Voorhoofdsholteontsteking

Voorhoofdsholteontsteking: symptomen

VoorhoofdsholteontstekingEen voorhoofdsholteontsteking kan bij iedereen voorkomen. Kinderen jonger dan acht hebben hier echter zelden last van, aangezien bij hen de bijholten in het hoofd nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Bij een voorhoofdsholteontsteking is het slijmvlies in een of meerdere bijholten ontstoken als gevolg van een ophoping van slijm. In dit artikel vertellen we je meer over de voorhoofdsholteontsteking symptomen en hoe je deze kunt behandelen.

Hoe ontstaat een voorhoofdsholteontsteking?

Meestal ontstaat een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een verkoudheid of een allergie, zoals hooikoorts. Hierdoor zwelt het slijmvlies in de neus namelijk op. De afvoerkanaaltjes die de neus met de bijholten verbinden kunnen dan verstopt raken en het slijm in de bijholten zal zich gaan ophopen. De voorhoofdholteonsteking kan ontstaan als gevolg van de bacteriën, virussen en schimmels die zich in het opgehoopte slijm bevinden. In ongeveer 75% van de gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een bacterie.

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

De symptomen voorhoofdsholteontsteking worden over het algemeen ingedeeld in twee verschillende fases. Tijdens de eerste fase lijken de klachten nog te wijzen op een gewone verkoudheid, maar in de tweede fase treden er echt kenmerkende symptomen op voor een voorhoofdsholteonsteking. Een voorhoofdsholteontsteking geneest over het algemeen automatisch en de klachten verdwijnen na ongeveer tien dagen. In sommige gevallen kunnen er echter ook complicaties optreden, waardoor je hier langer last van zult houden.

Eerste fase

In de eerste fase van de voorhoofdsholteonsteking treden er enkel klachten op die kenmerkend zijn  voor een normale verkoudheid. Een verstopte neus en een loopneus zijn veel voorkomende klachten en veel niezen komt ook regelmatig voor. Verder kun je in deze fase te maken krijgen met tranende ogen of hoofdpijn. In sommige gevallen voelt de keel droog aan en kan ook droog aanvoelen. Koorts is een ander symptoom dat kan optreden bij een voorhoofdsholteonsteking.

Tweede fase

Tijdens de tweede fase merken veel mensen pas dat het om een voorhoofdsholteontsteking gaat, omdat er dan pas kenmerkende symptomen voor deze aandoening optreden. in deze fase houd je ook nog last van de verkoudheidsklachten, maar je ondervindt meestal ook een bonzende, soms hevige hoofdpijn en een drukkend of vol gevoel in het hoofd. Voornamelijk bij het bukken kun je te maken krijgen met dit volle, drukkende gevoel.

Geelgroen snot uit de neus is eveneens een klacht waaraan je een voorhoofdsholteontsteking kunt herkennen en het is mogelijk dat hier sporen van bloed in voorkomen. Bij sommige mensen kan tijdens het kauwen van voedsel de reuk en smaak verdwijnen en het kan voorkomen dat je pijn in de kiezen krijgt. Verder kan er in deze fase ook in een enkel geval koorts optreden.

Mogelijke complicaties

De voorhoofdsholteontsteking symptomen verdwijnen in de meeste gevallen automatisch binnen tien dagen en de meeste mensen houden hier dus niets aan over. Echter kan het ook voorkomen dat de symptomen chronisch worden en je er nog lange tijd last van hebt. Als de ontsteking is veroorzaakt door een allergie, is de kans hierop groter. Ga daarom altijd langs de huisarts als er een mogelijkheid is dat een allergie de veroorzaker is.

Verder is het goed om contact op te nemen met de huisarts als de klachten niet na tien dagen verdwijnen of als je langer dan drie dagen last hebt van koorts. Neem je pijnstillers tegen de pijn en lijken deze niet te werken? Dan kun je ook het beste een arts raadplegen.

Hoe kunnen de voorhoofdsholteontsteking symptomen worden behandeld?

Er zijn geen medicijnen die je kunnen genezen van een voorhoofdsholteontsteking, maar het is wel mogelijk om de symptomen te behandelen. In sommige gevallen schrijft een arts nog wel eens antibiotica voor wanneer de ontsteking is veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Echter weten we niet of dit wel helpt.

Het kan helpen om antihistaminemedicijnen te nemen, indien de ontsteking is veroorzaakt door een allergie. Hiermee kan de allergie worden verminderd en daarmee ook de voorhoofdsholteontsteking symptomen. Verder kun je de bijholten laten leegmaken door een KNO-arts bij een ernstige voorhoofdsholteontsteking. Hiervoor moet soms eerst een endoscopische bijholteoperatie worden gedaan.

Wat kun je zelf doen om de symptomen te verminderen?

Ook al is er geen echte behandeling voor een voorhoofdsholteontsteking; er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen. Als je veel last hebt van hoofdpijn, kun je bijvoorbeeld pijnstillers innemen. Verder kun je je hoofd tweemaal daags stomen door je gezicht boven een kom kokend water te houden met een handdoek over je hoofd en in te ademen via je neus. Hierdoor wordt het slijm dat in de bijholten en de neus vastzit dunner en kan het beter worden afgevoerd.

Een andere mogelijkheid om de voorhoofdsholteontsteking symptomen te verminderen is druppelen met een neusspray. De spray zorgt ervoor dat de zwellingen in de bijholten en de neus minder worden en de afvalproducten kunnen vervolgens beter worden afgevoerd. De neusspray is bij elke drogist of apotheek verkrijgbaar en het wordt aangeraden om dit driemaal daags te gebruiken.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de ontsteking niet wordt verergerd?

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de voorhoofdsholteonsteking wordt verergerd. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het goed om met deze factoren rekening te houden. Als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking, kun je het beste niet of zo weinig mogelijk roken. Hierdoor wordt het slijmvlies in de bijholten en de neus namelijk geïrriteerd en de zwellingen kunnen zo langer blijven bestaan.

Verder is het van belang dat je bij een voorhoofdsholteontsteking overdruk op de neus probeert te voorkomen. Snuit je neus zo min mogelijk en knijp tijdens het snuiten niet beide neusgaten tegelijk dicht. Als je dit wel doet, ontstaat er een overdruk in de neusholte. Als gevolg hiervan kunnen er vuile stoffen in de bijholten worden geperst. Ook is het van belang om zoveel mogelijk door de neus te blijven ademen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5173x
Toegevoegd: 20-10-2015 11:20
Gewijzigd: 23-10-2015 21:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!