Rode hond

Wat is rode hond?

Rode hondRode hond is een besmettelijk virus. Het virus uit zich in verschillende kleine rode vlekjes. In Nederland worden kinderen ingeënt tegen rode hond. De officiële medische naam voor de ziekte is rubella. Bij de meeste mensen is de ziekte vooral bekend als rode hond. Heb je het vermoeden dat je kind rode hond heeft? Je kan hier alles lezen over rode hond en de symptomen van de aandoening.

Wat zijn de symptomen van rode hond?

Rode hond begint meestal met een verkoudheid. Als ouder denk je waarschijnlijk dat je kindje een verkoudheid heeft opgelopen. De klieren in de hals zijn bijvoorbeeld opgezet en de klieren achter de oren. De lichaamstemperatuur van je kindje is verhoogd. Na een dag verandert het ziektebeeld duidelijk in rode hond. Er ontstaan verschillende rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag begint met een paar plekjes, maar verspreid zich binnen een paar uur al over het hele lichaam. Het lijkt door de vlekjes soms alsof de hele huid rood ziet. De uitslag verdwijnt na enkele dagen vanzelf. Je hoeft hier eigenlijk niets aan te doen. De klieren blijven vaak nog wel enkele weken opgezet. Er zijn ook kinderen die besmet raken met rodehond en geen ziekteverschijnselen vertonen. Dit komt bij ongeveer 50% van de kinderen voor. Volwassenen of kinderen in de puberteit kunnen ook rode hond krijgen. Door rode hond kunnen volwassenen last krijgen van gewrichtspijn. Deze pijnen komen vooral bij meisjes en vrouwen voor.

Hoe ontstaat rode hond?

Rode hond ontstaat door het rubellavirus. Dit virus kan zich door de lucht verspreiden bij het hoesten of praten. Kleine druppeltjes verspreiden zich door de lucht. De besmette druppeltjes kunnen ook via het handen schudden of bestek overgedragen worden. Kinderen besmetten elkaar vaak door met hetzelfde speelgoed te spelen. Aan het speelgoed zitten de druppeltjes. Nadat je besmet bent met rode hond kan het 2 tot 3 weken duren voordat je ziek wordt. Ongeveer 50% van de mensen met rode hond wordt er niet ziek van. Je hoeft er dus niet na besmetting ziek van te worden. Rode hond is al 10 dagen voordat de vlekjes ontstaan besmettelijk tot 7 dagen na het verschijnen van de vlekjes.

Wat moet je doen bij rode hond?

Je kan rode hond het beste behandelen als een gewone verkoudheid. Het enige grote verschil is dat er uitslag bij verschijnt. Verzorg je kindje dus op dezelfde manier als bij een verkoudheid. Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt en niet uitgedroogd raakt. Voelt je kindje zich verder goed? Dan mag je kindje gewoon naar school. Je hoeft je kindje bij rode hond niet verplicht thuis te houden. Vooral omdat vriendjes waarschijnlijk al besmet zijn. Tien dagen voordat de vlekjes ontstaan is een kindje namelijk al besmettelijk. Het is wel belangrijk om de school of het kinderdagverblijf te waarschuwen dat je kindje Rode Rond heeft. De school geeft de kinderen meestal een brief mee dat er een risico is dat je kindje besmet is met rode hond.


Medicijnen tegen Rode Hond

Rode Hond is een virus en net als alle andere virussen kunnen deze niet behandeld worden met antibiotica of andere medicijnen. Er zijn dus ook geen medicijnen die je kan gebruiken om het virus sneller over te laten gaan. Tegen de pijn kan je eventueel wel gebruik maken van paracetamol. Geef dit vooral als je kindje zich erg beroerd voelt. De meeste kinderen zijn ingeënt tegen rode hond. Dit wil zeggen dat de kans kleiner is dat ze het virus krijgen. Helaas zijn er ook situaties bekend waarbij een kind toch nog rode hond kreeg ondanks de inenting. Je kan het dus niet helemaal uitsluiten of je kindje ziek wordt.

Gevaren bij rode hond

Van alle kinderziektes is rode hond meestal vrij onschuldig. Na een paar dagen gaat de ziekte vanzelf weer over. De ziekte kan het beste vergeleken worden met een verkoudheid. Het enige verschil met een gewone verkoudheid is dat er uitslag bij ontstaat. Natuurlijk zijn er wel altijd uitzonderingen waarbij rode hond wel gevaarlijk kan zijn. Het is belangrijk om te letten op de symptomen van rode hond. Als deze afwijken van normaal is het altijd slim om naar de huisarts te gaan. Hel soms ontstaan er door rode hond bijvoorbeeld ontstekingen in de gewrichten en/of knieën. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan in de vingers of polsen. In zeer zeldzame gevallen kan rode hond veranderen in een hersenvliesontsteking. Het is daarom belangrijk om bij andere symptomen dan normaal altijd de huisarts te waarschuwen.

Rode hond tijdens de zwangerschap

Rode hond kan zeer gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Als je in de eerste helft bent van je zwangerschap dan kan het virus je baby beschadigen. Je ongeboren baby kan alleen ziek worden als je zelf nooit bent ingeënt tegen rode hond. Je baby kan ook niet ziek worden als je zelf nooit bent ingeënt en je de ziekte nooit gehad hebt. Door rode hond kan je baby hartafwijkingen en oogafwijkingen krijgen. Sommige baby’s worden ook doof geboren door rode hond tijdens de zwangerschap.

Wanneer moet je naar de huisarts bij Rode Hond?

Als je het vermoeden hebt dat je kindje rode hond heeft dan is een bezoek aan de huisarts altijd verplicht. Een arts kan namelijk officieel de diagnose van rode hond stellen. Vervolgens kan op basis van de diagnose het kinderdagverblijf en de school ingelicht worden. Het is mogelijk dat er meer kinderen thuiskomen met rode hond. Voor de school is het belangrijk om dit te melden aan ouders. Breng ook een bezoek aan de huisarts als je zwanger bent en in aanraking geweest bent met kinderen met rode hond. Ga vooral langs de huisarts als je als kind nooit rode hond gehad hebt en je er ook niet voor ingeënt bent. Ga ook terug naar de huisarts als je kindje de diagnose rode hond heeft en steeds zieker wordt. Bijvoorbeeld als de koorts na drie dagen niet weg gaat. Of als je kindje te weinig drinkt en veel braakt. Ga ook terug als je kindje erg suf is en moeite heeft met ademhalen. Het is ook slim om contact op te nemen met de huisarts als je kindje een grauwe huidskleur krijgt.

Hoe gaat het verder?

De meeste kinderen herstellen al na een paar dagen van rode hond. In de meeste gevallen gaat de ziekte gewoon net als een verkoudheid over. Pas als de situatie erger wordt is het slim om naar de huisarts te gaan. De meeste kinderen zieken rode hond gewoon uit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 7786x
Toegevoegd: 01-03-2017 19:42
Gewijzigd: 02-07-2017 23:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!