Rosacea

Wat is rosacea?

RosaceaRosacea is een chronische huidaandoening die regelmatig terugkeert. De huidaandoening is niet besmettelijk en kleurt de huid rood. Rosacea betekent ook letterlijk rood als een roos. De aandoening heeft soms iets weg van acne en wordt hier weleens mee verward. Rosacea treed meestal op tussen de 30ste en 50ste levensjaar. Ondanks dat het op acne lijkt heeft het er niets mee te maken. In dit artikel lees je alles over rosacea.

Hoe ontstaat rosacea?

Het is officieel niet bekend hoe rosacea precies ontstaat. Er zijn wel verschillende theorieën waardoor rosacea kan ontstaan. Een theorie is dat de bloedvaatjes in het gezicht abnormaal wijd geworden zijn waardoor de huid rood kleurt. Een veranderend evenwicht in de huid tussen hormonen en microbewoners zou ook invloed kunnen hebben. Er zijn ook andere factoren bekend die kunnen zorgen voor rosacea. Bijvoorbeeld als je regelmatig alcohol drinkt en alcohol drinkt zou het risico op rosacea toenemen. Mensen met rosacea worden dan ook vaak aangezien voor alcoholist. Toch zijn artsen het er over eens dat dit niet invloed kan hebben op het ontstaan van rosacea. Alcohol zou de aandoening eventueel wel erger kunnen maken. Er zijn ook bepaalde geneesmiddelen die rosacea kunnen verergeren als je dit al eenmaal hebt. De temperatuur kan ook invloed hebben op rosacea. Patiënten hebben in de winter het meeste last van de huidaandoening. In de zomermaanden treed er een verbetering op. De bloedvaatjes worden waarschijnlijk wijder door de overgang van warmte naar kou. Daarnaast kan stress en een overgevoeligheidsreactie op bepaalde crèmes rosacea erger maken. Hormonen kunnen ook invloed hebben op rosacea. In de menopauze hebben vrouwen vaak meer last van rosacea. Mogelijk is er een connectie tussen hormonen en rosacea.

De symptomen van rosacea

Rosacea valt eigenlijk direct op als je iemand ermee ziet. De huid van een persoon met rosacea ziet rood. Vooral in de wangen en dit loopt door tot de neusrug, kin en het voorhoofd. Soms zijn de uitgezette rode bloedvaten duidelijk zichtbaar. Er vormen soms ook rode bultjes in het gebied waar de rosacea zit. De bultjes kunnen veranderen in gelige puistjes. Kenmerkend is dat er geen mee-eters zijn. Bij normale acne zijn er wel altijd mee-eters aanwezig. Ook schilfert de huid niet wat je bijvoorbeeld weer wel ziet bij eczeem. De symptomen van rosacea zijn vooral kosmetisch. Meestal zijn er geen andere klachten behalve de zichtbaarheid van de rode huid. Heel soms kan een patiënt wel klagen over pijn en een branderig gevoel op de plekken die gekleurd zijn.

Complicaties bij rosacea

Heel soms komt het weleens voor dat er een complicatie optreed bij rosacea. Eén van de complicaties is Rhinophyma. Dit is meestal een ontstekingsreactie waarbij er een zwelling ontstaat. Een gewone neus kan hierdoor veranderen in een bloemkoolneus. Het zijn vooral mannen die last hebben van deze complicatie. Vaak wordt deze complicatie verward met overmatig alcoholgebruik. Dit heeft echter niets te maken met rhinophyma. Bij ongeveer 50% van de patiënten ontstaat er door rosacea een oogafwijking. Voor de oogklachten wordt je meestal doorverwezen naar een oogarts. Bij de meeste patiënten gaat het om een vrij onschuldige aandoening. Bijvoorbeeld een ontstoken ooglid. Heel soms komt het voor dat het hoornvlies door rosacea ontstoken raakt. De ogen zijn dan pijnlijk en branden bij licht. Je ogen kunnen ook gemakkelijk gaan tranen. Doordat dit vaak in combinatie met Rosacea ontstaat wordt dit meestal Rosacea-keratitis genoemd. Als het hoornvlies ontstoken raakt kan je slechter gaan zien. Het is belangrijk om hiermee op tijd naar de oogarts te gaan.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak hoeft er geen onderzoek gedaan te worden om rosacea vast te stellen. De huidafwijkingen bij rosacea zijn zo specifiek dat de arts direct rosacea vaststelt. Het is wel slim om officieel een diagnose door een huidarts te laten stellen. Er zijn huidafwijkingen die veel lijken op rosacea, maar toch anders zijn. Een huidaandoening die veel op rosacea lijkt is bijvoorbeeld couperose. Het lijkt er veel op, maar het is geen rosacea. Hierbij zijn de bloedvaten vooral in het voorhoofd uitgezet. Vaak wordt rosacea ook verward met blozen. Blozen is uiteraard ook iets anders dan rosacea.

Hoe wordt rosacea behandeld?

Het is afhankelijk van de vorm van rosacea of behandeling noodzakelijk is. Als je uitgebreide rosacea hebt wordt dit meestal wel behandeld. Bij uitgebreide rosacea is niet alleen de huid rood, maar heb je ook veel last van puistjes en puskoppen. Vaak wordt deze vorm van rosacea behandeld met zalf en een tablettenkuur. De tabletten die worden voorgeschreven zijn een antibioticakuur. Antibiotica kan een afremmend effect hebben op rosacea. Vaak merkt een patiënt al snel verbetering bij het gebruik van antibiotica. Er kan ook een zalf worden voorgeschreven in de vorm van een antibiotica. De zalf gaat niet alleen de rode huid tegen, maar vooral de puistjes en rode bulten die bij rosacea ontstaan.

Wat kan je zelf doen aan rosacea?

Als je een lichte vorm van rosacea hebt kiest een arts meestal niet voor medicijnen. Er zijn wel zelfhulp middelen die je kan gebruiken tegen rosacea. Het is vooral belangrijk om de huid zo min mogelijk te irriteren. Een behandeling in een schoonheidssalon kan de klachten bijvoorbeeld erger maken. Een milde dag of nachtcrème kan soms verlichting bieden en de rosacea minder rood maken. Er zijn ook patiënten met positieve ervaring met stoombadjes. Overigens kan je de rosacea ook camoufleren met make-up. Dit kan geen kwaad zolang je maar niet hard gaat boenen. Vermijd wel middelen die er juist voor kunnen zorgen dat de bloedvaten verwijden. Denk hierbij aan middelen op basis van sterke kruiden. Probeer ook een scherpe wind of overmatig zonnen te voorkomen. Gebruik ook nooit zalven op basis van corticosteroïd. Als je deze zalf in het gelaat smeert kan de rosacea erger worden.

Hoe vaak komt rosacea terug?

Rosacea is een chronische huidaandoening. Dit betekent dat de rosacea eigenlijk bijna altijd wel een keer terug komt. Er zijn patiënten waarbij de rosacea soms wel jaren verdwijnt en niet meer terugkeert. Er zijn ook patiënten die elk jaar weer bij het omschakelen van zomer naar winter last krijgen van rosacea. Het is dus van te voren lastig te bepalen hoe vaak rosacea eigenlijk terugkomt. Patiënten kunnen goed reageren op de hulpmiddelen die je gewoon zelf kan gebruiken. Met deze hulpmiddelen kan je rosacea soms voor een langere periode van je af schudden. Helaas zijn er altijd factoren die ervoor zorgen dat de rosacea toch weer terugkomt. Deze factoren zijn ook genoemd bij de mogelijke oorzaken van rosacea. Bij de meeste patiënten neemt de ernst van rosacea in de loop van de jaren langzaam af. Na een paar jaar heb je meestal geen last meer van rosacea. Uiteraard kan dit wel per patiënt verschillen en is elke situatie weer anders.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3248x
Toegevoegd: 01-03-2017 19:47
Gewijzigd: 04-07-2017 09:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!