Als je koorts hebt, dan wil dat zeggen dat je lichaam zich afzet tegen indringers die je ziek maken. Koorts is namelijk een signaal dat je lichaam laat zien dat het aan het vechten is tegen een virale of bacteriële infectie. Als je lichaamstemperatuur verhoogd is, dan helpt de koorts om de virussen en de bacteriën te bestrijden. Deze gaan namelijk dood door de hoge temperatuur. Als je een bacterie of virus hebt, en je krijgt koorts, dan is dat eigenlijk een goed teken want daar houden een virus en een bacterie niet van. Je voelt je door koorts echter niet fit, soms zelfs behoorlijk ziek. Je temperatuur loopt op, je voelt je rillerig en misschien heb je het ook wel koud en je kunt er door de koorts erg bleek uitzien. Je kunt het ook erg warm krijgen met een rode kleur op je gezicht en het zweet kan je letterlijk uitbreken. Dit kan erg vervelend zijn, je kunt je door de koorts behoorlijk ziek voelen en je gaat het liefste in bed liggen. Weet dan dat de koorts helpt! Het is een heel natuurlijke afweer.
Meestal draag je een bacterie of een virus bij je als je koorts krijgt. De lichaamstemperatuur is “normaal” meestal tussen de 36,5 en de 37,5 graden. Bij koorts en zeker bij koorts in de avond is de temperatuur hoger. Wanneer je koorts hebt wordt deze naarmate de dag verstrijkt hoger, in de ochtend is de temperatuur lager dan in de avond.
Op het moment dat je koorts hebt, zijn er een paar dingen die je wel en niet moet doen. Je kunt het beste inspanning voorkomen, hierdoor kan de koorts namelijk hoger worden. Het is belangrijk dat je op tijd gaat rusten en goed naar je lichaam luistert. Als je koorts hebt dan verlies je veel vocht door het zweten. Daarom is voldoende drinken, beter nog is het om extra te drinken, van belang, zodat je je vochtbalans op peil kunt houden. Je kunt ook gewoon eten waar je zin in hebt. Als je een keer wat minder eet, is dat niet erg, maar houd je gewicht wel in de gaten als de koorts lang aanhoudt.
Als je pijn hebt dan kun je altijd medicatie nemen. Kies dan voor medicatie met een pijnstillende en een koortsverlagende werking. Het helpt dan namelijk bij het herstel van de gewone lichaamstemperatuur. Je hoeft niet meteen naar de huisarts als je een keer koorts hebt, je gaat namelijk pas naar de huisarts als de koorts ongeveer vier dagen of langer aanhoudt of wanneer deze terug blijft komen. Ook als je boven de 40 graden koorts hebt is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Ook als je suf, slap of benauwd bent of wanneer je moet braken of diarree hebt is het goed dat je even contact opneemt met de huisarts. Hij kan je onderzoeken en aangeven wat er aan gedaan kan worden. De huisarts zal in ieder geval de temperatuur opnemen. Bij baby’s en heel jonge kinderen moet je nooit te lang wachten met het consulteren van een arts. Zij drogen namelijk snel uit als ze flinke koorts hebben en weinig of niets drinken.
Als je wilt weten of je koorts hebt, dan kun je dat op verschillende manieren meten. Het meest betrouwbaar is de rectale meting. Dit houdt in dat je een thermometer in je anus brengt. Het is niet prettig en het kan even duren. Maar de meting die je onder je tong of onder je oksel kunt doen is minder betrouwbaar. Er zijn wel goede oor thermometers die je kunt kopen en die werken erg snel en ook erg nauwkeurig. Je moet de thermometer daarbij wel op je trommelvlies richten. Meet de temperatuur ook niet in het oor waar je net op hebt gelegen, want dat oor is vaak warmer.
Je kunt koorts rectaal meten, maar ook oraal, onder je oksel, in het oor en op het voorhoofd of op de slapen. Als je de meest betrouwbare manier wilt dan ga je de koorts rectaal meten. Oraal meten kan ook en dit wordt vaker bij mensen gekozen die rectaal niet zo prettig vinden. De temperatuur kun je ook opnemen in het oor, maar let goed op dit moet je bij een baby niet doen. Bij de meeste kinderen wordt de temperatuur rectaal gemeten. Dit is voor hen ook wel vervelend, maar het geeft wel een duidelijk beeld van hoe hoog de temperatuur van het lichaam is.