Acne

Acne: de oorzaken, de behandeling en de preventie ervan

AcneAcne treft zowel tieners, adolescenten alsook oudere patiënten. Acne kan littekens veroorzaken en een verminderde levenskwaliteit tot gevolg hebben. Vroege behandeling is belangrijk om acne littekens te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op wat acne is, wie het krijgt, wat de oorzaken zijn en welke behandelingen mogelijk zijn voor welk type acne.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening bij ongeveer 80% van de adolescenten voorkomt. Deze vervelende huidziekte heeft een psychologische impact op patiënten. Elke ochtend wordt men geconfronteerd met de angst om nieuwe puistjes te ontdekken in de spiegel. Gelukkig is het niet overdraagbaar. Het is toe te schrijven is aan de verhoging van sebumafscheiding via de talgklieren. Dit veroorzaakt een vette huid, kleine cysten, rode pukkels en comedonen. Acne kan leiden tot langdurige ontstekingen van de haaropeningen. Deze vervelende huidziekte wordt gekoppeld aan een overmatige talgproductie geproduceerd door de talgklieren. Puistjes verschijnen op het gezicht, hals, borst, schouders of rug. Bij mensen met een combinatiehuid verschijnt acne vooral op de T-zone van het gezicht - het voorhoofd, de neus en kin.
Acne wordt gekenmerkt door een vette huid en wordt vaak met verschillende soorten puistjes geassocieerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen retentieletsels (gesloten comedonen of rode puistjes met een wit knopje of knobbeltjes), cysten en markeringen die tijdelijk of permanent littekens achterlaten kunnen.
De aandoening begint meestal bij de adolescentie en eindigt normaalgezien voor de leeftijd van 25 jaar. Het is niet levensbedreigend, maar men kan er wel hinder en psychosociale problemen door ondervinden. Ook kan acne gemarkeerde en permanente littekens achterlaten.

Wie heeft er last van acne?

Tijdens de puberteit geeft de productie van geslachtshormonen, gebaseerd op testosteron, aanleiding tot de ontwikkeling van een vette, glanzende huid. Sebum hoopt zich op in de verstoppende poriën en vormt comedonen en microkysten of ontstekingsletsels. Bij ernstige acne kunnen er knobbeltjes verschijnen met een diameter van vijf millimeter. In zijn verzwarende vorm, acne conglobata, vormen diepe abcessen zich op het gezicht en ook op de rug. Acne in zuigelingen manifesteert zich in de vorm van blaasjes op het gezicht en/of rug. Dit houdt slechts enkele weken tot enkele maanden aan.
Bij volwassenen kan acne zich manifesteren in verschillende vormen: comedonen, microkiemen, papulo-nodulaire acne en in het geval van ernstige acne kan er zich een duidelijke ontsteking ontwikkelen van de knobbeltjes. De prevalentie bij volwassen vrouwen is hoger dan bij volwassen mannen. Bij vrouwen wordt dermatose vaker gemanifesteerd door puistjes rond de mond en kin, terwijl dit bij mannen vaker wordt gezien op de rug en nek.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Hormonen zijn een van de belangrijkste oorzaken van acne bij volwassenen. Bij vrouwen kan de intensiteit van dermatose variëren afhankelijk van de menstruatiecyclus. Progesteron geproduceerd voor de menstruatie stimuleert de activiteit van de talgklieren. Sommige orale anticonceptiemiddelen kunnen ook acne bevorderen bij volwassen vrouwen.
Tijdens de puberteit veroorzaakt de hormonale piek een overproductie van talg die de poriën van de huid verstopt. Bij vrouwen kunnen hormonale schommelingen vóór de menstruatie leiden tot opflakkeringen van acne. Acne kan ook (maar zelden) worden geïnduceerd door de disfunctie van de eierstokken of bijnieren.
Tevens wordt stress vaak beschuldigd van allerlei kwalen, dus soms wordt het ook verantwoordelijk gesteld voor de verschijning van acne. Het is bekend dat stress het hormoonniveau beïnvloeden kan. Het kan dus van invloed zijn op de ontwikkeling van deze vervelende huidziekte. Deze beschuldiging is gebaseerd op de aanwezigheid van talrijke zenuwcellen in de buurt van de talgklier. Deze cellen kunnen een stof produceren die bij het vrijkomen onder stress de talgproductie kan stimuleren.
Andere externe oorzaken van puistjes zijn onder meer het innemen van medicijnen (cortisone, lithium, isoniazid), blootstelling aan bepaalde chemicaliën die de poriën van de huid verstoppen, of werken in de buurt van frituurolie.


Hoe acne behandelen?

Acne moet lokaal worden behandeld. Reinig je huid dagelijks met niet-agressieve producten aangepast aan de vette huid. Dit komt de vermindering van de talgafscheiding ten goede. Afhankelijk van het type acne kan de behandeling worden gecombineerd of beperkt tot:
• producten die vitamine A bevatten;
• lokale ontstekingsremmende producten;
• lokale antibiotica.
Daarnaast kan er ‘s ochtends een vochtinbrengende crème worden aangebracht.
Bij retentieacne past men meer een lokale behandeling toe, terwijl bij ernstige acne een specifieke therapeutische aanpak noodzakelijk is. De lokale behandeling bestaat uit het verwijderen van dode huidcellen en het reinigen van poriën van de huid. In de meest ernstige gevallen wordt een antibioticaplotion voorgeschreven. Mondbehandeling houdt in dat orale anticonceptiemiddelen worden gebruikt om hormoonactiviteit (in vrouwen) of orale antibiotica (tetracycline, minocycline) te reguleren voor de meest extensieve en langdurige dermatoses.
Voor ernstige acne, of acne conglobata, bestaan er orale behandelingen in de vorm van antibiotica. Bij vrouwen kan men een hormonale behandeling inzetten. Bij ernstige acne kunnen dermatologen Roaccutane voorschrijven. Dit is een afgeleide van vitamine A die een parallel gebruikt kan worden met een orale anticonceptie. Omdat dit product zeer ernstige problemen kan veroorzaken in het ongeboren kind mag dit nooit tijdens de zwangerschap worden genomen of genomen worden door vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden. Als de behandeling strikt gevolg wordt, geeft deze steevast goede resultaten. Littekens veroorzaakt door deze vervelende huidziekte kunnen dan weer worden verminderd door middel van lasertherapie.

Hoe acne voorkomen?

Gelukkig kunnen we ook acne voorkomen met de juiste behandeling. Deze behandeling van acne impliceert ook preventie van de ontwikkeling van nieuwe puistjes. Sommige factoren kunnen acne verergeren zoals langdurige wrijving of contact met haar of helm of kap, blootstelling aan de zon die alleen een voorbijgaande verbetering veroorzaakt. In geval van blootstelling aan de zon moet een aangepaste beschermende crème worden aangebracht op de risicogebieden (gelaat, borst, rug). Ook verhoogt het aanraken van de puistjes het risico op ontsteking omdat de kiemen zich zo verspreiden kunnen. De opflakkering van acne bij volwassen kan worden beperkt door te stoppen met roken: net als de zon veroorzaakt tabak een verdikking van de huid en een heropleving van puistjes. Bovendien moet de huid grondig worden gereinigd om overtollig talg te voorkomen. Het gebruik van vettige producten wordt afgeraden. Een dagelijkse lotion om make up te verwijderen wordt aanbevolen voor vrouwen. Mannen kunnen ochtends en ’s avonds de huid reinigen met een hypoallergene zeep die is aangepast aan hun huidtype. Aanwezigheid van een hairband op het voorhoofd, haar dat permanent in contact staat met de zijkanten van het gezicht, langdurig dragen van een helm of kap moet worden vermeden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Laura1989
Aantal keer gelezen: 2345x
Toegevoegd: 10-02-2018 14:29
Gewijzigd: 15-02-2018 12:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!