Nierbekkenontsteking: symptomen en oorzaken
Een nierbekkenontsteking is een vervelende en ernstige aandoening waarbij de wand van het nierbekken is ontstoken. De ontsteking gaat vaak gepaard met koude rillingen, hoge koorts en pijn in de rug of de zij. Het is van belang dat de ontsteking tijdig wordt behandeld, omdat er anders nierinsufficiƫntie zou kunnen optreden. In dit artikel vertellen wij je over de nierbekkenontsteking symptomen, de oorzaken en de behandeling.
Symptomen
Een nierbekkenontsteking kan voorkomen in één of beide nieren. Kenmerkende nierbekkenontsteking symptomen zijn een hoge koorts en koude rillingen. Verder komt pijn in de rug of de zij ook regelmatig voor. De ontsteking kan ook misselijkheid veroorzaken en dit kan weer gepaard gaan met braken. Sommige personen krijgen eveneens last van buikpijn, omdat ze onbewust hun buikspieren aanspannen.
Het kan voorkomen dat je net als bij een blaasontsteking een branderig of pijnlijk gevoel krijgt bij het plassen. Hierbij kun je ook te maken krijgen met pijn in de onderbuik. Andere nierbekkenontsteking symptomen zijn bijvoorbeeld sporen van bloed in de urine of urine die er troebel uitziet. Zeer zelden krijgt iemand met een nierbekkenontsteking te maken met algehele malaise. Als je enkele symptomen herkent en een nierbekkenontsteking vermoedt, kun je het beste direct contact opnemen met de huisarts.
Complicaties
Het is belangrijk dat een nierbekkenontsteking tijdig wordt behandeld, omdat er anders ernstige complacties kunnen optreden. Zonder behandeling zullen de nieren namelijk langzamerhand als gevolg van de ontsteking steeds slechter gaan functioneren. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen van de stofwisseling zich ophopen in het bloed. Als de nieren zo slecht functioneren, noemen we dit ook wel nierinsufficiëntie. Vaak is er dan een niertransplantatie nodig, omdat de nier(en) niet meer te redden zijn.
Oorzaken
De veroorzaker van een nierbekkenontsteking is een bacteriesoort die bij iedereen in de darmen leeft. Deze bacteriën kunnen echter ook voorkomen rondom te plasbuis en vervolgens via de plasbuis de blaas binnengaan. Via de urineleiders kunnen ze vervolgens opstijgen tot in de nieren en zo kunnen de bacteriën een ontsteking in de wand van het nierbekken veroorzaken. In zeldzame gevallen is de bacterie in het nierbekken terecht gekomen via het bloed. Het komt ook wel eens voor dat de E. coli bacterie de veroorzaker is van de ontsteking in de wand van het nierbekken.
Kinderen en zwangere vrouwen hebben meer kans om een nierbekkenontsteking te krijgen. Het risico op deze ontsteking is ook groter bij personen met nierstenen of diabetes mellitus. Bij een afwijkende aanleg van de urinewegen kun je ook eerder te maken krijgen met een nierbekkenontsteking, omdat bacteriën zich dan sneller in de urinewegen en het nierbekken kunnen nestelen.
Diagnose
De huisarts kan aan de hand van een urineonderzoek de diagnose nierbekkenonsteking stellen. Je dient zelf wat urine in een schoon potje op te vangen en binnen twee uur naar de huisarts te brengen voor dit onderzoek. Binnen een dag kan de arts je vaak al vertellen of het inderdaad om een nierbekkenontsteking gaat. Verder wordt er nog een kweek van de urine gemaakt, zodat de arts erachter kan komen welke bacterie de ontsteking heeft veroorzaakt. Aan de hand hiervan kan hij bepalen welke medicijnen het beste kunnen helpen tegen de ontsteking. Op deze uitslag moet je ongeveer een week wachten.
Behandeling
Een ontsteking aan het nierbekken moet worden behandeld met antibioticakuur. De dokter schrijft je over het algemeen ciprofloxacine voor. Mannen krijgen In een aantal gevallen geeft de dokter echter amoxicilline-clavulaanzuur mee. Deze kuur duurt voor mannen 14 dagen en voor vrouwen en kinderen 10 dagen.
Het is van belang dat de kuur altijd wordt afgemaakt. Tegen de pijn van de ontsteking kan paracetamol of een ander soort pijnstiller worden gebruikt. Als de klachten niet minder wordt na het starten van de kuur of als je zieker wordt en meer pijn krijgt, dien je direct contact op te nemen met de dokter. De antibioticakuur werkt dan namelijk niet en er moeten dan worden gekeken welke antibiotica je wel kan helpen.
Als de antibioticakuur wel direct aanslaat, merk je na twee dagen al veel veranderingen. De koorts zakt en de andere klachten zullen ook verminderen. Na twee dagen ga je nog sneller vooruit en je zult zien dat het elke dag beter gaat. Blijf je na de kuur toch nog wat klachten houden? Dan is het nodig dat er nogmaals een urineponderzoek wordt gedaan. Je dient dan opnieuw een potje met urine bij de huisarts langs te brengen.
Wat kun je zelf doen?
Als je een nierbekkenontsteking hebt, kun je het beste rust houden tot de koorts in ieder geval is verdwenen. Rust is echter niet alleen goed om de koorts te verminderen, maar helpt het lichaam ook om zich te herstellen. Daarnaast is het vak belang om veel water te drinken om de doorstroming te bevorderen.. Ben je vaak misselijk en moet je dan ook braken? Drink dan steeds kleine beetjes water, want anders houd je het vocht niet binnen. Ook moet je je plas niet ophouden en je blaas steeds helemaal leeg plassen. Zo blijft de urine in ieder geval goed doorstromen.