mug steekt

Muggen ziekten, welke zijn er?

mug steektMuggen kunnen verschillende ziekten meebrengen. Maar welke muggen ziekten zijn er allemaal? Kom er hier nu meer over te weten.

Muggen ziekten

Muggen leven van jouw bloed. Een mug (een vrouwtjesmug) zuigt bloed uit jouw lichaam en kan op die manier ziekteverwekkers op je overbrengen. Niet van elke muggenbeet zul je ziek worden. De muggen die in Nederland leven veroorzaken geen ziekte als je gestoken wordt, of je moet allergisch zijn voor een muggenbeet. Echter, door bijvoorbeeld een zachte winter komen ook in Nederland steeds vaker gevaarlijke muggen door, waardoor je behoorlijk ziek kunt worden als je wordt gestoken. De meeste mensen die ziek worden nadat ze gestoken zijn door een mug zijn in het buitenland gestoken, maar zoals je hebt gelezen komt daar verandering in en moeten ook wij in Nederland alert zijn op nieuwe muggen, exotische en uitheemse muggen die gevaarlijke ziektes over kunnen brengen, denk daarbij aan de tijgermug. Muggen kunnen onder andere de volgende ziektes overdragen: Malaria, Zika, Dengue (knokkelkoorts), Gele Koorts en Japanse Encefalitis.

Muggen en allergie

Ook op een muggenbeet kunnen mensen die daarvoor gevoelig zijn heftig reageren, met andere woorden er ontstaat een allergische reactie. Iedereen die gestoken wordt door een mug zal een bult of bultje krijgen en jeuk ervaren op de plek van de muggenbeet. Dit zijn de "normale" symptomen, wordt de bult echter extreem groot dan kan er sprake zijn van een muggen allergie, het Skeeter syndroom. Van een allergie wordt gesproken als de volgende verschijnselen zich voordoen:

  • Extreem grote bulten
  • Blaren
  • Netelroos
  • Koorts
  • Astmatische klachten die verergeren
  • Lymfeklieren die opgezet zijn
  • Anaphylaxis, dit houdt in lage bloeddruk, netelroos, duizeligheid, moeilijk kunnen ademen

Muggen ziekte en hoe bescherm jij je tegen een muggen allergie?

De beste bescherming tegen muggen allergie is zorgen dat je niet wordt gestoken, preventie dus! Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want sommige mensen zijn bijna altijd het "slachtoffer". Word jij gestoken en ontstaat er een allergische reactie op de muggenbeet? In dat geval kan de arts antihistamine (als zalf of in tabletvorm) voorschrijven, ook zalf of crème die corticosteroïden bevat is een prima middel en helpt tegen de allergische reactie op een muggenbeet (alleen op recept verkrijgbaar). Kom je in landen waar Malaria en Dengue voorkomen dan moet jij je dag en nacht beschermen tegen muggenbeten. Er zijn namelijk muggen die overdag steken bijvoorbeeld de muggen die de ziekte knokkelkoorts (Dengue) overbrengen en er zijn muggen die in de avond en nacht steken, dat de muggen die Malaria overbrengen. Enkele voorbeelden van beschermende tips die je gemakkelijk kunt uitvoeren zijn:

  • Draag kleding die je gehele lichaam bedekt, gebruik voor je gezicht en je handen een muggenwerend middel
  • Slaap onder een klamboe (muskietennet) in de landen waar Malaria voorkomt
  • Gebruik geen parfum of andere geurtjes, muggen worden hierdoor aangetrokken

Het is belangrijk een muggen allergie serieus te nemen, en er naar te handelen. Het kan namelijk erg vervelend zijn en je kunt er erg ziek van worden.

Muggen ziekte, Malaria

Tegen Malaria bestaat nog geen effectief vaccin. Er wordt wel druk naar gezocht. Malaria is een gevaarlijke ziekte en moet behandeld worden. Worden er geen maatregelen genomen dan kan Malaria een dodelijk afloop hebben. Mensen uit westerse landen hebben grote kans op Malaria omdat zij hiervoor niet immuun zijn. De mensen uit de tropen zelf zijn vaak wel immuun voor de ziekte, toch sterven er door Malaria nog steeds veel mensen. De ziekte wordt voor westerse mensen steeds gevaarlijker, omdat parasieten resistent zijn geworden voor de antimalaria pillen (chloroquine). De beste bescherming tegen Malaria is een muggenbeet voorkomen, door bedekkende kleding te dragen, een muggenwerend middel met Deet te gebruiken voor het insmeren van gezicht en handen en malariapillen te nemen.

Het Zika virus

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt de dreiging van het Zika virus af. Men was bang dat de Olympische Spelen in Brazilië zouden zorgen voor het snel verspreiden van het virus. Muggen zijn de veroorzakers van het Zika virus. Deze ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. In Brazilië zijn ongeveer 2000 kinderen geboren met de afwijking die te wijten is aan het Zika virus: kinderen worden geboren met een klein hoofdje. De Wereldgezondheidsorganisatie wil, ondanks het feit dat de dreiging is afgenomen, de gevolgen van het virus blijven onderzoeken en uiteraard alert blijven, maar gelukkig is de noodtoestand omtrent dit virus is ingetrokken. 

De Gele Koorts

Een heftige infectieziekte met dodelijke afloop als er geen behandeling plaatsvindt is de Gele Koorts, veroorzaakt door een muggenbeet. De ziekte komt voor in Afrika en in  Zuid- en Midden-Amerika. Vaccinatie is mogelijk, effectief en betaalbaar. Ben je eenmaal ingeënt, dan ben je zeer waarschijnlijk levenslang beschermd tegen de Gele Koorts. Raak je geïnfecteerd door de Gele Koorts dan is er geen medicatie mogelijk tegen de ziekte, alleen de symptomen kunnen behandeld worden. Het is zoals gezegd een levensbedreigende ziekte, dus laat je inenten als je naar een land gaat waar je de Gele Koorts zou kunnen oplopen. Alleen muggen veroorzaken de Gele Koorts, mensen dragen deze ziekte niet aan elkaar over.

Japanse Encefalitis

Japanse Encefalitis is een hersenontsteking, een gevaarlijke ziekte overgebracht door muggen. In Azië onder andere loop je kans op deze ziekte als je gestoken wordt. De meeste kans loop je als jij je bevindt op het platteland bij de rijstvelden. Medicatie voor deze ziekte is er niet. Wanneer je geïnfecteerd bent kun je de volgende symptomen krijgen: hoofdpijn, koorts, krachtverlies en soms ook stuipen. Vaccinatie is wel mogelijk. Men wordt aangeraden om zich zes weken voor vertrek naar een risicoland te laten enten. Er kan niet worden uitgesloten dat je na vaccinatie niet wordt geïnfecteerd.

Dengue of knokkelkoorts

Dengue is een virusziekte overgedragen door een beet van de Aedes Aegypti mug. Je kunt twee vormen onderscheiden: de milde vorm met griepachtige symptomen en de ernstige vorm met bloedingen en shock tot gevolg. Raadpleeg een arts, want een snelle diagnose en behandeling kan levensreddend zijn. Er is geen medicatie en geen vaccinatie tegen Dengue. Gebruik paracetamol tegen koorts en pijn. Probeer een muggenbeet te voorkomen door je lichaam bedekt te houden, muggenwerende middelen te gebruiken, door plekken te vermijden waar afval ligt (of ruim deze plekken goed op), vermijd plekken met water en gebruik horren en een klamboe. De naam knokkelkoorts is te verklaren door de symptomen die bij de ziekte horen: hoofdpijn, koorts en gewrichts- en spierpijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4297x
Toegevoegd: 20-11-2016 19:29
Gewijzigd: 12-12-2016 00:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!