Vrouw met tong schoner

Krijg een frisse adem, voorkom Halitos

Vrouw met tong schonerHeb je last van een slechte adem of onfrisse adem? Enkele jaren geleden gingen de meeste artsen en medici er nog vanuit dat het ontbreken van een frisse adem, uit de mond ruiken, werd veroorzaakt door problemen in het maag-darmkanaal.

Daar zijn ze nu echter op teruggekomen. Want de grootste boosdoener is vrijwel altijd Halitose.

Wat is Halitose?

Medici zochten de oorzaak van een slechte adem bij maagdarmproblemen van de mensen die hieraan leden. Toch blijkt nu de tong de grootste veroorzaker zijn van uit de mond stinken. Halitose (of halitosis) is een medische term die een slechte adem definieert.

Je moet je voorstellen dat ''t achterste gedeelte van je tong een ruw oppervlak heeft. Daardoor zien allerlei goede en slechte bacterien de kans om zich te hechten en zich in de luwte van de groeven massaal voort te planten.

Zwavelverbindingen

Deze bacteriën leven graag in vochtige ruimtes en voeden zich met resten van eten. Zij scheiden afval uit en de afval bestaat o.a. uit zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen veroorzaken dan ook een kenmerkende geur voor mensen die lijden aan Halitose. Als je weet hoe zwavel ruikt, dan verklaart dat misschien ook waarom niet graag te dicht bij je willen staan.

Goed te behandelen

Deze aandoening is zeer goed te behandelen. Goed nieuws dus voor degenen die stinken uit de mond! Later op deze pagina meer over de behandelmethoden.

Bacteriën op de tong

De tong blijkt een heerlijke broedplaats te zijn voor mondbacteriën. Stank uit de mond komt in bijna 90% van de gevallen doordat mensen hun tong niet goed schoonmaken of er andere slechte gewoonten op nahouden. Gebruik een speciale tongschraper om de aanslag op je tong weg te schrapen. Daarover onderaan dit artikel meer informatie.

Droge mond

De tong is een vlezig orgaan met achterop een ruw oppervlakte. Organismen in de mond kunnen zich daarom makkelijk hechten. Een droge mond en te weinig consumptie van vast voedsel zijn o.a. de veroorzakers van Halitose.

Een droge mond voorkom je door langer te kauwen op voedsel. Je speekselproductie wordt daarmee namelijk gestimuleerd. Voedsel schuurt daarnaast die witte aanslag achterop de tong weg. Die aanslag laten de bacteriën achter op de tong.

Symptomen van Halitose

Het is heel eenvoudig om te achterhalen of je last hebt van Halitose. Halitose veroorzaakt allereerst een zeer slechte adem. Mensen gaan dan liever niet te dicht bij je staan. Dat zou al een teken moeten zijn...

Maar je moet er zeker van zijn dat de tong niet de veroorzaker is. Je kan natuurlijk ook uit de mond ruiken door een tandvleesontsteking (gingiva), alcoholgebruik, roken of vorming van gas in de darmen of andere aandoeningen. Hieronder staan de symptomen van Halitose:


  • Een wittige of juist bruine aanslag op de tong
  • Een smerige smaak in de mond
  • Slijmvorming in de mond
  • Een te droge mond
  • Branderig gevoel

Hoe weer een frisse adem krijgen?

Je kan een smerige adem of smaak in de mond behandelen op de manieren die we hieronder beschrijven. Je kan daarmee al vrijwel direct vorderingen bereiken. Je gaat, als de oorzaak Halitose is, dezelfde dag nog fris uit de mond ruiken. Bacteriële aanslag verwijder je op de volgende manier:


  1. Drink dagelijks voldoende water en vermijd consumptie van alcohol en koffie
  2. Kauw op voedsel en eet dagelijks voldoende vast voedsel
  3. Gebruik eventueel suikervrije kauwgom (zonder kunstmatige suikers) om de productie van speeksel op te wekken
  4. Schraap de vieze aanslag weg met een tongschraper!
  5. Gebruik goede mondwater en spoel je mond elke ochtend

Voldoende tandenpoetsen

Je verzorgt je tong goed als je bovenstaande tips toepast. Maar bedenk dat je meer kan doen dan alleen je tong goed verzorgen. Poets minimaal 2 keer op een dag je tanden. En het liefst doe je dat met een elektrische tandenborstel.

Flossen

Daarnaast gebruik je flosdraad om aanslag en resten eten tussen de tanden te verwijderen. Dit is zeer belangrijk. Anders ontstaat er vroeg of laat tandplak. Bezoek minimaal 2 keer per jaar de tandarts en laat je gebit grondig onderzoeken. Verwaarloos gaatjes niet maar maak direct een afspraak met de tandarts in dat geval. Flossen is dan misschien wel een vervelend klusje, je voorkomt er veel narigheid mee.

Gingivitis behandelen

Halitose wordt nogal eens verwart met Gingivitis. Dit is een aandoening die je tandvlees aantast. Je moet in dat geval een tandvlees behandeling ondergaan. Doe je dit niet of te laat? Dan heb je kans dat de ontsteking verder woekert (hier hoef je niets van te merken!) en je kaakbot aantast. In het ergste geval zet de ontsteking door naar de hersenen. De tandarts kan bepalen of je last hebt van Gingivitis en zal een behandelplan maken.

Symptomen van Gingvitis

Kleurt je tandvlees rood of juist wit? Is het opgetrokken? Spuug je vaak bloed uit na het poetsen van je tanden? De kans is dan zeer aanwezig dat je last hebt van een tandvleesontsteking. Maak dan direct een afspraak met de tandarts en laat je tandvlees door hem onderzoeken. Je voorkomt daarmee ernstige tandvleesproblemen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3283x
Toegevoegd: 11-12-2015 22:41
Gewijzigd: 12-12-2015 20:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!