Wat is een bacteriële infectie?
Een bacteriële infectie kan op verschillende plaatsen voorkomen, bijvoorbeeld op de huid of in de organen. In de meeste gevallen veroorzaakt een infectie met een bacterie een ontsteking. Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen in het lichaam en hierdoor is het voor het afweersysteem niet altijd mogelijk om de bacteriën te vernietigen. In dit artikel leggen we je uit wat een bacteriële infectie precies is.
Infectie met een bacterie
Bacteriën zijn zeer kleine micro-organismen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze bestaan slechts uit één enkele cel en bevinden zich overal in de natuur. Bacteriën kunnen zich verspreiden via contact tussen mensen, dieren, water, voedsel, voorwerpen en afval. Ze vermenigvuldigen zich snel door middel van ongeslachtelijke sneldeling. Normaal gesproken kunenn bacteriën het lichaam niet binnendringen dankzij ons immuunsysteem of ze worden in het lichaam direct onschadelijk gemaakt. Een bacteriële infectie kan echter wel ontstaan bij personen met een verminderde weerstand.
Hoe ontstaat een bacteriële infectie?
Een bacteriële infectie kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken als je huid of slijmvlies is beschadigd en je hiermee in contact komt met bloed of speeksel van een besmet persoon. Daarnaast kun je ook een infectie oplopen als je met geïnfecteerde dieren in contact komt. Verder kun je een bacteriële infectie krijgen bij een infusie met besmet bloed of een infectie met een vieze naald. Ook door het eten of drinken van besmet voedsel of water kun je een bacteriële infectie oplopen. Verder kun je besmet raken door het aanraken van besmette voorwerpen of afval. Over het algemeen lopen enkel personen met een verzwakt afweersysteem of een verminderde lichamelijke conditie het risico om een bacteriële infectie te krijgen.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen die optreden bij een bacteriële infectie hangen af van het type bacterie dat de infectie heeft veroorzaakt en de plaats in het lichaam waar de infectie is ontstaan. Er zijn echter wel een aantal symptomen waarvan bekend is dat ze bij vrijwel elke bacteriële infectie voorkomen. De plaats van de infectie ziet vaak rood, voelt warm aan en is iets opgezwollen. Ook kunnen de huid of slijmvliezen, weefsels, organen of gewrichten op deze plaats pijnlijk aanvoelen. Daarnaast ontstaan er meestal ook een aantal algemene klachten die in het hele lichaam kunnen voorkomen, zoals pijn, koorst, een ziek gevoel en zwakte. De klachten ontstaan in eerste instantie door de afvalstoffen die door de bacteriën worden gevormd.
Natuurlijke weerstand van ons lichaam
De natuurlijke weerstand van ons lichaam beschermt ons normaal gespreken tegen infecties met bacteriën. In eerste instantie is het voor een bacterie moeilijk om ons lichaam binnen te dringen door de huid of de slijmvliezen. Als de bacterie toch het lichaam is binnengedrongen, maakt ons afweersysteem witte bloedcellen aan die de bacteriën kunnen vernietigen. Of het lichaam de infectie geheel zelf kan bestrijden, hangt af van de groeisnelheid van de bacteriën vesus de snelheid van de witte bloedcellen.
Hoe wordt een bacteriële infectie behandeld?
Meestal lukt het ons lichaam zelf om een bacteriële infectie te stoppen, maar dit is niet altijd het geval. Soms heeft het lichaam wat extra hulp nodig en zal de behandelend arts antibiotica voorschrijven. Er zijn twee soorten antibiotica, namelijk antibiotica die de bacteriën in de groei remmen en antibiotica die de bacteriën doden. In veel gevallen wordt gekozen voor de eerste soort, maar als het afweersysteem bijzonder laag is zal worden gekozen voor antibiotica die bacteriën doden. Het is belangrijk dat de antibioticakuur volledig wordt afgemaakt en geen enkele keer wordt vergeten, zodat de bacteriële infectie geheel wordt vernietigd. Indien je eerder stopt met de kuur of het een keer vergeet in te nemen, loop je het risico dat de bacteriële infectie terugkomt.
Veelvoorkomende bacteriële infecties
Keelontsteking
Een keelontsteking kan ontstaan door infectie met een bacterie of een virus. Indien een bacterie de veroorzaker is, is het verloop van de ontsteking heftiger. Je kunt een keelontsteking krijgen door luchtdeeltjes met de bacterie in te ademen. Bij een keelontsteking heb je vaak last van pijn bij het slikken en een pijnlijk of branderig gevoel in de keel. Verder ziet de keel er meestal rood uit en kun je soms ook witachtige plekken en wit slijm in de keel zien. Koorts, opgezette klieren in de hals, dorst, een schorre stem een oorpijn zijn andere symptomen die kunnen optreden bij een keelontsteking. Over het algemeen gaat een keelontsteking vanzelf over.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking ontstaat als gevolg van een bacteriële inffectie. In de meeste gevallen gaat het om de E.coli bacterie. Deze bacterie leeft in de darm, maar vormt zich ook rond de plasbuis. VIa de plasbuis kunnen ze ook in de blaas terechtkomen en zich aan de blaaswand hechten. De blaaswand zal dan gaan ontsteken. Vrouwen lopen een grotere kans om een blaasontsteking op te lopen, omdat de plasbuis bij hen korter is. Een blaasontsteking is te herkennen aan pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en pijn in de onderbuik of rug. De arts kan de diagnose stellen door je ochtendurine na te kijken. De klachten kunnen vanzelf overgaan en je kunt tegen de pijn paracetamol gebruiken. De arts zal echter antibiotica voorschrijven als de klachten langer dan een week duren of heftig zijn.
Chlamydia
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis. Deze bacterie kan worden overgedragen tijdens de geslachtsgemeenschap en in zeldzame gevallen ook via orale seks. De bacterie nestelt zich in de slijmvliezen en veroorzaakt vervolgens een ontsteking van de urinebuis, baarmoedermond, anus of keel. Enkele symptomen die bij chlamydia zowel bij mannen als vrouwen optreden zijn een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, irritatie of jeuk bij de anus en (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree. Daarnaast kunnen mannen last krijgen van afscheiding uit de plasbuis en kan de vaginale afscheiding bij vrouwen meer worden of veranderen. Chlamydia is een zeer besmettelijke ziekte en wordt vrijwel altijd behandeld.
Hersenvliesontsteking
Een hersenvliesontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door besmetting met een bacterie, maar het kan ook ontstaan door een virale infectie. Het wordt overgedragen via hoesten, niezen of lichamelijk contact. Indien de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan het bijvoorbeeld gaan om de pneumokok bacterie, de meningokok type B of type C bacterie of de Haemophilus influenza type B.
Het vlies rondom de hersenen raakt door de infectie ontstoken. Je kutn last krijgen van hoge koorts, een vlekkerige huid en een stijve nek. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn overgeven, ernstige hoofdpijn en sufheid. De ziekte komt vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen. Baby's met een hersenvliesontsteking huilen of kreunen vaak veel en willen niet drinken. Het is belangrijk dat een hersenvliesontsteking zo snel mogelijk behandeld wordt, zeker bij baby's.