Tips tegen keelpijn

Tips tegen keelpijn

Tips tegen keelpijnKeelpijn kan erg vervelend zijn. Slikken doet pijn, je stem wordt hees en ook praten doet pijn. Gelukkig zijn er verschillende middelen om je klachten te verminderen. Wij geven je enkele tips tegen keelpijn.

Oorzaak van je keelpijn

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Je keel kan bijvoorbeeld pijn doen doordat je hebt geschreeuwd of doordat je te veel hebt gepraat. Ook de lucht kan keelpijn veroorzaken, met name het inademen van droge lucht. Maar je keelpijn kan ook veroorzaakt worden door een keelontsteking. Een keelontsteking kan je herkennen aan witte plekjes op je amandelen en in je keel. Een keelontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die streptokokken worden genoemd.

Tips tegen keelpijn 1: Geef je keel rust

Heb je last van je keel? Gun je keel dan wat rust. Probeer zo min mogelijk te praten en vermijd schreeuwen. Helemaal stil zijn is natuurlijk lastig. Als je toch praat, kan je het beste gewoon normaal praten. Velen van ons hebben de neiging om te gaan fluisteren, maar fluisteren is juist slechter voor je stem dan normaal praten.

Tips tegen keelpijn 2: Drink verstandig

Alcohol is niet goed voor je gezondheid, en zeker niet als je keelpijn hebt. Vermijd alcohol daarom. Ook melkproducten kun je als je keelpijn hebt beter niet drinken, omdat je hiervan meer slijm in je keel krijgt. Om toch je dagelijkse portie calcium binnen te krijgen, kan je noten of calciumrijke groente eten. Zure zuivelproducten, zoals yoghurt, naturel kwark en karnemelk kan je wel gewoon nemen.

Tips tegen keelpijn 3: Verlicht de pijn met koude dranken

Je kunt je keelpijn verlichten door koude vloeistoffen te drinken. Denk hierbij aan koud water of vruchtensappen. Ook waterijsjes werken goed om je keelpijnklachten te verminderen.

Tips tegen keelpijn 4: Verlicht de pijn met snoepjes of dropjes

Zuigen op een dropje of zuurtje helpt ook om de pijn te verzachten. Of neem een ijsklontje. Zo combineer je zuigen met kou, waardoor het extra goed werkt. Er zijn ook vele speciale zuigtabletten op de markt. Deze tabletten helpen ook om je pijn te verzachten, maar het is niet bewezen dat ze beter werken dan zuigen op bijvoorbeeld een dropje. Wel zijn ze een stuk prijziger.

Let op: in sommige zuigtabletten zitten pijnstillers. Deze kunnen bijwerkingen hebben en je kunt deze zuigtabletten daarom niet onbeperkt gebruiken. Controleer dus altijd op de verpakking wat de bestanddelen van de zuigtablet zijn.

Tips tegen keelpijn 5: Neem honing tegen keelpijn

Honing heeft antibacteriële eigenschappen en werkt daardoor goed tegen keelpijn. Vele studies hebben aangetoond dat honing een effectief middel is om zowel inwendige als uitwendige infecties te bestrijden. Daarnaast heeft honing ook nog eens een verzachtende werking. Je kan gewoon een lepel pure honing nemen, maar je kan er ook een drankje mee maken. Bijvoorbeeld door het te mengen met wat lauw water en citroensap. Doe jij je honing liever door je thee? Laat de thee dan eerst wat afkoelen voordat je de honing toevoegt. Als je honing in kokend heet water doet, gaan veel van de helende eigenschappen verloren.

 

Let op: lang niet alle honing is even effectief. Veel honingsoorten die in de supermarkt te verkrijgen zijn, hebben door de bewerking hun belangrijke helende eigenschappen verloren. Biologische koudgeslingerde honing is het beste.

Tips tegen keelpijn 6: Keelpijn verminderen met kaneel

Veel van ons kennen kaneel alleen als lekkere smaakmaker voor gebak zoals appeltaart, maar wist je dat kaneel ook heel gezond is? Het helpt onder andere goed tegen keelpijn doordat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Kaneel werkt vooral goed in combinatie met honing. Je kan daarom ook wat kaneel toevoegen aan je drankje met honing en citroen. Ook kan je een potje honing mengen met kaneel, zodat je daar gemakkelijk dagelijks of meerdere keren per dag een lepeltje uit kan nemen.

Tips tegen keelpijn 7: Gember tegen keelpijn

Nog een natuurlijk middel dat goed tegen keelpijn helpt: gember. Ook gember heeft een antibacteriële en ontstekingsremmend werking. Bovendien helpt het om het slijm in je keel op te lossen. Gemberthee is daarom een echte aanrader. Neem een stukje verse gemberwortel, schil deze en snijd ik plakjes. Doe deze plakjes in een pan met wat water, breng aan de kook en klaar is je gemberthee. Breng de thee, nadat deze wat is afgekoeld, op smaak met wat honing. Gember heeft van zichzelf een vrij scherpe smaak. Je kunt deze thee ook gebruiken om mee te gorgelen.

Wil jij altijd verse gemberthee in een handomdraai? Neem dan een hele of meerdere gemberwortels en schil en snijd deze. Vervolgens doe je de gember stukjes in je keukenmachine of blender en voeg je een kleine hoeveelheid water toe. Laat de keukenmachine of blender draaien tot het mengsel zo goed als glad is. Verdeel het gembermengsel vervolgens over ijsblokjesvormpjes en vries deze in. Zodra je zin hebt in gemberthee, hoef je enkel een van je gemberijsblokjes uit de vriezer te halen en deze samen met kokend water in een theekopje te doen.

Tips tegen keelpijn 8: Keelpijn verminderen met kruidenthee

Naast gemberthee zijn er nog meer theesoorten die goed helpen tegen keelpijn. Deze kruidentheesoorten helpen namelijk ook goed om je keelpijn te verminderen:
• Zoethoutthee
• Kamillethee
• Brandnetelthee
• Rozenbottelthee
• Rozemarijnthee
• Saliethee
• Vlierbessenthee
• Tijmthee
Ook deze theesoorten kan je ook gebruiken om mee te gorgelen.

Tips tegen keelpijn 9: Gorgel met water en zout

Gorgelen met water en zout helpt tegen keelpijn doordat het je keel schoonmaakt en doordat zout een ontsmettende werking heeft. Neem een halve liter gekookt water en los hier een eetlepel zeezout in op. Laat de zoutoplossing vervolgens afkoelen. Zodra het afgekoeld is, neem je een slok, gorgel je een tijdje en daarna spuug je het water weer uit. Erg smakelijk is dit niet, maar wel effectief. Je kan eventueel ook wat citroensap toevoegen aan je zoutoplossing. Kan je niet tegen de smaak van de zoutoplossing of vind je dit te omslachtig? Dan kan je ook een speciaal gorgeldrankje halen in de supermarkt, drogisterij of apotheek.

Medische behandeling

Als niks anders helpt, kan je ervoor kiezen om paracetamol of een andere pijnstiller te nemen. Blijft je keelpijn aanhouden? Of worden je klachten erger? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Indien het nodig is, kan deze antibiotica voorschrijven. Antibiotica zorgt ervoor dat je geen anderen besmet en voorkomt dat de ontsteking zich in je lichaam uitbreidt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 13408x
Toegevoegd: 15-08-2015 14:55
Gewijzigd: 22-08-2015 13:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!