kind krijgt vaccinatie

Vaccinaties, welke zijn er allemaal?

kind krijgt vaccinatieEr zijn verschillende vaccinaties, maar weet jij welke er allemaal zijn en waar ze voor dienen? In dit artikel krijg je meer informatie over verschillende vaccinaties.

Vaccinaties kinderen uit Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

Het Rijksvaccinatieprogramma, afgekort als RVP, is een programma dat in Nederland gehanteerd wordt om kinderen in te enten tegen een aantal ziekten. De vaccinaties zijn er om besmettelijke ziekten uit te roeien of te verminderen. De vaccinaties horen bij het RVP en of je hier aan mee doet, is op vrijwillige basis. Er bestaan veel kinderziekten die onschuldig zijn, maar sommige ziekten kunnen ook ernstige gevolgen hebben, te denken aan bijvoorbeeld een verlamming. Door kinderen te vaccineren, wordt de kans op bepaalde ziekten verkleind. Het kan ook zijn dat het verloop van de ziekte milder wordt gemaakt. Maar inenten kan ook risico’s met zich meebrengen. Toch is het een overweging waard, omdat als je je kinderen niet in gaat enten, de gevolgen groter zijn.

Inhoud RVP

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen in totaal tegen twaalf ziekten en dat zijn:

  • Baarmoederhalskanker (HPV - alleen voor meisjes van 12 jaar)
  • Bof
  • Difterie
  • Hepatitis B
  • Hib-ziekten (bacteriële infecties van de hogere luchtwegen zoals neus en mond)
  • Kinkhoest
  • Mazelen
  • Meningokokken C
  • Pneumokokken
  • Polio (kinderverlamming)
  • Rode hond
  • Tetanus

Kinderen en inenten

Wanneer kinderen volgens het RVP ingeënt worden, dan wordt er gekeken naar het vaccinatieschema, per leeftijd per kind. De kinderen krijgen als zij tussen de 0 en de 4 jaar oud zijn de prikken. Kinderen krijgen als zij negen jaar oud zijn twee herhaalinentingen. Meisjes krijgen nog twee extra vaccinaties, namelijk tegen baarmoederhalskanker wanneer zij twaalf jaar oud zijn. Alle inentingen zijn het meest effectief wanneer kinderen alle vaccinaties krijgen. Deze vaccinaties uit het RVP zijn allemaal gratis, ook de deelname aan het enten is gratis. De kosten worden betaald door de Overheid, uit de Wet Publieke Gezondheid. De kinderen tussen de 0 tot 4 jaar oud krijgen de vaccinaties op het consultatiebureau. Als kinderen al naar school gaan, dan krijgen ze de prikjes bij de GGD of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Organisaties mogen alleen vaccins gebruiken die door de Overheid beschikbaar worden gesteld. Hieronder een overzicht welke inentingen kinderen wanneer krijgen:

  • 2 maanden: 1e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
  • 3 maanden: 2e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
  • 4 maanden: 3e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
  • 11 maanden: 4e inenting D.K.T.P. + Pneu + Hib(*)
  • 14 maanden: 1e inenting B.M.R. + MenC
  • 4 jaar: 5e inenting D.K.T.P
  • 9 jaar: 6e inenting D.T.P. en 2e inenting B.M.R.

De inentingen waar een * achter staat, is alleen voor kinderen van draagsters én kinderen waarvan één van de ouders uit een land komt waar hepatitis B veel voorkomt. Deze groep krijgt vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden een speciaal combinatievaccin DKTP-Hib-HepB. Hierin zit meteen ook het vaccin tegen hepatitis B. Let op, want ook de kinderen met het syndroom van Down die zijn geboren op of na 1 januari 2008 krijgen het speciale vaccin.

De afkortingen staan voor de volgende vaccinaties:

  • D.K.T.P. = difterie, kinkhoest, tetanus, polio
  • Hib = haemophilus influenza type B bacterie
  • B.M.R. = bof, mazelen, rode hond
  • Pneu = pneumokokkeninfecties
  • MenC = meningokokkenC
  • aK = acellulaire kinkhoestvaccin

Baarmoederhalskanker (HPV - alleen voor meisjes van 12 jaar)

De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er bestaat altijd een grote kans dat je een virus op kunt lopen. Je lichaam zal vaak het virus zelf ook weer opruimen. Maar het virus kan ook aanwezig blijven en daarbij kan er een voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan en dit kan later kanker worden. Er zijn sowieso twee gevaarlijke HPV-varianten en deze veroorzaken ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De inenting kan je hier tegen beschermen. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 600 mensen baarmoederhalskanker, er overlijden er per jaar ongeveer 200 van.

Bof

Bof staat bekend als een ziekte van je speekselklieren. De ziekte kan 4 tot 10 op de 1000 keer een hersenvliesontsteking veroorzaken. Het komt zelden voor, maar ook kan bof leiden tot een ontsteking van de alvleesklier, de eierstok, de zaadbal, reuma of eenzijdige doofheid. Sinds 1987 is de bof opgenomen in het RVP. De ziekte komt nu bijna niet meer voor.

Difterie

Bij difterie gaat het over een ernstige keelontsteking. Het gevaarlijke aan deze ziekte is dat het kan leiden tot verstikkingsgevaar en ook kan het je hart en je zenuwstelsel aantasten. Kinderen die ingeënt worden zijn volledig beschermd, dit geeft tien jaar bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B staat bekend als een acute of een chronische leverontsteking. Als dit ontstaat dan kan dat leiden tot leverfalen en zelfs tot leverkanker. Bij een volledige vaccinatie zijn kinderen 25 jaar beschermd.

Hib-ziekten (bacteriële infecties van de hogere luchtwegen)

Ieder jaar werden er in Nederland ongeveer 700 kinderen onder de vijf jaar ziek erg ziek van een Hib infectie, de helft kreeg een hersenvliesontsteking. Daarom is sinds 1993 de inenting tegen Hib-ziekten opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest

Kinkhoest is erg besmettelijk en gevaarlijk voor niet gevaccineerde zuigelingen. Als je hoest kan de bacterie over worden gebracht en dan krijg je een paar weken tot maanden erg heftige hoestbuien. Voor jonge kinderen is dat erg uitputtend. Het kan ook blijvende schade aanrichten aan de longen. Vaccineren is belangrijk zodat het voorkomen kan worden en de klachten afnemen en het minder zware hoestbuien zijn.

Mazelen

Bij de mazelen gaat het over een erg besmettelijke ziekte en kinderen kunnen er hoge koorts van krijgen en huiduitslag. Het kan ook leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking, oorontsteking, bronchitis en zelfs hersenvliesontsteking. Sinds 1976 is de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meningokokken C

Als er gesproken wordt over de meningokokkenziekte dan gaat het over een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de meningokok-bacterie (ook wel Neisseria meningitis genoemd). Van deze bacterie bestaan er verschillende groepen en het is belangrijk dat baby’s van 14 maanden oud worden gevaccineerd. Wanneer een kindje namelijk ziek wordt door deze bacterie, dan kan dit ernstige vormen aannemen en het kind kan zelfs een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen.

Pneumokokken

Bij de pneumokokkenziekte gaat het over een verzamelnaam voor ziekten, een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. In totaal zijn er wel 92 typen van deze bacterie. Meestal bevinden de pneumokokken zich achter in je keel. Je kunt besmet worden door hoesten en niezen. Weinig mensen die besmet raken, worden ziek. Maar als je ziek wordt, dan zijn het vaak levensbedreigende complicaties waar je mee te maken kunt krijgen, zoals een hersenvliesontsteking (meningitis) of een bloedvergiftiging (sepsis). Bij ouderen en kinderen jonger dan twee jaar is het erg gevaarlijk.

Polio (kinderverlamming)

Kinderverlamming is een andere naam voor polio. Het gaat hierbij over een maagdarminfectie en het virus kan ver doordringen tot in je zenuwstelsel. Het gevolg is dat er ernstige verlammingen op kunnen treden en je kunt er ook aan overlijden. De vaccinatie beschermt je waarschijnlijk levenslang.

Rode hond

Voor een ongeboren kind is rode hond erg gevaarlijk. Als je zwanger bent en je krijgt rode hond, dan is de kans groot dat je kindje wordt geboren met een afwijking. Het kan ook zijn dat je een miskraam krijgt. Het wordt namelijk veroorzaakt door een virus, het rubellavirus. De besmetting van het virus vindt plaats via druppeltjes in de lucht. Als je als moeder besmet bent, dan kun je als je zwanger bent via de placenta je ongeboren kind besmetten. Sinds 1974 is de vaccinatie opgenomen in het RVP.

Tetanus

Een benaming voor tetanus is kaakklem of wondkramp. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie: Clostridium tetani. Als de bacterie in een open wondje komt, dan kun je te maken krijgen met een tetanusinfectie. Ook als je gebeten wordt door een dier kun je de ziekte krijgen. Hierbij geldt een incubatietijd van 2 tot 21 dagen. Let goed op, want Tetanus kan leiden tot slikklachten, ademhalingsproblemen en een verkramping van de kaakspieren. Gelukkig kan er nu een vaccinatie voor gegeven worden. Je kunt na tien jaar de vaccinatie herhaling, zodat je weer tien jaar bent beschermd.

Inenten

Een baby gaat tijdens het eerste levensjaar voor een controle naar het consultatiebureau. Je kindje zal hier dan ingeënt worden tegen een aantal ziekten. Het is belangrijk dat kinderen op tijd ingeënt worden, want sommige ziekten kennen ernstige complicaties. Kinkhoest is hier een voorbeeld van, kinderen kunnen daar namelijk een longontsteking van krijgen. Er kan dan namelijk een zuurstoftekort optreden met als gevolg een hersen- of een longbeschadiging. Met name bij kinderen tot zes maanden oud kan de ziekte heel ernstig verlopen. Dan is er nog difterie, difterie heeft ook ernstige bijwerkingen want een complicatie kan zijn dat de hartspier en het zenuwstelsel beschadigd raken. Polio kan verlammingen veroorzaken en kan met medicatie niet behandeld worden. Bij tetanus (kaakklem) is er sprake van een hoge sterftekans. Zoals je kunt zien is het belangrijk dat de inentingen op tijd worden uitgevoerd bij kinderen, zodat zij worden beschermd tegen de ziekten.

De meeste ouders laten hun kinderen inenten, maar verplicht is het niet. Als je kindje hoge koorts heeft, dan zal je kindje de inenting wat later krijgen. Het is belangrijk dat je kindje fit is bij het krijgen van de inenting. Het lichaam krijgt namelijk een stofje ingespoten en daar zal het lichaam ook weer actie voor moeten ondernemen en dat kan alleen als je kindje fit is.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4665x
Toegevoegd: 12-08-2016 14:21
Gewijzigd: 27-08-2016 00:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!