Voedselvergiftiging

Wat zijn de symptomen van voedselvergiftiging?

VoedselvergiftigingHeb je iets verkeerds gegeten? Of ben je uit eten geweest en voel je na het eten ziek? Er is een kans dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. Door een voedselvergiftiging kan je jezelf erg ziek voelen. Soms kan de vergiftiging een maagdarmontsteking veroorzaken. In dit artikel lees je de symptomen van een voedselvergiftiging. Je hebt zo een idee waar je op moet letten als je de symptomen denkt te herkennen.

De symptomen van een voedselvergiftiging

De meeste symptomen van een voedselvergiftiging ontstaan binnen 8 tot 24 uur na het eten van iets verkeerds. Misselijkheid en braken zijn de symptomen die altijd voorkomen bij een voedselvergiftiging. Soms krijg je ook te maken met krampen, pijn en diarree. De meeste klachten verdwijnen gelukkig binnen een paar dagen uit zichzelf. Je kan jezelf nog wel erg slap voelen als je een voedselvergiftiging hebt meegemaakt. Zijn de klachten na 48 uur nog steeds heftig en worden ze alleen maar erger? Neem dan contact op met een arts. Meestal is er bij een voedselvergiftiging geen medische hulp nodig. Binnen een paar dagen herstel je vanzelf. Het is wel belangrijk om de verschijnselen van uitdrogen tegen te gaan. Door braken en diarree kan je uitgedroogd raken. Naast deze symptomen kan je last krijgen van koorts.

Wanneer moet je een arts inschakelen?

Meestal hoef je geen arts in te schakelen bij een voedselvergiftiging. Er zijn wel situaties waarbij een voedselvergiftiging extra gevaarlijk kan zijn. In dit soort situaties is het slim om wel een arts in te schakelen. Schakel bijvoorbeeld altijd een arts in als je zwanger bent en het vermoeden hebt dat je een voedselvergiftiging hebt. Heb je het vermoeden dat je een chemische voedselvergiftiging hebt opgelopen? Schakel dan ook meteen een arts in. Een chemische voedselvergiftiging treed op als je bijvoorbeeld paddenstoelen eet die giftig zijn. Of als je levensmiddelen eet die verontreinigd bleken te zijn. Bij een chemische voedselvergiftiging heb je vaak last van extra symptomen. Zo maakt je lichaam overtollig speeksel aan en ben je verwart. Er kunnen scheuren in de ogen ontstaan.

De symptomen van botulisme

Botulisme is een zeer ernstige vorm van een voedselvergiftiging. Voor zuigelingen is botulisme altijd dodelijk. Naast misselijkheid, braken en diarree heeft het slachtoffer een droge mond en keel. Het lichaam begint kenmerken van verlammingsverschijnselen te vertonen. Dit kan eerst de ogen zijn daarna de nek. Vervolgens kan een slachtoffer moeite hebben met slikken en praten. Er ontstaat een vernauwing in de nek. Het slachtoffer kan hierdoor lastig ademhalen. De ademhalingswegen kunnen uiteindelijk verlammen en zelfs het hart. Bij botulisme is het belangrijk om direct 112 te bellen. Er is sprake van een medisch noodgeval. Vaak gaat het om een chemische voedselvergiftiging waarbij botulisme optreed.

Verschillende vormen van voedselvergiftiging

In Nederland wordt voedselvergiftiging meestal veroorzaakt doordat voeding besmet is geraakt met bacteriën of virussen. In bijna elk vleessoort zitten bacteriën. Vooral als het vlees niet goed doorbakken is en nog half rauw is. Ongeveer 50% van de Nederlanders loopt bijvoorbeeld het risico op een voedselvergiftiging tijdens een barbecue. Op de barbecue wordt vlees vaak slecht voorgegaard met alle gevolgen van dien. Je kan een voedselvergiftiging voorkomen door veilig om te gaan met eten. Daarnaast is hygiëne belangrijk om een vergiftiging te voorkomen. Was bijvoorbeeld altijd je handen voordat je gaat koken. Zorg ervoor dat rauw vlees altijd gescheiden blijft en niet in aanraking komt met ander rauw vlees. Is er rauw vlees overgebleven van de barbecue? Als het buiten heeft gestaan moet je dit vlees altijd weggooien. Het risico op een voedselvergiftiging is groot. De verschillende vormen van voedselvergiftiging ontstaan vaak door verschillende bacteriën. Een aantal vormen van voedselvergiftiging gaan we hier bespreken.


Salmonella

Eén van de grootste veroorzakers van een voedselvergiftiging is salmonella. Dit is een bacterie die voorkomt in rauw vlees. Als vlees niet goed doorbaken wordt of voorgegaard kan je te maken krijgen met een salmonella besmetting. De bacterie komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel. Niet alleen dierlijke producten kunnen salmonella bevatten, maar ook groenten en fruit. Was groente en fruit daarom altijd goed voordat je dit nuttigt.

E-coli bacterie

De E-coli bacterie komt van nature voor in de darmen van dieren en mensen. De bacterie wordt in de volksmond ook wel de poepbacterie genoemd. Deze bacterie komt vooral voor in rauw vlees of vlees dat niet goed gegaard is. Gehakt en filet american lopen het grootste risico op een E-coli bacterie. Niet alleen in Nederland loop je een groot risico op een E-coli bacterie. Ongeveer 30% van de toeristen die naar een tropisch gebied afreizen krijgen te maken met een E-coli bacterie.

Virus

Een voedselvergiftiging kan ook ontstaan door een virus dat zich is gaan nestelen in voeding. Een voorbeeld is het Norwalk virus dat zich in schaal en schelpdieren vestigde. Schaal en schelpdieren zijn vaak een broeinest voor virussen. Het nadeel van zo’n virus is dat je het ook kan overdragen zonder dezelfde voeding te eten. Bijvoorbeeld als iemand thuis aan de diarree is en je zelf naar hetzelfde toilet gaat kan je het virus overdragen. Maak daarom elke keer nadat je naar de wc geweest bent het toilet uitgebreid schoon.

Botulisme

Een zeer ernstige vorm van voedselvergiftiging is botulisme. Botulisme kan zoals je in de symptomen leest een dodelijke afloop hebben. Gelukkig is het een zeer zeldzame vorm van voedselvergiftiging. Voor zuigelingen heeft botulisme helaas vaak bijna altijd een dodelijke afloop. Botulisme is een zenuwgif dat kan zitten in honing, ingemaakte jam, lucht arm verpakte vis of vlees. Ook ingeblikt eten loopt een risico op botulisme.

Voedselvergiftiging door planten

Eén van de meest bekende plant waar je een voedselvergiftiging door kan krijgen is de paddenstoel. Als je een wilde paddenstoel plukt en eet loop je een risico. Vaak wordt er een vergissing gemaakt en de verkeerde paddenstoel gegeten. Dit kan zorgen voor een ernstige situatie. Soms overlijden mensen zelfs door het nuttigen van giftige paddenstoelen. Bij het eten van planten die giftig waren moet je altijd direct een arts waarschuwen. In Nederland zorgt de Amanita Phalloides paddenstoel voor de meeste doden. De paddenstoel lijkt veel op witte eetbare paddenstoelen.

Voedselvergiftiging behandelen

Voedselvergiftiging hoeft meestal niet behandelt te worden en gaat binnen een paar dagen weer over. Het is vooral belangrijk om op te letten dat een patiënt niet uitdroogt. Dit kan je doen door voldoende te drinken. Bij de drogist kan je eventueel een ORS ophalen. Dit is een orale oplossing die ervoor zorgt dat vocht beter wordt vastgehouden. Probeer geen medicijnen te slikken tegen de diarree of misselijkheid. Het is belangrijk dat de vergiftging het lichaam zo snel mogelijk weer verlaat. Verslechtert de toestand of heb je het vermoeden dat er sprake is van een chemische vergiftiging? Neem dan altijd contact op met een dokter voor verder onderzoek.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2814x
Toegevoegd: 01-03-2017 19:26
Gewijzigd: 28-06-2017 09:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!