Duodopa via pomp: hoe verloopt de behandeling?

Duodopa via pomp: hoe verloopt de behandeling?

Duodopa via pomp: hoe verloopt de behandeling?Duodopa wordt veel gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Duodopa is een gel dat bestaat uit carbidopa en levodopa, deze combinatie van stoffen zorgt ervoor dat Parkinson patiënten minder symptomen ervaren.

 Wat is Duodopa?

Bij een Duodopa behandeling wordt er carbidopa en levodopa in gelvorm door een pomp met een sonde (een slangetje) rechtstreek in de dunne darm gebracht. De twee stoffen worden gedurende de dag ingebracht. Door de stoffen verspreid over de dag toe te dienen wordt de medicatie gelijkmatiger opgenomen en wordt een mindere maagwerking omzeild. Ook blijft de medicatie in de hersenen stabieler. Het toedienen van Duodopa wordt de ernst van de on-off-fluctuaties bij Parkinsonpatiënten af, waardoor patiënten minder last hebben van de symptomen.

Omgaan met de pomp

Tijdens de opname in het ziekenhuis voor de testperiode van Duodopa geven de verpleegkundigen instructies over de pomp en alle dagelijkse handelingen die bij een Duodopapomp komen kijken. Het doel van de verpleegkundige is dat je na ontslag uit het ziekenhuis zelfstandig kunt omgaan met de therapie en de pomp. Ook krijg je een uitgebreide lijst met instructies mee naar huis en kan je altijd om hulp vragen bij de thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. Het UMCG zorgt voor de nodige ondersteuning als je dat nodig hebt. Voordat je naar huis gaat bestelt de verpleegkundige duodopa bij jouw eigen apotheek en krijg je een eigen Duodopa pomp.

Nadelen van Duodopa

De meeste nadelen van een Duodopa pomp zijn de kans op littekenvorming of een ontsteking van de buikopening. Deze vervelende klachten kunnen in veel gevallen voorkomen worden, maar blijft toch een nadeel van deze behandeling. Ook vinden sommige mensen het de hele dag bij zich houden van het pompje ook vervelend. Om het nog maar niet over de schoonmaak van de sonde te hebben, dit is ook een klein nadeel van een Duodopa pomp.



Nacontrole

Zes weken nadat je ontslagen bent uit het ziekenhuis volgt er een nacontrole door de Parkinsonverpleegkundige op de polikliniek. Als er medische problemen zijn dan schakelt de verpleegkundige de behandelend neuroloog in. Ook als je problemen thuis hebt kan je contact opnemen met de Parkinsonverpleegkundige.

Onderhoud van de sonde

Wegens het hogere infectiegevaar zijn er in de eerste dagen lokaal afdekkende verbanden met huidontsmetting aangebracht. Na de eerste dagen mag dit verband eraf gehaald worden. De plek waar de sonde het lichaam ingaat mag daarna gewoon met water gewassen worden. Let er wel op dat je geen zeep gebruikt. De sonde kan het beste eenmaal per dag gespoeld worden met water. Bij slijtage of een beschadiging is het belangrijk om de sonde te vervangen. Meestal is de sonde na een jaar aan vervanging toe.

Voordelen van een Duodopapomp

Een Duodopa pomp zorgt ervoor dat de medicatie goed verspreid toegediend kan worden. Zo kunnen Parkinsonpatiënten stabieler de dag door komen. Veel patiënten slikken dagelijks meer dan tien pillen per dag voordat ze overstappen op de Duodopapomp. Bij het slikken van pillen ervaren veel mensen vaak schommelingen. Het kiezen voor een pomp heeft als enige nadeel dat je continu de pomp moet meedragen, maar veel Parkinson patiënten vinden dit geen probleem doordat symptomen verminderen.

Bijwerkingen van Duodopa

Bij een Duodopa pomp behandeling kan je te maken krijgen met vervelende bijwerkingen als overbeweeglijkheid, obstipatie, bittere smaak, verminderde eetlust en misselijkheid. Deze bijwerkingen komen door het toebrengen van de (carbidopa en levodopa-) gel.

Niet altijd de geschikte behandeling 

Een Duodopa pomp behandeling is niet voor alle Parkinsonpatiënten mogelijk. Niet alle patiënten met de ziekte van parkinson komen in aanmerking voor een behandeling met Duodopa. Bij een hoge oogdruk of ernstige hartproblemen is een Duodopa behandeling niet geschikt. Het is natuurlijk altijd van belang om een Duodopa goed met je arts te overleggen.

Duodopa bewaren

Als je een Duodopa pomp neemt zal je zelf de Duodopa cassettes met gel in huis halen. Het is belangrijk om de cassettes met gel buiten bereik van kinderen te houden. De cassetes moeten bewaart worden bij 2 tot 8 graden celsius. Zet de cassettes dus in de kartonnen omdoos in de koelkast. Sluit het karton goed, de cassettes zijn namelijk gevoelig voor licht. Een cassette mag niet langer dan één dag gebruikt worden. Zelfs als er een kleine suspensie overblijft mag je dit niet hergebruiken. Op de verpakking staat een vervaldatum. Gebruiken vóór de aangegeven vervaldatum is belangrijk.

Duodopa behandeling bij Parkinson

Een duodopa behandeling is een van de weinige behandelingen die de klachten en symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen verminderen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 3050x
Toegevoegd: 06-11-2019 20:23
Gewijzigd: 08-11-2019 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!