Reumato de artritis

Reumatoïde artritis

Reumato de artritisOngeveer 0,5 tot 1 procent van de Europese bevolking lijdt aan reumatoïde artritis (RA). Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het lichaam keert. Als gevolg hiervan ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. Het is een chronische ziekte en in bepaalde periodes heeft men hier meer last van dan in andere periodes. Hier lees je wat reumatoïde artritis precies is, wat de symptomen zijn en hoe je kunt leven met deze ziekte.

Chronische ontstekingsziekte van de gewrichten

Reumatoïde artritis is dus een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd ziet. Het afweersysteem valt deze cellen aan om ze onschadelijk te maken. Bij RA richt het afweersysteem zich tegen de cellen van de weefsels die de binnenkant van de gewrichten bedekken. Dit heeft chronische gewichtsontstekingen tot gevolg en hierbij kunnen uiteindelijk ook het kraakbeen en het bot beschadigd raken. In sommige gevallen kunnen zelfs de weefsels die rondom de gewrichten liggen - zoals de pezen en de spieren - worden aangetast.

De ontsteking ontstaat voornamelijk door het eiwit Tumor Necrose Factor alfa (TNF-alfa). Dit ontstekingseiwit wordt aangemaakt door gespecialiseerde ontstekingscellen. Als er sprake is van een chronische ontstekingsziekte (zoals reumatoïde artritis), bevat het bloed in het lichaam meer TNF-alfa dan bij gezonde mensen. Hierdoor ontstaan niet alleen de ontstekingen in de gewrichten, maar het kan ook zorgen voor een gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en afbraak van (spier)eiwitten.

Oorzaken

Het is nog niet bekend wat de exacte oorzaak is van reumatoïde artritis. Er wordt gedacht dat de ziekte ontstaat als gevolg van een erfelijke aanleg in combinatie met omgevingsfactoren. Zo kunnen overmatig gebruik van koffie en alcohol of roken een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Daarnaast is bekend dat een aantal factoren de pijnklachten kunnen verergeren die ontstaan als gevolg van de gewrichtsontstekingen. Stress, een veranderde hormoonhuishouding of een veranderde werking van de leven of de nieren kunnen hierbij een rol spelen.

Symptomen

De meest voorkomende verschijnselen van reumatoïde artritis zijn pijn, stijfheid en zwellingen in de gewrichten. Een kenmerkende klacht van deze ziekte is ochtendstijfheid. Als gevolg van deze symptomen kan het bewegen worden bemoeilijkt. In veel gevallen krijgt de cliënt eerst alleen last van ontstekingen in de kleine gewrichtjes van de voeten, handen en polsen. Later kunnen de ontstekingen ook in de knieën ontstaan en vervolgens ook in de grotere gewrichten van de armen. Reumatoïde artritis is een symmetrische ziekt, waarbij de gewrichten aan beide zijden van het lichaam op hetzelfde moment ontstoken zijn.
 
Naast deze kenmerkende verschijnselen hebben personen met reumatoïde artritis vaak ook last van een aantal andere symptomen. Hierbij kan worden gedacht aan vermoeidheid, lichte koorts en in het algemeen ziek voelen. Daarnaast kan er ook gewichtsverlies en bloedaarmoede optreden. Verder kunnen er na verloop van tijd 'reumaknobbels' ontstaan. Deze knobbels komen het meest voor op de handen en de ellebogen.

Hoe gaat het verder?

De symptomen van reumatoïde artitis worden in de loop der jaren steeds erger. Indien de aandoening niet op de juiste manier of niet tijdig genoeg wordt behandeld, kan er blijvende schade aan de gewrichten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten ernstig misvormd kunnen raken. Het is belangrijk dat de ziekte zo snel mogelijk wordt herkend en behandeld, zodat direct kan worden gestart met de behandeling en ernstige beschadigingen kunnen worden voorkomen.
 
Het dagelijks functioneren van de cliënten wordt meestal erg belemmerd door de pijn en vermoeidheid. Hierdoor kan de persoon in kwestie ook last krijgen van verschillende persoonlijke en sociale beperkingen. Reumatoïde artritis heeft dus niet alleen een invloed op het lichaam, maar indirect ook op de emoties.

Diagnose

In het begin zijn de verschijnselen van RA vaak nog heel subtiel en valt de aandoening niet te onderscheiden van andere aandoeningen. De huisarts luistert eerst naar het verhaal van de cliënt en onderzoekt welke symptomen optreden. Aan de hand van deze resultaten doet de arts een lichamelijk onderzoek, waarbij pijnlijke gewrichten worden onderzocht en gekeken wordt of de ziekte een symmetrisch beloop heeft.


De huisarts stelt waarschijnlijk een behandeling met NSAID's voor. Indien de artritis niet binnen zes tot twaalf weken tot rust komt, wordt een patiënt doorgaans doorverwezen naar een reumatoloog. De reumatoloog stelt weer aanvullend onderzoek voor, waaronder laboratoriumonderzoek. Meestal wordt getest op de aanwezigheid van zgn. reumafactoren in het bloed. Dit zijn antistoffen die bij ca. 80% van de RA-patienten worden aangetroffen. Ook anemie (bloedarmoede), een verhoogde bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen en verhoging van de CRP-waarde kunnen wijzen op RA. R:ontgenfoto's kunnen de diagnose ondersteunen, maar zijn vooral nuttig om het verloop van de ziekte in de tijd te volgen.
Er is tot nu toe geen enkel onderzoek dat de diagnose RA onomstotelijk bevestigt. Het vaststellen van RA blijft daarom vooralsnog een kwestie van klinische beoordeling en zorgvuldige afweging van alle beschikbare onderzoeksgegevens.

Behandeling

De ontstekingen bij reumatische artritis kunnen het beste worden afgeremd met medicijnen. De huisarts kan hiervoor ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), klassieke reumaremmers (DMARD's) of biologische reumaremmers voorschrijven. Verder kan de pijn worden bestreden met eenvoudige pijnstillers. De medicijnen dienen dagelijks te worden ingenomen en het liefst ook op hetzelfde tijdstip.

Naast een reguliere behandeling met medicijnen kan er ook worden gekozen voor een alternatieve behandeling. Het is aan te raden om altijd te kiezen voor een reguliere behandeling, omdat je anders gezondheidsrisico's loopt. Een alternatieve behandeling kan soms echter wel goed werken als aanvulling. De meest bekende vormen van alternatieve behandelingen zijn acupunctuur en homeopathie. Verder kan er ook worden gekozen voor kruidentherapie, massages of alternatieve diëten. Meestal is niet aangetoond of de behandelingen werkelijk resultaat geven, maar het kan geen kwaad om een alternatieve behandelingen te proberen en te zien of het de klachten verlicht.

Leven met reumatoïde artritis

Aangezien reumatoïde artritis een chronische aandoening is, is het belangrijk dat je hiermee leert te leven. Het kan zijn dat je in het dagelijks leven moeite krijgt met bepaalde activiteiten. Dan is het aan te raden om bepaalde hulpmiddelen aan te schaffen die je kunnen helpen bij het dagelijks functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loophulpmiddelen of een verhoogd toilet. Je kunt bij de oefen-, fysio- of podotherapeut terecht voor verschillende loophulpmiddelen. Aanpassingen en hulpmiddelen voor in en rondom het huis kun je via de ergotherapeut bestellen. Indien je ook bepaalde aanpassingen op het werk nodig hebt, kun je hiervoor een arbodeskundige benaderen.

De klachten kunnen iets afnemen als je kiest voor een gezonde levensstijl. Het is bijvoorbeeld aan te raden om niet te roken en geen of weinig alcohol te drinken. Probeer dagelijks minimaal twee liter water te drinken en eet gezond en gevarieerd. Twee keer per week (vette) vis en dagelijks twee ons groenten en tweemaal fruit is heel goed voor ons lichaam. Probeer ook voldoende calcium binnen te krijgen en let op je gewicht. Het kan voorkomen dat je klachten ervaart met het eten van voedsel of niet weet of je wel gezond genoeg eet. In dat geval is het verstandig om de hulp van een diëtiste in te schakelen.

Bij reumatoïde artritis is het zeer belangrijk om verantwoord te blijven bewegen, ook op momenten dat de ziekte actief is. Hierdoor verergert de schade aan de gewrichten niet. Door te blijven bewegen zorg je ervoor je bewegingsfuncties en vaardigheden niet zomaar zult verliezen als gevolg van RA. Zorg er wel altijd voor dat je binnen de grenzen blijft en vraag eventueel advies aan iemand die hier verstand van heeft.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4057x
Toegevoegd: 11-05-2016 15:12
Gewijzigd: 07-06-2016 00:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!