De keelholte - ook wel de larynx genaamd - is gelegen tussen de amandelen en het strottenhoofd. Het is mogelijk dat hier een virus binnendringt en en dit kan dan een keelontsteking tot gevolg hebben. Het slijmvlies in de keelholten is dan ontstoken. Twee virussen die een keelontsteking kunnen veroorzaken zijn het adenovirus en het rhinovirus. Een keelontsteking kan daarnaast ook worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar dit is slechts zelfden het geval.
Het is mogelijk dat je last hebt van een acute keelontsteking. Deze ontsteking komt plotseling opzetten en verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele weken. Het kan echter ook voorkomen dat het slijmvlies in de keelholten lange tijd ontstoken blijft en in dat geval spreken we van een chronische keelontsteking. Keelontstekingen die worden veroorzaakt door infectie met een virus zijn in de meeste gevallen onschuldig en een behandeling hiervoor is vaak niet nodig. Als de keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie kunnen de symptomen een stuk heftiger zijn, maar ook deze ontstekingen genezen over het algemeen vanzelf.
Er zijn verschillende factoren die een keelontsteking kunnen veroorzaken. Zoals we hierboven al hebben genoemd kan het gaan om een infectie met een virus of bacterie, maar het kan ook zijn dat je de keel hebt overbelast. Dit laatste kan komen als gevolg van roken of overmatig stemgebruik. Een andere mogelijkheid is dat de keelontsteking wordt veroorzaakt door een aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer of leukemie. Als het gaat om een infectie, spreken we over een keelontsteking. Bij een overbelasting van de keel is dat niet het geval, maar dan kan het wel voorkomen dat de weerstand verzwakt is.
Een infectie met een virus is dus de meest voorkomende oorzaak van een keelontsteking. In het dagelijks leven kom je vaak in contact met virussen, maar meestal worden deze virussen tegengehouden door de huid en de slijmvliezen. In sommige gevallen lukt dit echter niet en treedt het virus het lichaam binnen. Vanaf dat moment noemen we het een infectie en het afweersysteem zal dan in werking treden om het virus tegen te houden. Het kan echter zo zijn dat je afweersysteem is verzwakt, waardoor de kans groter is dat je ziek wordt als gevolg van een infectie met een virus. Bij een keelontsteking is er dan ook meestal sprake van een verzwakte weerstand.
Overal om ons heen en in ons lichaam zijn miljoenen bacteriën aanwezig. Er zijn veel goede bacteriën die juist goed zijn voor onze gezondheid en ons lichaam beschermen tegen virussen, schimmels en slechte bacteriën. Daarnaast zijn er dus ook slechte bacteriën die onbekend zijn voor ons lcihaam en een infectie kunnen veroorzaken. Op deze manier kan een keelontsteking dus ook ontstaan, maar dit is slechts zelden het geval. Vaak is echter niet duidelijk of een keelontsteking is ontstaan als gevolg van een infectie met een virus of een bacteriële infectie.
Zowel virussen als bacteriën zijn overdraagbaar door de lucht. Een keelontsteking ontstaat dan ook door het inademen van lucht waarin het virus of de bacterie die voor een infectie kan zorgen aanwezig is. In veel gevallen wordt een keelontsteking overgedragen via hoesten, niezen of zoenen. Een keelontsteking is dus besmettelijk. Niet elke persoon zal echter direct een keelontsteking oplopen als hij of zij in aanraking komt met deze virussen of bacteriën, want dit is afhankelijk van de weerstand van deze persoon.
De keelontsteking symptomen zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Je krijgt last van keelpijn en slikken voelt onprettig of kan zelfs pijn doen. Het is moeilijker om te eten of te drinken en dit kan sterke gewichtsafname tot gevolg hebben. Een van de keelontsteking symptomen die ook kenmerkend is voor deze ziekte is het feit dat de klieren in de keel opgezet zijn en er roder uit kunnen zien dan normaal met eventueel witte plekjes. Dit kun je zien als je in de keel kijkt. In een groot aantal gevallen gaat de ziekte gepaard met hoge koorts, dus je kunt het ook merken aan een hogere lichaamstemperatuur.
Een keelontsteking is vrijwel altijd onschuldig en gaat vanzelf weer weg. In de meeste gevallen is het dan ook niet nodig om langs de huisarts te gaan. Er zijn echter wel een aantal situaties waarbij het belangrijk is om contact op te nemen met de huisarts. Als je bijvoorbeeld niet meer kunt slikken of drinken, als er ook een huiduitslag ontstaat of als de koorts langer aanhoudt dan drie dagen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Daarnaast wordt dit tevens aangeraden als je steeds zieker wordt, moeilijk je mond kunt openen of als de keelontsteking symptomen langer aanhouden dan zeven dagen. Verder doe je er goed aan om naar een arts te gaan als je ook een ziekte hebt die je weerstand vermindert.
Indien je kind een keelontsteking heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen als het kind geen speeksel kan wegslikken of erg ziek is. Ook als het kind benauwd is, is het verstandig om langs de dokter te gaan.
Als je naar de huisarts gaat, zal hij of zij de klieren in de hals onderzoeken en voelen. De keelontsteking symptomen zijn erg kenmerkend en daarom hoeft er vaak geen uitgebreid onderzoek te worden gedaan. Het kan echter in sommige gevallen voorkomen dat de huisarts ervoor kiest om ook een bloedonderzoek te doen.
Een behandeling is over het algemeen dus ook niet nodig, aangezien de ziekte meestal vanzelf overgaat. Als de symptomen echter heel hevig zijn of de ontsteking lang aanhoudt, kan er wel voor worden gekozen om een behandeling te doen. De behandeling kan wel alleen worden ingezet als het om een keelontsteking gaat die is veroorzaakt door een bacteriële infectie. De infectie wordt namelijk behandeld met een antibioticakuur en hiermee kunnen enkel bacteriën worden tegen gegaan.
Een bacteriële infectie kan in sommige gevallen ernstige complicaties met zich meebrengen, zoals een uitbreiding van de ontsteking rondom de keelamandelen en acuut reuma. In andere gevallen kan er ook abcesvorming optreden. Antibiotica helpt om deze complicaties te voorkomen en de ziekteduur zal door deze behandeling ook worden verkort. Als er toch een abces wordt gevormd, dan zal de pijn meer toenemen en wordt het slikken steeds moeilijker. Het kan zelfs zo zijn dat het niet meer lukt om de mond open te doen. Daarom dient een abces in veel gevallen geopend te worden door een KNO-arts.
Je kunt zelf de keelontsteking symptomen iets verlichten, zodat de pijn minder wordt en slikken of praten makkelijker. Het helpt vaak niet om een pijnverzachtend middel te nemen, ook al kan paracetamol in een hoge dosering wel helpen. Om de pijn te verzachten kun je echter beter ijsjes eten of koud water drinken. Hierdoor zal de zwelling ook iets krimpen. Daarnaast kun je drop eten, zodat de keel prettiger zal aanvoelen. Het drinken van kamillethee kan ook helpen, omdat de keel hierdoor ontsmet wordt. Verder kun je ervoor kiezen om Strepsils in te nemen.
Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk van de keelontsteking af en gelukkig kun je zelf ook proberen om de ziekteduur te verkorten. Probeer voldoende rust te nemen en gezond te eten, zodat je weerstand zal verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf kan herstellen door de virussen (of bacteriën) uit te schakelen. Verder kan het heel goed werken om met zout water te gorgelen, omdat dit een ontsmettende werking heeft. Eventuele nieuwe virussen of bacteriën hebben dan minder kans om zich in het slijmvlies te vestigen en te groeien.
Het is vrijwel niet mogelijk om een keelontsteking te voorkomen, maar het is wel zo dat je een mindere groot risico loop als je weerstand hoger is. Je weerstand beschermt je lichaam namelijk tegen infecties. Daarom is het belangrijk om in het dagelijks leven voldoende rust te nemen en gezond te eten. Regelmatig groenten en fruit eten kan ook helpen om een keelontsteking te voorkomen.