muggenbeet

Gele koorts: wat is het?

muggenbeetGele koorts is een ernstige ziekte die ontstaat door een infectie met een virus. Het virus wordt overgedragen door muggen en komt alleen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Amerika. In Nederland komt het virus helemaal niet voor, maar je kunt dus wel tijdens een vakantie in Afrika of Zuid-Amerika besmet raken. In dit artikel vertellen we je meer over het ontstaan, de symptomen en de vaccinatie van gele koorts.

Wat is gele koorts?

Gele koorts is dus een ziekte die ontstaat als gevolg van infectie met een virus. Muggen dragen dit virus via het speeksel over aan mensen. Dit gebeurt via het speeksel van de muggen. Ongeveer een kwart tot de helft van de mensen die besmet wordt met dit virus krijgen ook te maken met de symptomen. Deze mensen krijgen onder andere last van koorts, spierpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Er kunnen echter ook complicaties optreden, zoals bloedingen in het lichaam en het uitvallen van interne organen. Als gevolg van deze complicaties kan de infectieziekte uiteindelijk een dodelljk beloop hebben.

Helaas is er nog geen behandeling die leidt tot de genezing van gele koorts. Wel kunnen de symptomen op verschillende manieren worden bestreden, maar dit werkt vaak niet voldoende als er al complicaties optreden. Een infectie met het virus dat gele koorts veroorzaakt kan echter wel worden voorkomen met een gele koorts vaccinatie. Het is daarom verstandig om je altijd te laten inenten voordat je naar een lang reist waar het virus dat gele koorts veroorzaakt voorkomt.

Hoe ontstaat gele koorts?

Het virus waardoor gele koorts wordt veroorzaakt komt eigenlijk bij apen uit oerwoudgebieden vandaan. De apen kunnen dit virus echter niet direct aan mensen overdragen. Hiervoor is een bepaald soort mug verantwoordelijk. In het lichaam van deze mug vermenigvuldigt dit virus zich en het wordt vervolgens tijdens het steken via speeksel overgedragen op mensen. In gebieden waar deze mug niet leeft, kan het virus dus ook niet worden overgedragen. Daarom komt deze infectieziekte enkel in bepaalde delen van de wereld voor. Als je een keer geïnfecteerd bent geraakt met het virus, ben je levenslang immuun tegen een volgende besmetting.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van gele koorts treden lang niet altijd op. Soms treden er helemaal geen klachten op en bij andere mensen treden de klachten alleen in lichte mate op. Gemiddeld gezien krijgt niet meer dan een kwart tot de helft van de mensen met gele koorts ook te maken met de symptomen. Indien je te maken krijgt met de symptomen, treden deze klachten ongeveer drie tot zes dagen na de muggenbeet op. Je kunt dan last krijgen van plotselinge koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn en rugpijn. Daarnaast kan er ook sprake zijn van geelzucht en misselijkheid en braken.

Wat zijn de complicaties?

Bij ongeveer drie tot twintig procent van de mensen met gele koorts ontstaan er complicaties. Deze complicaties ontstaan vaak pas in een later stadium. Iemand kan dan bijvoorbeeld in shock raken en er kan ernstige geelzucht optreden. Verder is het mogelijk dat interne organen uitvallen en de persoon in kwestie kan last krijgen van bloederige diarree en andere bloedingen. Bijngeveer vijftig procent van de mensen waarbij deze complicaties optreden, heeft de infectieziekte een dodelijke afloop.


Wat kun je doen bij gele koorts?

Als je tijdens een reis hoge koorts krijgt, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts. De arts kan vervolgens onderzoeken wat er precies aan de hand is. Indien het inderdaad om gele koorts gaat, kan dit helaas niet worden behandeld met medicijnen. Het is daarentegen wel mogelijk om met medicijnen de symptomen te bestrijden, zodat het lichaam zo goed mogelijk blijft functioneren. Zo kan de arts bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven tegen secundaire infecties of er kan voor worden gekozen om bloedtransfusies te doen. Als de ziekte echter al in het ernstige stadium is, zijn de behandelingen om de symptomen te bestrijden vaak niet voldoende.

Indien je gele koorts hebt, kun je hier helaas ook vrij weinig zelf aan doen. Wel is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk een arts te bezoeken. Daarnaast is het aan te raden om in ieder geval voldoende te drinken en ORS te gebruiken als je diarree hebt. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval niet uitdroogt.

Gele koorts vaccinatie

Gele koorts kun je het gemakkelijkst voorkomen door je te laten inenten met een vaccin tegen gele koorts. In sommige landen is het zelfs verplicht om je te laten inenten tegen deze ziekte, voordat je het land in komt. Dit wordt vaak alleen verplicht gesteld als je reis via een land waar gele koorts voorkomt. Indien je je bij de landen niet tien dagen van te voren tegen gele koorts hebt laten inenten, kom je het land niet in. Het is ook mogelijk dat je je aan de grens alsnog moet laten vaccineren of dat je een aantal dagen in quarantaine gaat.

Verder zijn er ook landen waarbij het aanbevolen is om je te laten inenten tegen gele koorts, voordat je naar een van deze landen reist. Hierbij gaat het om de landen waarin het virus voorkomt dat gele koorts veroorzaakt. Als je naar een van deze landen gaan, wordt het aangeraden om altijd een gele koorts vaccinatie te halen.

Er treden vaak wat meer bijwerkingen op bij een gele koorts vaccinatie dan bij andere vaccins. Daarnaast zijn er ook bepaalde groepen mensen waarbij de kans op bijwerkingen na intenting met het gele koorts vaccins een stuk hoger ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zwangere vrouwen en personen die ouder zijn dan 65 jaar. Er moet dan per indivu worden behaald of het mogelijk is om de vaccinatie inderdaad te geven. Een gele koorts vaccinatie is eigenlijk helemaal niet mogelijk voor mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit. In sommgie gevallen wordt er echter wel een proefdosis gegeven om te onderzoeken hoe de persoon in kwestie hierop reageert.

Hoe kun je gele koorts voorkomen?

Het voorkomen van gele koorts in vrijwel onmogelijk, behalve als je je laat inenten. Je kunt echter wel een aantal maatregelen treffen om muggensteken te voorkomen, als je op reis bent in Afrika of Zuid-Amerika. Zo is het een goed idee om de huid altijd zoveel mogelijk te bedekken. Hierbij kun je denken aan het dragen van een broek met lange broekspijpen, shirt met lange mouwen en sokken. Verder kun je delen van de huid die alsnog onbedekt zijn insmeren met een antimuggenmiddel met DEET. Een andere maatregel die je zelf nog kunt nemen om besmetting met gele koorts te voorkomen is slapen onder een klamboe.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4004x
Toegevoegd: 06-05-2016 11:44
Gewijzigd: 23-05-2016 23:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!