Bijbal

Wat zijn de symptomen van bijbalontsteking?

BijbalEen bijbalontsteking is een ontsteking aan de bijbal die achter de teelbal zit in de balzak. Zaadcellen die in de teelbal geproduceerd worden wachten vervolgens in de bijbal op de zaadlozing. Omdat de bijbal en teelbal dicht bij elkaar liggen is het soms lastig om een diagnose te stellen welke ontstoken is. In dit artikel lees je alles over een bijbalontsteking. Een bijbalontsteking is over het algemeen gesproken vrij zeldzaam.

Wat zijn de symptomen van een bijbalontsteking?

Er zijn een aantal symptomen die passen bij een bijbalontsteking. De bijbal kan bijvoorbeeld opzwellen net als het scrotum. De bal voelt gevoelig aan en is rood van kleur. Er kan afscheiding komen uit de plasbuis. Je kan pijn hebben in de maag of onderbuik. Koorts en rilling duiden ook vaak op een ontsteking. Tijdens de geslachtsgemeenschap of zaadlozing kan je pijn krijgen. Je hebt pijn tijdens het plassen en poepen. Of bij inspanning. De lymfeklieren kunnen gaan opzetten. Als je symptomen hebt van een bijbalontsteking neem dan altijd contact op met de huisarts zelfs als je twijfelt. De infectie is zeldzaam, maar zeer ernstig. Je kan er als man onvruchtbaar van worden.

Wat is de oorzaak van een bijbalontsteking?

Een bijbalontsteking ontstaat altijd door een infectie. Een infectie kan op verschillende manieren ontstaan bijvoorbeeld door een SOA of urinewegontsteking. Een prostaatontsteking kan ook de oorzaak zijn. Bof en tuberculose veroorzaakte vroeger regelmatig een bijbalontsteking. Tegenwoordig komen deze ziektes vrijwel niet meer voor in Nederland. Het is dan ook niet snel meer de oorzaak van een bijbalontsteking. Veelvuldig gebruik van speed kan ook een bijbalontsteking veroorzaken. Ouderen mannen lopen ook een groter risico op een bijbalontsteking. De ontsteking komt eigenlijk vrijwel nooit voor bij kinderen. Als een kind pijn heeft aan de balzak dan gaat het meestal om een gedraaide testikel.

Naar de huisarts met een bijbalontsteking

Als je het vermoeden hebt dat je een bijbalontsteking hebt ga dan direct naar de huisarts. Bezoek niet alleen de huisarts, maar neem ook een urinemonster mee. De urine wordt onderzocht op een urineweginfectie. Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van een bijbalontsteking. De huisarts kan eventueel ook een test doen voor een SOA. Dit wordt meestal gedaan om een SOA uit te sluiten. Een SOA is namelijk één van de oorzaken van een bijbalontsteking. Bij een SOA test wordt er een uitstrijkje gemaakt van de urinebuis. Als de huisarts twijfelt dan kan er een echo gemaakt worden van de bijbal. Soms kunnen de klachten ook een teken zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld dat de bijbal gedraaid is.


Behandeling van een bijbalontsteking

Het is belangrijk om bij de diagnose van een bijbalontsteking direct de behandeling te starten. Door snel de behandeling op te starten kan onvruchtbaarheid voorkomen worden. Een bijbalontsteking ontstaat altijd door een infectie met bacteriën. Deze bacteriën kunnen behandeld worden met een antibioticakuur. Een ontsteking in de bijbal kan veel pijn veroorzaken. De huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven tegen de pijn. Dit zijn pijnstillers die gebruikt mogen worden in combinatie met een antibioticakuur. In sommige gevallen kan je doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Een uroloog zal opnieuw onderzoek doen en een diagnose stellen. Uiteraard zal de uroloog een behandeling starten. Ondertussen kan je zelf tegen de pijn een koud kompres tegen de bijbal aanleggen. Daarnaast is het belangrijk om rust te houden en veel te drinken.

Tips bij een bijbalontsteking

Sommige mannen hebben veel pijn door een bijbalontsteking. Er zijn een aantal tips waarmee je de pijn kan verminderen totdat de antibiotica is aangeslagen. Eventueel kan je de pijn in de balzak verminderen door de balzak te ondersteunen. Dit kan met een speciale suspensoir. Dit is een balzak ondersteuner. Deze is te koop bij de apotheek. Het kan ook helpen om een strakke onderbroek te dragen met maandverband onder de balzak. Dit geeft de balzak ook ondersteuning. De meeste mannen liggen het liefste de hele dag in bed tot de pijn over is. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan om een antibioticakuur te beginnen. Je voorkomt zo tevens onvruchtbaarheid door de ondersteuning. Bij veel pijn kan je ook een koud kompres overwegen. Dit kompres kan je tegen de balzak aanhouden. Je kan het kompres eenvoudig zelf maken. Door bijvoorbeeld een plastic zakje te vullen met ijsklontjes. Doe dit plastic zakje in een washandje en hou het kompres tegen de balzak. Je zal merken dat de kou voor verlichting zal zorgen. Een alternatief voor een zakje ijsblokjes is een coldpack bij de apotheek of drogist. Leg wel een theedoek tussen de huid en de balzak. Door de ijszak kan de huid bevriezen en dit kan gevaarlijk zijn en voelt natuurlijk niet prettig aan. Als een SOA de oorzaak is van de bijbalontsteking zorg er dan altijd voor dat je veilig vrijt tot de SOA behandelt is.

Welke medicijnen krijg je bij een bijbalontsteking?

Meestal schrijft een huisarts een antibioticakuur voor om de bijbalontsteking te behandelen. Een antibioticakuur moet altijd afgemaakt worden. Stel dat je geen klachten meer hebt dan moet je wel blijven doorgaan met de kuur. Als je te vroeg stopt met de kuur dan komt de ontsteking vaak weer terug. Een kuur duurt daarom meestal langer dan de klachten. Als een SOA de oorzaak is van de ontsteking dan krijg je een antibioticakuur die ook de SOA aanpakt. Je moet bij een SOA niet alleen zelf een antibioticakuur slikken, maar ook je partner. Daarnaast kan de huisarts sterke paracetamol voorschrijven tegen de pijn. Het is belangrijk om deze verspreid over de dag in te nemen ook als je geen pijn hebt. Je voorkomt met de paracetamol dat je pijn krijgt.

Hoe gaat het verder na de diagnose bijbalontsteking?

Een bijbalontsteking kan zich verder uitbreiden naar het scrotum en de teelbal. Dit is de reden dat er altijd een algemene antibiotica wordt voorgeschreven. De antibiotica helpt uitbreiding van de ontsteking voorkomen. Een week na de behandeling moet je weer terug naar de huisarts. De huisarts bespreekt je klachten en eventueel moet je weer een urinemonster inleveren. De huisarts kan eventueel een lichamelijk onderzoek doen om te kijken of de ontsteking minder wordt. Als je eenmaal een bijbalontsteking gehad hebt kan deze vaker terugkomen. Je moet hier altijd rekening mee houden en goed letten op de symptomen. Als een behandeling met antibiotica niet werkt dan wordt je altijd doorverwezen na een uroloog. Je kan ook een doorverwijzing krijgen als je erg ziek bent van de ontsteking of als je er vaker last van hebt. Als de pijn ondanks de behandeling toeneemt moet je altijd contact opnemen met de huisarts. Hou ook in de gaten of je geen hoge koorts krijgt. Normaal gesproken zou je binnen drie dagen al verbetering moeten merken na een behandeling met antibiotica.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 7621x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:12
Gewijzigd: 15-06-2017 10:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!