Eén van de bekendste symptomen is een brandend gevoel op de borst. Je hebt in eerste instantie het idee dat je maagproblemen hebt. Soms straalt de pijn op de borst uit naar de armen, nek, kaak of rug. De schouder, pols of arm kunnen een verdoofd gevoel krijgen. De meeste patiënten krijgen last van een drukkend gevoel op de borst bij inspanning. Het is belangrijk om te kijken of de symptomen 15 minuten of langer aanhouden of vrij kort van duur zijn. Als de klachten 15 minuten of langer aanhouden na de inspanning moet je direct naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk is er direct een operatie nodig om de hartkramp te bestrijden. Als de symptomen korter duren is het ook slim om naar de huisarts te gaan.
De symptomen van hartkramp ontstaan meestal tijdens een inspanning. Dit kan sporten zijn, maar ook traplopen of boodschappen. Tijdens opwinding kunnen de klachten ook ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een ruzie of boosheid. Maar ook de plotselinge wisseling van de temperatuur kan invloed hebben. Bijvoorbeeld als je van binnen naar buiten gaat waarbij de temperatuur flink verschilt. Spanning, stress en roken kan ook symptomen van hartkramp veroorzaken. Soms krijg je ook last van hartkramp klachten na de maaltijd. Dit is de reden dat hartkramp vaak verward wordt met brandend maagzuur.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je te maken kan krijgen met de symptomen van hartkramp. Eén van de oorzaken is bijvoorbeeld dat de kransslagader dicht slipt. Als de bloedvaten nauwer zijn stroomt er minder bloed en zuurstof doorheen. Je hart krijgt hierdoor bij inspanning een zuurstoftekort. Een andere oorzaak is een aandoening aan de hartklep. Het bloed stroomt hierdoor terug naar andere hartruimten. Hierdoor kan het hart minder goed druk opbouwen en het bloed rondpompen. Nog een oorzaak is ernstige hartritmestoornissen. Door hartritmestoornissen wisselt het constant hoeveel bloed er door het hart heen pompt. Het zuurstofgehalte kan hierdoor telkens veranderen en klachten geven. Soms is de oorzaak te vinden in de longen, spieren of maag.
Naast de standaard symptomen zijn er ook aandoeningen die vaag zijn. Je hebt niet echt in de gaten dat ze te maken hebben met de hartkramp waar je last van hebt. Je hebt bijvoorbeeld al dagen last van abnormale vermoeidheid. Of je hebt last van kortademigheid en duizeligheid. Ondanks dat je zo moe bent slaap je slecht. Dit soort symptomen kunnen te maken hebben met een hartkramp. Vrouwen hebben vaak andere symptomen dan mannen bij hartklachten. Bijzonder is dat ze soms dit soort symptomen hebben in plaats van de gewone symptomen bij een hartkramp. Helaas wordt een hartkramp hierdoor te laat ontdekt met grote gevolgen. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen als je het vermoeden hebt dat je last hebt van een hartkramp.
Hartkramp klachten kunnen zo erg zijn dat er medische spoed bij komt kijken. Bel altijd direct 112 als je het vermoeden hebt dat je problemen hebt met het hart. Bijvoorbeeld als je een beklemmend gevoel op de borst hebt. Als de pijn benauwend is en je pijn hebt op de borst die uitstraalt moet je altijd 112 bellen. Ben je een vrouw en straalt de pijn niet uit? Bel dan ook 112 de klachten zijn bij vrouwen vaak anders. Bel altijd 112 als de pijn langer duurt dan vijf minuten in rust. Bel ook 112 als je bij de pijn begint te zweten of misselijk wordt. Heb je al de diagnose hartkramp gekregen? Probeer met een pilletje onder de tong of een spray de pijn te verminderen. Gaat de pijn niet weg? Bel dan ook 112. De klachten kunnen soms wijzen op een hartinfarct in plaats van hartkramp.
De arts kan aan de hand van het verhaal van de patiënt vaak al achterhalen dat er iets mis is met het hart. De arts stelt meestal vragen of je de pijn al vaker gehad hebt en hoe lang de pijn aanhoud. Daarnaast kijkt de arts naar het risico op hart- en vaatziekte. Als je bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte hebt of diabetes dan heb je een groter risico op hartkramp. Je leeftijd kan ook meespelen in het stellen van een diagnose. Nadat het risico bepaalt is wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Er wordt bijvoorbeeld een hartfilmpje gemaakt en een echo van hart. Doordat de symptomen van hartkramp opspelen met inspanning kan er een inspanningsonderzoek uitgevoerd worden. Soms kan er besloten worden om een CT-scan te maken van het hart.
Als de diagnose hartkramp gesteld is wordt er eerst gekeken naar de leefstijl. Wat kan er bijvoorbeeld veranderd worden om gezonder te gaan leven? Als je overgewicht hebt kan je het advies krijgen om te gaan lijnen. Daarnaast wordt een diëtist aangeraden om gezond te gaan leven. Daarnaast wordt er geadviseerd om te stoppen met roken en voldoende te bewegen. Naast een gezonde levensstijl worden medicijnen aangeraden. Vaatverwijders, bétablokkers en antistollingsmiddelen kunnen voorgeschreven worden. Meestal kan hartkramp met medicijnen prima behandeld worden. Je kan de klachten onder controle krijgen. Vooral als je medicijnen combineert met een gezonde levensstijl. Als dit niet voldoende is kan een operatie noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de ernst kan er ook direct gekozen worden om te dotteren of een bypass aan te leggen.
De meeste patiënten kunnen gewoon leven met een hartkramp. Het is alleen wel een waarschuwing om gezonder te gaan leven. Probeer voldoende te bewegen en niet te roken. Als je een hartkramp hebt loop je altijd een groter risico op een hartinfarct. Als de hartkramp heel erg is wordt er daarom altijd gekozen voor een behandeling. Daarnaast wordt het aangeraden om te aan sporten. Het moeten wel sporten zijn met een minder hoge inspanning.
Als je de diagnose hartkramp gekregen hebt is het belangrijk om een uitgebreid onderzoek te doen. Het zou kunnen dat er op meerdere plekken in het lichaam vernauwingen bevinden. Als er teveel ophopingen zijn van cholesteroldeeltjes dan kan een arts besluiten om alsnog te gaan opereren. Vaak ligt hartkramp namelijk te grondslag aan andere hart- en vaatziekten.