De traanfilm is een dun laagje vloeistof dat de voorkant van ons oog bedekt. Het smeert de ogen en beschermt het tegen vuil, stof en infecties. Bij het knipperen wordt de traanfilm in een dunne laag gelijkmatig over de ogen verdeeld
Droge ogen lijken wellicht onschuldig, maar zijn erg vervelend. Ze ontstaan wanneer er te weinig traanvocht in je ogen aanwezig is, of wanneer het aanwezige traanvocht niet goed zijn werk doet. Als er niets aan gedaan wordt, kan zowel het hoornvlies als het bindvlies van je ogen ernstig beschadigd worden. Het hoornvlies of de cornea is het voorste transparante gedeelte van onze ogen. Het deel dat voor de iris en de pupil zit. Het bindvlies of conjunctiva is een dun laagje slijmvlies. Het beschermt het oogwit en de binnenkant van de oogleden.
Traanvocht wordt aangemaakt door onze traanklieren. Dit vocht beschermt onze ogen tegen uitdroging en beschadiging. Rondom onze ogen bevinden zich talgkliertjes die talg aanmaken. Talg maakt ons traanvocht vettiger, waardoor het beter over onze ogen blijft liggen. Op die manier blijven onze ogen voldoende vochtig, waardoor ze niet uitdrogen. Het regelmatig knipperen met onze ogen speelt hierbij een belangrijke rol.
Daardoor wordt het traanvocht nog beter over onze ogen verdeelt. Wanneer je te weinig traanvocht produceert, je kliertjes rondom je ogen niet goed functioneren of je te weinig met je ogen knipper ontstaan er doge ogen. Die droge ogen komen veel meer voor dan je denkt. Tien procent van onze bevolking heeft er last van. Droge ogen komen vooral voor bij ouderen en bij vrouwen, vooral tijdens hun menopauze.
Droge ogen zijn al lang niet meer alleen het probleem van ouderen. Het komt nu ook meer en meer voor bij jongeren. Te veel schermtijd is dan de grootste boosdoener. Droge ogen worden meer en meer veroorzaakt daar het langdurig gebruik van beeldschermen, zowel op pc als op tablets en smartphones.
Het ontstaan van droge ogen
Droge ogen worden dus veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid traanvocht of door het sneller verdampen van je traanvocht sneller verdampt. Droge ogen zijn vaak een combinatie van meerdere oorzaken.
Een tekort aan traanvocht is vaak het gevolg van:
Als je traanvocht sneller verdampt, wordt dat vaak veroorzaakt door:
Er zijn meerdere oorzaken van droge ogen. De meest voorkomende zijn:
De problemen van droge ogen manifesteren zich hoofdzakelijk 's morgens. Dan is de traanproductie op zijn laagst. De klachten vergroten bij winderig weer, waardoor er meer traanvocht verdampt. Een omgeving waar veel wordt gerookt, en daar waar veel stof aanwezig is verergeren droge ogen. Dat komt doordat er te weinig traanvocht wordt aangemaakt, zodat onze ogen minder worden beschermd. Sommige mensen hebben meer last van droge ogen in ruimtes met airconditioning. Deze extra luchtstroom doet traanvocht verdampen.
Aan sommige oorzaken van droge ogen kun je niets doen. Dat is het geval met droge ogen als gevolg van je leeftijd. Het te snel verdampen van je traanvocht kun je voorkomen:
Bij droge ogen worden vaak kunsttranen voorgeschreven. Die zorgen voor extra hydratatie van je ogen. Maar die helpen lang niet altijd. Een aangepaste oogzalf kan ook helpen. Die gebruik je bij voorkeur 's avonds voor je gaat slapen. Als je droge ogen verbeteren met het gebruik van oogdruppels of zalf, mag je die blijven gebruiken.
Droge ogen voorkomen met voeding rijk aan vitamine A of retinol
Wist je dat je naast het gebruik van oogdruppels (kunsttranen) of oogzalf je droge ogen kunt verzachten met voedsel rijk aan vitamine A of retinol. Deze vitamine helpt je netvlies te herstellen en te stabiliseren. Zo kunnen ze hun traanvocht ook langer vasthouden. Vitamine A of retinol is in vet oplosbaar en zorgt voor een normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van onze ogen. Deze vitamine versterkt ook ons natuurlijk afweersysteem.
Vitamine A vind je vooral in voeding van dierlijke oorsprong, zoals in:
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine A bedraagt voor volwassen mannen 900 microgram en voor vrouwen 700. Wanneer we gezond en natuurlijk eten met veel verse groenten en daarbij voldoende variëren, krijg je in principe voldoende vitamine A binnen. Probleem is dat onze hedendaagse voeding steeds armer wordt aan gezonde voedingsstoffen, aak aan vitamine A.