaan jeuken. Bij ernstige vormen van psoriasis heeft men een verhoogd risico op een herseninfarct. Voor jonge mensen bestaat er een verhoogd risico op een hartinfarct bij ernstige vormen van psoriasis.

Aantal mensen met psoriasis

In Noord-Europa heeft naar schatting 3% van de bevolking psoriasis, wereldwijd is het aantal mensen met psoriasis naar schatting 2%. Psoriasis komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dient zich meestal voor het 40e levensjaar aan. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 350.000 mensen psoriasis, waarbij naar schatting 42.000 mensen een ernstige vorm van psoriasis hebben.

Verschillende vormen van psoriasis

De meeste voorkomende vorm van psoriasis is ‘gewone psoriasis’: psoriasis vulgaris.

Psoriasis vulgaris

Deze veel voorkomende vorm van psoriasis is te herkennen aan de rode vlekken op de huid en de witte huidschilfers. De rode vlekken met daarop de witte huidschilfers worden plaques genoemd. De overgang tussen de rode vlekken en de onaangetaste huid is hierbij scherp begrensd. Als men plekken van psoriasis vulgaris open krabt kunnen er kleine bloeddruppels verschijnen en laten de huidschilfers los alsof het kaarsvet is. Voor het stellen van de diagnose psoriasis vulgaris wordt hiernaar gekeken zodat men andere huidaandoeningen kan uitstellen.
Het fenomeen van Koebner is een aspecifieke irritatie van de huid welke bij, naar schatting, 20% van de psoriasis patiënten voorkomt. Bij het fenomeen van Koebner ontstaan er nieuwe plaques op plaatsen waar deze nog niet eerder voorkwamen, meestal op plaatsen waar men een wondje heeft gehad. Er kunnen ook veranderingen in de nagels optreden, veranderingen zoals het verkleuring onder de nagel, putjes in de nagel of het brokkelig worden van de nagel.

Naast afwijkingen aan de huid en nagels kunnen er gewrichtsklachten ontstaan. Dit wordt seronegatieve polyartritis genoemd en ontwikkeld zich bij naar schatting 15% van de psoriasis patiënten.

Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa wordt ook wel von Zumbusch psoriasis genoemd en is een acute vorm van psoriasis waarbij er blaasjes gevuld met pus ontstaan, waarbij men koorts heeft. Deze kleine blaasjes gevuld met pus zitten op de ontstoken huid. Plaatsen op het lichaam waar psoriasis pustulosa meestal zit zijn: de romp, de onderkant van de voeten en in de handpalmen. Het kan ook op de nagelbedden voorkomen waarbij het de nagels kan aantasten. Deze acute vorm van psoriasis komt veel voor bij mensen welke roken.

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata is een vorm van psoriasis welke veel bij adolescenten en kinderen voorkomt. Psoriasis guttata is net zoals psoriasis pustulosa een acute vorm van psoriasis en uit zich meestal op plaatsen zoals de romp en de bovenbenen en de bovenkant van de armen. Psoriasis guttata ontwikkeld zich na een streptokokken infectie (keelontsteking), waarna het na een maand of drie vanzelf weer verdwijnt. Bij een derde van de kinderen en adolescenten kan het acute psoriasis guttata zich ontwikkelen naar de chronische psoriasis variant: psoriasis vulgaris.

Psoriasis erytrodermie

Psoriasis erytrodermie is een ernstige vorm van psoriasis, bij deze vorm van psoriasis is de gehele huid over het lichaam aangetast. De gehele huid is rood, maar de kenmerkende plaques zoals bij psoriasis vulgaris zijn minder aanwezig. Psoriasis erytrodermie is ernstig omdat het kan leiden tot complicaties zoals hartfalen, hypothermie of hypoalbuminemie. Psoriasis erytrodermie kan optreden als een reactie van het lichaam op bepaalde medicijnen.

Arthritis psoriasis

Bij arthritis psoriasis zijn de gewrichten chronisch ontstoken. Arthritis psoriasis lijkt op reuma maar is het niet. Bij Arthritis psoriasis is er ook sprake van de aantasting van de huid en nagels zoals bij psoriasis vulgaris.

Oorzaken psoriasis

De wetenschap weet niet wat de oorzaak van psoriasis is. Wat men weet is dat psoriasis een auto-immuunziekte is waarbij genetische aanleg een rol speelt. Naast de genetische aanleg spelen ontsteking stimulerende eigenschappen van genen een rol.

Psoriasis triggers

Triggers zijn niet de oorzaak van psoriasis, maar zijn omstandigheden welke psoriasis aanvallen bij psoriasis patiënten kunnen uitlokken. Triggers voor psoriasis zijn: infecties en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Geneesmiddelen welke psoriasis kunnen triggeren zijn: isotretinoine, clonidine, jodium, carbamazepine, lithium, terbinafine, indometacine, interferon-alfa en antimalariamiddelen.

Van bovenstaande triggers is aangetoond dat deze daadwerkelijk voor een verergering van psoriasis zorgen. Er zijn ook triggers waarvan de wetenschap niet zeker weet of deze psoriasis triggeren, deze zijn: stress, hormonale factoren, het klimaat, roken en sommige vormen van kanker. Deze triggers zijn gebaseerd op ervaringen van psoriasis patiënten.

Naast deze triggers zou voeding een rol kunnen spelen bij het triggeren van psoriasis. Psoriasis patiënten claimen minder last van psoriasis aanvallen te hebben als zij vegetarisch eten, vette vis eten en regelmatig vasten. Het verband tussen psoriasis aanvallen en voeding is echter niet wetenschappelijk bewezen of ontkracht.

Behandelen psoriasis

Onder het behandelen van psoriasis vallen een reeks handelingen welke helpen de klachten te verminderen. Van genezing van psoriasis door deze handelingen is echter geen sprake. Het betreft puur de bestrijding van de symptomen.

Dode huidschilfers losweken

Voor de behandeling van psoriasis zullen op de eerste plaats de dode huidschilfers losgeweekt moeten worden. De dode huidschilfers belemmeren een goede doorluchtig van de huid omdat deze als dikke plakken op de huid zitten. Om de plakken met dode huidcellen los te kunnen weken wordt gebruik gemaakt van speciale middelen, deze middelen vallen onder de verzamelnaam Keratolytica. Een middel wat veel gebruikt wordt voor de verzorging van de huid is Ureum. Ureum is een lichaamseigen stof en heeft de eigenschap vocht vast te houden zodat de huidschilfers los kunnen weken, waarna deze verwijderd kunnen worden.

De onderliggende huid tot rust brengen

Nadat de plakken met dode huidschilfers zijn losgeweekt, kan men bij de onderliggende huid waarna men de huid tot rust kan gaan brengen. De huid kan tot rust worden gebracht met behulp van beschermende crèmes. Men kan de huid laten behandelen door een dermatoloog, maar tegenwoordig zijn er ook speciale crèmes waarmee men thuis zelf de huid kan behandelen. Voor het behandelen van de huid wordt kan ook gebruik worden gemaakt van Uv-licht.

Triggers uit de weg gaan

Onderdeel van de symptomenbestrijding van psoriasis is het verwijden van de in dit artikel eerder besproken triggers.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: senh
Aantal keer gelezen: 4077x
Toegevoegd: 11-02-2016 09:44
Gewijzigd: 11-02-2016 21:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!