Tennisarm

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

TennisarmEen tennisarm wordt ook wel een tenniselleboog genoemd. Ondanks dat je niet aan tennis doet kan je last krijgen van een tennisarm. Het is een niet-bacteriële ontsteking aan de pees te hoogte van de ellenboog. De pees is verbonden met de handstrekspier. Je gebruikt de spier met tennis daarom kreeg het de bijnaam tennisarm. In dit artikel kan je de symptomen lezen van een tennisarm.

Wat zijn de symptomen?

Een tennisarm heeft deze benaming gekregen omdat je de spier die ontstoken kan raken gebruikt bij het tennissen. Uiteraard hoef je niet te tennissen om last te krijgen van een tennisarm. Je gebruikt de spier die ontstoken raakt door je ellenboog helemaal uit te strekken. Deze beweging maak je bij het tennissen, maar soms ook bij andere bewegingen. Daarnaast maak je ook gebruik van de pees als je de hand buigt. Als de pees ontstoken raakt krijg je last van pijn aan de buitenkant van je ellenboog. De pijnklachten treden vooral op als je de ellenboog buigt of strekt. Het buigen van de pols is ook pijnlijk. De pijn kan soms uitstralen naar je onderarm, pols, hand, bovenarm en schouder. Door de pijn kan je ineens minder kracht hebben in je arm en pols. De symptomen duiden samen vaak op een tennisarm.

Wat is de oorzaak van een tennisarm?

De oorzaak ligt vaak bij het herhalen van constant dezelfde bewegingen met de ellenboog en pols. Door telkens dezelfde beweging te maken wordt er getrokken aan de pees. Er zijn verschillende beroepen waarbij je deze beweging dagelijks maakt. Schilderen, computerwerk, poetsen of schroeven kan voor deze belasting zorgen. Binnen bepaalde beroepsgroepen komt de tennisarm vaker voor. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk. Eerst merk je wat irritatie na afloop van een klus. De volgende dag zijn de klachten verdwenen. Een week later komen de klachten weer terug. Op een gegeven moment houden de klachten aan en heb je te maken met een peesontsteking in de ellenboog. Heel soms treden de klachten ook acuut op. Als de klachten acuut ontstaan is er meestal sprake van een vermindering van het peesweefsel. In het begin gaf dit nog geen klachten tot de pees aardig is weggesleten en is gaan ontsteken. De voornaamste oorzaak van een tennisarm is overbelasting van de pees.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Je kan met de klachten eventueel naar de huisarts gaan. De huisarts zal je een aantal testjes laten doen en de diagnose stellen. Naast de huisarts kan je ook zonder verwijsbrief naar de fysiotherapeut gaan. De fysiotherapeut kan vaststellen dat het om een tennisarm gaat. Je kan ook zelf een diagnose stellen en hierna een afspraak maken bij de huisarts. Er is een simpele test waarmee je kan kijken of je last hebt van een tennisarm. Het enige wat je hoeft te doen is een stoel bovenhands oppakken. Als je de stoel oppakt krijg je de typische pijnklachten aan de zijkant van je ellenboog. Als je deze pijn krijgt bij het optillen van een stoel, dan heb je te maken met een tennisarm.


Behandeling van de tennisarm

In eerste instantie zal de huisarts na de diagnose adviseren om rust te nemen. Helaas heeft dit op korte termijn weinig effect. Nadat je weer aan de slag gaat keren de klachten meestal heftiger terug. In plaats van rust kan je beter een andere behandeling proberen. Vooral als je bijvoorbeeld een schilder bent en je afhankelijk bent van je arm. Een huisarts kan eventueel ook ontstekingsremmers voorschrijven. Helaas bieden deze vaak een tijdelijk effect. Je kan er ook voor kiezen om een injectie te gebruiken. Dit mag alleen niet vaker dan drie keer. Als de tennisarm na drie keer injecteren niet over is moet er een alternatief gezocht worden. Je kan het beste vragen om een doorverwijzing naar de orthopeed. De orthopeed heeft meerdere behandelingen die mogelijk zijn. Eén van de behandeling is een operatie. Bij een operatie wordt het materiaal dat ontstoken is weggehaald. Het bot wordt schoongemaakt en vervolgens wordt de pees weer gehecht. Het is per situatie afhankelijk of een operatie de beste behandeling is. Het is een beetje afhankelijk van de oorzaak en het soort ontsteking in de pees.

Behandeling bij de fysiotherapeut

Voordat je naar de orthopeed gaat kan je een goede fysiotherapeut opzoeken. Een fysiotherapeut kan alternatieve behandelingen geven voor een operatie. Het is tegenwoordig niet verplicht om eerst een doorverwijzing van de huisarts te vragen voor je naar de fysiotherapeut gaat. Een behandeling die goede resultaten boekt onder fysiotherapeuten is bijvoorbeeld dry-needeling. Helaas kan niet elke fysiotherapeut deze behandeling geven. Daarnaast worden er oefeningen gegeven. De meeste behandelingen zijn gericht op het verminderen van de pijn. Helaas zal het niet de ontsteking zelf aanpakken en alleen de pijnklachten verminderen. De pijnklachten blijven hierdoor altijd aanwezig. De beste behandeling is volgens fysiotherapeuten de oorzaak van de tenniselleboog behandelen in plaats van alleen de symptomen. Een fysiotherapeut moet hiervoor uitgebreid onderzoek doen om te achterhalen wat exact de oorzaak is. Vervolgens wordt op basis van de oorzaak therapie gegeven. Door therapie te geven op basis van de oorzaak is fysiotherapie zeer effectief. Het werkt vaak beter dan de injecties die vaak niet het gewenste effect hebben. De injecties hebben vooral niet het gewenste effect op langer termijn. Het is belangrijk om eerst een fysiotherapeut te proberen voordat je overgaat op injecties. Als je injecties gebruikt hebt is het lastiger om met fysiotherapie een oplossing te vinden. Een extra voordeel van fysiotherapeut is dat je geen rust hoeft te houden. Je kan gewoon blijven werken en je arm laten behandelen. Drie a vier behandelingen zijn vaak al voldoende en worden meestal vergoed door de zorgverzekering.

Een brace dragen bij een tennisarm

Als je last hebt van een tennisarm kan je eventueel een brace dragen. De brace kan je ellenboog ondersteunen als je wil blijven doorwerken. Helaas is het nooit wetenschappelijk bewezen dat een brace ook echt effect heeft. Ondanks dat een brace er niet voor zorgt dat je geneest kan het wel een voordeel bieden. Het dragen van een goede brace kan eventueel de pijnklachten verminderen. Als de brace helpt om van je pijnklachten af te komen, dan is het zeker het overwegen waard. Fysiotherapeuten raden het dragen van een brace echter alleen aan als je professioneel sport. De brace kan de klappen tijdens het sporten voor een deel opvangen. Er zijn ook fysiotherapeuten die aangeven dat het niet nodig is om een brace te gebruiken tijdens hun behandelingen. Het is wel aan te raden om altijd te kiezen voor een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de tennisarm.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2680x
Toegevoegd: 27-02-2017 20:58
Gewijzigd: 05-06-2017 11:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!