Zenuwpijn

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?

ZenuwpijnIedereen heeft weleens pijn. Pijn kan in verschillende vormen ontstaan. Meestal heeft pijn een nuttige reden. Het geeft aan dat er iets mis is met ons lichaam. Bijvoorbeeld door ziekte of overbelasting. De pijn die we voelen wordt meestal veroorzaakt door onze zenuwen. Onze zenuwen geven aan dat er iets mis is en waar er iets mis is. Bij zenuwpijn is er meestal iets mis met de zenuw zelf. Lees hier alles over zenuwpijn.

De symptomen van zenuwpijn

  • Zenuwenpijn voelt tintelend, prikkelend, branderig en soms stekend en schietend aan,
  • De pijn houdt lang aan soms meerdere weken.
  • Zenuwpijn zit meestal in een bepaalt huidgebied. Dit kan doof of pijnlijk aanvoelen bij aanraking.
  • De pijn is lastig te bestrijden met gewone pijnstillers zoals een paracetamol.
  • Soms kan de plek jeuken of tintelen.
  • Het gebied voelt kouder aan dan de rest.
  • Als je op de plek gaat wrijven wordt de pijn alleen maar erger.

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn is meestal een beschadiging of ontsteking van de zenuw. De pijn is meestal alleen aan 1 kant van het lichaam. Dit kan links of rechts zijn. Heel soms komt het voor dat de pijn in beide benen tegelijk voorkomt. Dit komt door een vernauwing van het wervelkanaal onder in de rug. In het wervelkanaal onder in de rug lopen hele lange zenuwen in de benen. Door een vernauwing kunnen deze zenuwen bekneld raken. Zenuwpijn wordt vaak gecombineerd met gewone pijn. Ondanks dat de pijn heel vervelend is kan het geen kwaad. Het is verder niet gevaarlijk voor het lichaam.

Hoe ontstaat zenuwpijn?

Door een ontsteking of ziekte kan een zenuw in het lichaam beschadigd raken. Dit zorgt voor pijn in een bepaalt gebied. Soms is er een infectie waardoor er pijn ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan gordelroos. Het komt soms ook voor dat een zenuw tijdelijk bekneld raakt. Dit zie je bij een hernia of carpale tunnel syndroom. Soms kan de oorzaak van de zenuwpijn niet gevonden worden. Het heeft dan geen nut om langer verder te zoeken. Een voorbeeld waarbij lang niet altijd de oorzaak gevonden wordt is aangezichtspijn.


Wat kan je doen bij zenuwpijn?

Heb je regelmatig last van zenuwpijn? Hou eventueel een dagboek bij met de pijn. Noteer hierin hoe heftig de pijn is op een schaal van 1 tot 10. Noteer ook hoe lang de pijn aanhoudt. Komt de pijn steeds terug of neemt het steeds meer terug? Met dit dagboek heeft de huisarts waardevolle informatie over je pijnklachten. De huisarts kan kijken wat de oorzaak is en de oorzaak eventueel behandelen. Als je last hebt van zenuwpijn dan is het belangrijk om het gebied van de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Het aanraken of wrijven van de plek kan de pijn verergeren en pijnscheuten geven. Soms vinden patiënten het prettig om de plek van de pijn heel koud of warm te maken. Dit kan de pijn verminderen. Dit werkt overigens niet bij alle patiënten. Het is vooral een kwestie van uitproberen. Afleiding en ontspanning kan ook helpen om de pijn te verminderen. De pijn gaat er helaas niet door weg, maar kan minder heftig aanvoelen. Probeer tijdens de pijn daarom zoveel mogelijk door te blijven gaan met je dagelijkse bezigheden. Blijf zo ver het kan zoveel mogelijk te bewegen ook bij pijn. Als de pijn toeneemt tijdens het bewegen stoppen dan wel. Door te blijven bewegen ondanks de pijn kan je de spieren fit houden. Onthoud dat de pijn erg vervelend is, maar in principe geen kwaad kan. Je hoeft dus niet bang te zijn voor de gevolgen van zenuwpijn.

Medicijnen voor zenuwpijn

Het is heel lastig om zenuwpijn te behandelen. Als er een medicijn wordt voorgeschreven duurt het vaak nog dagen tot weken voordat deze beginnen te werken. Heel soms gebeurt het dat een middel niet werkt en je een ander middel moet proberen. Nog een nadeel is dat de medicijnen tegen zenuwpijn bijwerkingen hebben. Artsen beginnen daarom altijd met een lage dosis. Deze dosis wordt langzaam opgebouwd. Je hebt zo minder snel last van vervelende bijwerkingen. Het enige nadeel is dat het langer duurt voor je een werkend medicijn gevonden hebt. Het beste medicijn tegen zenuwpijn is amitripryline of nortiptyline. Dit mag alleen weer niet overal bij gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld hartklachten, dementie, plasproblemen of eplilepsie hebt mag je deze middelen niet gebruiken. Als deze medicijnen onvoldoende werken kan de arts gabapatine voorschrijven. Een nadeel van dit medicijn is dat je er duizelig en slaperig van wordt. Als de zenuwpijn heel lokaal is kan een pleister helpen met lodcaïne. Dit geeft de plek een tijdelijk verdoofd gevoel. Als een middel na een paar weken onvoldoende werkt moet je terug naar de huisarts. De huisarts kan eventueel een ander medicijn voorschrijven of de dosis verhogen.

Alternatieve behandelingen bij zenuwpijn

Helaas blijft zenuwpijn heel lastig om te behandelen. Er kunnen alternatieve behandelingen voorgeschreven worden. Samen met de huisarts kan er gekeken worden welke behandelingen mogelijk zijn. Soms wordt er gekozen voor een behandeling met een pleister. In de pleister zit capsaïcine. Een uniek weetje is dat dit ingrediënt uit hete chilipepers gehaald wordt. Vanwege de scherpte van chilipepers wordt de zenuw gevoelloos na 1 tot 2 weken. Er zit wel een groot nadeel aan het gebruik van de pleister. Het aanbrengen van de pleister is pijnlijk en branderig. Een alternatief voor de pleister is een injectie met ontstekingsremmers. Soms wordt er ook een slangetje aangebracht in de ruggenmerg. Via dit slangetje kunnen medicijnen rechtstreeks in de zenuwenbaan ingespoten worden. In enkele gevallen wordt je doorverwezen naar de pijnpoli. Op de pijnpoli zal een pijnspecialist de zenuw gaan blokkeren met een injectie. Dit gebeurt vaak bij een hernia. Een huisarts kan altijd de verschillende behandelingen met je doorspreken. Als de standaard middelen niet helpen wordt je vaak doorverwezen naar een neuroloog.

Hoe verder met zenuwpijn?

Zenuwpijn is heel pijnlijk en hinderlijk, maar meestal verdwijnt het uit zichzelf weer. De pijn houdt meestal slechts enkele weken tot maximaal enkele maanden aan. Samen met de huisarts kan je overleggen om op een later moment de medicijnen weer af te bouwen. Als er geen pijn is kunnen de medicijnen verder afgebouwd worden tot ze volledig gestopt zijn. Probeer ondertussen je dagelijkse leven zoveel mogelijk vol te houden. De pijn mag je leven niet hinderen en een normaal leven kan je afleiden van de pijn. Als de zenuwen definitief beschadigt zijn zal de pijn nooit helemaal verdwijnen. Met medicatie kan je er wel voor zorgen dat de kwaliteit van leven verbeterd. Als de pijn niet verdwijnt dan spreken we van chronische zenuwpijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3799x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:43
Gewijzigd: 27-06-2017 10:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!