Is ogen laseren pijnloos?

Is ogen laseren pijnloos?

Is ogen laseren pijnloos?Heeft u slechte ogen? Kunt u zeer moeilijk zien, maar wilt u geen bril of lenzen? Of heeft u al een bril of lenzen, maar vindt u dit om één of andere redenen zeer frustrerend? In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw ogen te laten laseren.

Heeft u slechte ogen? Kunt u zeer moeilijk zien, maar wilt u geen bril of lenzen? Of heeft u al een bril of lenzen, maar vindt u dit om één of andere redenen zeer frustrerend? In dat geval kunt u ervoor kiezen om uw ogen te laten laseren. In het eerste gedeelte van dit artikel bespreken wij de voordelen van een laserbehandeling. Als het gaat om het laten laseren van uw ogen, dan zijn veel mensen een beetje bang. Doet dit bijvoorbeeld pijn? Komen er bepaalde complicaties bij kijken? We begrijpen maar al te goed dat u zich daar druk over maakt. Daarom geven wij in het tweede gedeelte van dit artikel objectieve informatie over de behandelingen. Lees dus snel verder!

De voordelen van een ogen laseren

Veel mensen twijfelen of een laserbehandeling iets voor hen is. Dat is begrijpelijk, want waarom zou u voor een laserbehandeling kiezen als u ook een bril of lenzen kunt dragen? In dit gedeelte van het artikel bespreken wij de verschillende voordelen.

Het brengt gemak met zich mee

Een belangrijk voordeel van een laserbehandeling is dat het veel gemak met zich mee brengt. Een bril kunt u bijvoorbeeld vergeten, of deze zit niet lekker op uw hoofd waardoor u snel gefrustreerd raakt, ook kan een bril aandampen met een mondmasker. Ook met lenzen kunt u veel problemen ondervinden. Daarbij kunt u denken aan droge ogen. Misschien vergeet u bijvoorbeeld uw lenzen uit te doen als u gaat slapen. Of u heeft uw lenzendoosje niet meegenomen. Al met al zijn er dus veel verschillende nadelen aan lenzen en een bril. Met een laserbehandeling zijn deze snel opgelost.

Gemakkelijk sporten

Bepaalde sporten kunt u niet beoefenen met een bril of lenzen. Dat hoeft niet altijd veel uit te maken, maar misschien is er wel een bepaalde sport die u echt graag wilt beoefenen. In dat geval kan een laserbehandeling deze dromen voor u waarmaken.

Het bespaart geld

Weliswaar betaalt u voor een laserbehandeling een bepaald bedrag. Maar in sommige gevallen kan dit gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekering. Bovendien is het een eenmalig bedrag. Als u voor lenzen kiest, dan moet u om de zoveel tijd weer nieuwe lenzen aankopen. Op de lange termijn is dat natuurlijk een stuk duurder. Een bril kan bovendien kapot gaan. Dan moet u weer een nieuwe kopen en dat is ook erg vervelend.

U kunt meer beroepen uitoefenen

Voor sommige beroepen heeft u goede ogen nodig, want anders kunt u bepaalde beroepen niet uitvoeren. Een sprekend voorbeeld daarvan is het beroep piloot, maar er zijn nog meer beroepen waar u aan kunt denken. Als u al lange tijd ambities heeft voor dat beroep, dan kan een laserbehandeling ervoor zorgen dat deze droom ook realiteit wordt. Bovendien zorgt een beter zicht ervoor dat u over het algemeen beter kunt functioneren op het werk.Is het laten laseren van uw ogen pijnlijk?

Laten we gelijk een correcte beantwoording van deze hamvraag geven. Het laseren van uw ogen doet in de regel géén pijn. In principe liggen hier twee belangrijke redenen aan ten grondslag. Allereerst krijgt u altijd een verdoving met oogdruppels. Daardoor voelt u niets. Een andere reden is dat er tegenwoordig zeer moderne, geavanceerde technieken zijn om uw ogen te laten laseren.
De eerste techniek, die ook het vaakst gebruikt wordt, is de Femto-lasik methode. Bij deze methode gaat de laser eerst een flapje maken in het oog. Vervolgens gaat de dokter dit flapje opheffen en gaat de laser op dat deel van het oog de eigenlijke correctie vormen. Nadien wordt het flapje terug geplaatst. Hierdoor is het oog, op het fijne snijlijn van het flapje, amper beschadigd. Naast het feit dat deze behandeling geen pijn doet, zijn er nog meer voordelen. Van dit type behandeling ben je namelijk zeer snel hersteld. Je kunt na de eerste dag na de behandeling alweer je normale leven oppakken. De techniek wordt als zeer veilig beschouwd en wordt al meer dan twintig jaar gebruikt. In die periode zijn er natuurlijk veranderingen aangebracht, zodat de techniek tegenwoordig helemaal geoptimaliseerd is.
Een andere behandelingstechniek heet SMILE. Deze techniek is ook totaal niet pijnlijk. Bij deze techniek gaat de laser direct inwendig van het oog een kleine massa lossnijden. Vervolgens gaat de arts via een erg kleine opening de massa eruit halen. In vergelijking met de LASIK methode brengt deze techniek als voordeel met zich mee dat er slechts een kleine incisie wordt gemaakt. Ook wordt er geen flap gemaakt. Hierdoor heeft u minder kans op droge ogen. De herstelperiode is ook zeer snel waardoor u ook de dag nadien uw dagelijkse activiteiten kan hervatten.

Toch pijn bij oude PRK-methode

De oudste behandeltechniek is de PRK-methode. Hier gaat de laser rechtstreeks in de bovenste laag van het oog ingrijpen. Tijdens de behandeling zelf voel je niks. Maar vermits de bovenste laag van het oog heel erg gevoelig is, heb je de dagen nadien wel heel erg veel pijn.  Meestal wordt na de behandeling een verbandlens geplaatst, waardoor de pijn draaglijker wordt. Verder krijg je van de dokter ook meestal zware pijnstillers. De pijn gaat dag na dag wat verminderen. Vergelijk de pijn met zand in de ogen. Leuk is het zeker niet.  Deze behandeltechniek wordt net door de grote kans op pijn, nagenoeg niet meer uitgevoerd. Enkel als de nieuwere technieken echt niet geschikt zouden zijn, of je hebt maar een beperkt budget beschikbaar, zal er voor deze techniek gekozen worden.

Is ogen laseren veilig?

Natuurlijk blijft de procedure een medische ingreep, en net zoals bij alle medische behandelingen zijn er ook enkele risico's aan verbonden.  Deze ingreep wordt echter al jaren en in grote getale wereldwijd toegepast, waardoor de gevolgen erg goed gekend zijn en ook goed onder controle zijn.  In erg zeldzame gevallen hebben sommige patiënten nadien wat last van droge ogen of van lichtkringen in het donker.  Deze problemen zijn meestal heel beperkt en als ze al voordoen beschouwen de patiënten de nieuwe last als minder problematisch dan de last die ze voorheen hadden van het dragen van een bril of lenzen.  Het risico op ontsteking of blijvende schade in uw oog is bij een ooglaserbehandeling ook minder groot dan bij het dragen van lenzen.  Er zijn verder wel casussen beschreven van patiënten die wel blijvende problemen hebben na de ingreep. Zo zijn er gevallen gekend van een zware infectie onder de lasik flap, waardoor er door littekenvorming blijvend een verminderd zicht optreedt.  Er zijn ook enkele patiënten die na een lasik methode blijvende pijn ervaren op hun oog. Hier is erg weinig over gekend, daar dit slechts extreem zeldzaam is.

Conclusie

Het laseren van je ogen is een veilige en in nagenoeg alle gevallen een volstrekt pijnloze behandeling. Nagenoeg alle patiënten zijn erg enthousiast na hun behandeling en zouden het direct opnieuw doen.  Natuurlijk blijft het een medische handeling en is het erg belangrijk dat de arts, samen met jou, je persoonlijke risico's afweegt tegen het gewenste comfort.  Daarom is het zeker aan te raden de behandeling te laten uitvoeren bij een betrouwbare oogarts, en niet in een commercieel ooglasercentrum.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: stijnbracke
Aantal keer gelezen: 1578x
Toegevoegd: 08-09-2021 12:32
Gewijzigd: 09-09-2021 14:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!